Ylli i “Black-ish” Anthony Anderson mbi diagnozën e tij të diabetit dhe rimarrjen e kontrollit të shëndetit të tij

Edhe pse ai ka mjete në dispozicion të tij që jo të gjithë i kanë – ai ka punuar me trajnerë personalë dhe një kuzhinier personal, për shembull – ai këmbëngul që të mos kesh ato avantazhe nuk do të thotë që do të dështosh. Bërja e ndryshimeve në stilin e jetës për të menaxhuar diabetin mirë nuk duhet të jetë aq drastike apo e kushtueshme, thotë ai. Për shembull, mund të zgjidhni të blini copa më të pakta mishi. Ose nëse bashkimi në një palestër është shumë i kushtueshëm, provoni të ecni nëpër lagjen tuaj ose të merrni shkallët në vend të ashensorit – merrni parasysh të bëni gjithçka për të lëvizur.

Anne Peters, MD, drejtoreshë e programit klinik të diabetit në Universitetin e Kalifornisë Jugore në Los Anxhelos, dhe mjekja e Anderson, thotë se menaxhimi efektiv i diabetit të tipit 2 zakonisht kërkon ndryshime në stilin e jetës, të tilla si dietën tuaj dhe rutinën e stërvitjes, por ajo thotë se cilat janë këto ndryshime varet mbi personin. “Nuk ka dy pacientë me diabet të njëjtë,” thotë ajo. Me fjalë të tjera, ajo që funksionon për Anderson mund të mos funksionojë domosdoshmërisht për ju.

Anderson thotë se gjëja e rëndësishme është që ju të jeni të vërtetë me veten dhe të pranoni se duhet të merreni me shëndetin dhe diagnozën tuaj në vend që ta fshini atë. Ai u bashkua me Novo Nordisk për “Njihuni me të vërtetë rreth diabetit” fushatë për të promovuar këtë ide dhe për të ndihmuar njerëzit me diabet të tipit 2 të marrin mbështetjen që u nevojitet për të trajtuar sëmundjen kokë më kokë. “Ne duam të ndërgjegjësojmë për diabetin dhe çfarë mund të bëjmë pasi të jemi diagnostikuar me këtë sëmundje, si mund ta kapërcejmë atë, si mund ta menaxhojmë dhe të jetojmë me të dhe të mos vdesim prej saj,” thotë Anderson.

LIDHUR: E vërteta rreth asaj se si diabeti mund të ndikojë në jetëgjatësinë tuaj

Një nga pengesat me të cilat përballen shumë njerëz me diabet është të ndjehen të turpëruar, të frikësuar ose të turpëruar për sëmundjen. Anderson i ka trajtuar vetë ato ndjenja, duke përfshirë edhe kur ndihej hezitues për t’i marrë ilaçe të injektueshme më mirë se ato gojore. “Mendova, ‘Nuk dua t’i jap vetes një goditje – kjo do të thotë se jam vërtet i sëmurë’,” thotë ai. “Por fakti është se trupi im është me të vërtetë i sëmurë dhe trupi im ka nevojë për atë goditje.” Dhe marrja e asaj goditjeje e ka ndihmuar atë të ndihet më mirë.

“Disa pacientë janë të frikësuar ose rezistent ndaj injektimeve dhe kjo frikë mund të jetë një pengesë për suksesin,” thotë Dr. Peters. “I inkurajoj pacientët që të diskutojnë opsionet e tyre të trajtimit me mjekun dhe ekipin e tyre të kujdesit dhe të mbajnë një mendje të hapur.”

Anderson i bën jehonë ndjenjave të mjekut të tij. “Bëni biseda reale me veten dhe me mjekët tuaj – bëni një bisedë të vërtetë dhe të sinqertë për atë që duhet të ndryshoni në jetën tuaj që të mund të jetoni një jetë të gjatë dhe të shëndetshme,” thotë Anderson. “Duhet të bësh zgjedhjen për t’u përmirësuar. Ju duhet të bëni zgjedhjen për të qenë të shëndetshëm.”

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,582FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles