1 në 4 nuk merrni barna për presionin e lartë të gjakut si duhet: A po?

Çuditërisht, sa më i madh të ishte numri i barnave që i jepeshin një personi (disa njerëz merrnin deri në shtatë barna të ndryshme), aq më pak të ngjarë kishte që ndonjë ilaç të shfaqej në urinën e tyre – një paradoks i vërejtur nga Morris J. Brown, MD, Profesor i Farmakologjisë Klinike në Universitetin e Kembrixhit. Dr. Brown nuk ishte i përfshirë në studim, por shkroi një editorial shoqërues në Heart. Në rastet më ekstreme, provat nga testi i shqyrtimit nuk treguan asnjë provë të ndonjë ilaçi në mostrat e urinës së tre pacientëve, të cilëve secilit iu dhanë shtatë ilaçe në përpjekje për të kontrolluar presionin e lartë të gjakut. Ata thjesht nuk po merrnin asnjë nga drogat.

Në disa raste, pacientët ishin etiketuar si “rezistent” ndaj terapisë antihipertensive dhe mjekët kishin përshkallëzuar planet e tyre të trajtimit për të shtuar gjithnjë e më shumë ilaçe. Për shkak se ata mendohej se ishin rezistent ndaj trajtimit me ilaçe, këta pacientë u konsideruan kandidatë për një procedurë të fundit për të ulur presionin e gjakut që përfshin ndërprerjen e nervave që çojnë në veshka.

Por në fakt, shumë nga këta pacientë ishin vërtet rezistent ndaj marrjes së më shumë ilaçeve, në vend që të ishin rezistent ndaj veprimeve biokimike të barnave në trupin e tyre.

Hipertensioni i vërtetë rezistent ndaj barnave tregon për një sëmundje të ndryshme

Është kritike të dihet nëse ilaçet kundër hipertensionit funksionojnë, sepse dështimi i ilaçeve mund të tregojë një gjendje të ndryshme sëmundjeje që qëndron në bazë të presionit të lartë të gjakut. “Një plus i madh për pacientin me hipertension rezistent është se aty ku profili i urinës konfirmon se të gjitha barnat po merren, por presioni i gjakut është dukshëm i ngritur, specialistë si unë tani do të jenë më të etur se më parë për të kërkuar një shkak specifik dhe ndonjëherë të shërueshëm. ,” shpjegoi Dr. Brown në një intervistë.

Ai përshkroi dy pacientë, secili duke marrë pesë ilaçe për hipertensionin, por që ende kishin presion të lartë të gjakut të pakontrolluar. Ata në fakt kishin nyje beninje, sekretuese të hormoneve në gjëndrat e tyre mbiveshkore, një gjendje e quajtur Sindroma e Conn. Brown tha se heqja e nyjeve çoi në “shërimin e plotë të hipertensionit – nuk kërkohen ilaçe”.

Mos u Bëj një ‘Hapës’

Hulumtuesit u referohen pacientëve që nuk marrin barna siç përshkruhet si pacientë “të papranueshëm”, “të papajtueshëm” ose “mospërputhës”. Të qëndrosh në hap me medikamente të shumta është një sfidë, por barna për presionin e lartë të gjakut punoni vetëm nëse i merrni.

Provoni këto tre strategji për të qëndruar në krye të planit tuaj të pilulave, sugjeroi Brown:

  • Përfshini partnerin tuaj – kërkoni që ai ose ajo t’ju kujtojë.
  • Monitoroni presionin e gjakut në shtëpi kështu që ju mund të shihni përfitimet e marrjes së ilaçeve tuaja.
  • Numëroni numrin e pilulave të mbetura në shishe si një mënyrë për t’u siguruar që po i merrni pilulat tuaja në kohë.

Mënyra të tjera për të vazhduar me orarin tuaj të mjekimit dhe për të kontrolluar presionin e lartë të gjakut (ose ndonjë gjendje kronike që kërkon ilaçe me recetë):

  • Konfiguro sinjalizimet e mesazheve me tekst. Shtojini këto në telefonin tuaj, për t’ju kujtuar që të merrni ilaçet tuaja sipas rekomandimit.
  • Përdorni një alarm. Përdorni një alarm në telefonin, kompjuterin ose pagerin tuaj – çdo pajisje që keni gjithmonë me vete.
  • Investoni në një orë mjekësore. Një me alarme dhe tekst mund t’ju kujtojë barnat dhe dozat që duhet të merrni.
  • Provoni një shpërndarës automatik të pilulave. Këto pajisje elektronike mbajnë deri në 14 ditë mjekim të mbyllur derisa të nevojiten, pastaj në kohën e duhur, shpërndani sasinë e duhur në një filxhan.
  • Shikoni në një nga kapakët e rinj të shisheve të kohëmatësit elektronik të pilulave. Këto vendosen mbi një shishe medikamenti dhe përfshijnë një alarm dhe një kohëmatës të “hapjes së fundit” që tregon ditën dhe orën e marrjes së ilaçeve për herë të fundit.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,592FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles