Ushtrimet me intensitet të lartë mund të zvogëlojnë rrezikun e kancerit metastatik

Ushtrimet aerobike mund të zvogëlojnë rrezikun e kancerit metastatik me 72 për qind, sipas të rejave Hulumtimi i botuar në numrin e 15 nëntorit të Hulumtimi i Kancerit. Studimi është i pari që hulumton ndikimin e ushtrimeve në organet e brendshme në të cilat zakonisht zhvillohen metastazat, si mushkëritë, mëlçia dhe nyjet limfatike.

Gjetjet sugjerojnë se ushtrime aerobike me intensitet të lartëe cila e merr energjinë e saj nga sheqeri, mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit metastatik, thanë udhëheqësit e kërkimit Carmit Levy, PhDdhe Yftach Gepner, PhDne nje Njoftimi për shtyp. “Nëse deri më tani mesazhi i përgjithshëm për publikun ka qenë ‘Ji aktiv, ji i shëndetshëm’, tani mund të shpjegojmë se si aktiviteti aerobik mund të maksimizojë parandalimin e më agresive dhe metastatike. llojet e kancerit”, thanë autorët.

Aktiviteti fizik dhe rreziku i kancerit

Provat që sugjerojnë se nivelet më të larta të aktivitetit fizik mund të ulin rrezikun e kancerit vijnë kryesisht nga studimet vëzhguese në të cilat njerëzit vetë-raportojnë nivelet e tyre të aktivitetit dhe ndiqen me vite për të parë nëse zhvillojnë lloje të ndryshme kanceri.

Sipas Instituti Kombëtar i Kancerit, ka prova të forta se nivelet më të larta të aktivitetit fizik janë të lidhura me rrezikun më të ulët të disa llojeve të kancerit. Arsyet e mundshme për reduktimin e rrezikut përfshijnë parandalimin e niveleve të larta të insulinës në gjak, reduktimin e inflamacionit, përmirësimin e funksionit të sistemit imunitar dhe ndihmën për të parandaluar obezitetin, i cili është një faktor rreziku për shumë lloje kanceri.

Ushtrimi intensiv i lidhur me reduktimin e kancerit metastatik si te minjtë ashtu edhe te njerëzit

Ky studim përfshiu si minjtë ashtu edhe njerëzit – minjtë e trajnuar nën një regjim të rreptë ushtrimesh dhe vullnetarë njerëz të shëndetshëm u ekzaminuan para dhe pas vrapimit.

Të dhënat njerëzore u morën gjithashtu nga një studim epidemiologjik që monitoroi 2,734 njerëz për 20 vjet – gjatë asaj kohe, u regjistruan 243 raste të reja me kancer. Studiuesit zbuluan se kishte 72 për qind më pak njerëz me kancer metastatik që raportuan se ushtroheshin rregullisht me një intensitet të lartë në krahasim me ata që nuk merreshin me ushtrime fizike.

Minjtë shfaqën një rezultat të ngjashëm dhe studiuesit ishin në gjendje të përdornin modelin e kafshëve për të kuptuar më mirë se çfarë mund të çonte në reduktimin e kancerit. Ata zbuluan se aktiviteti aerobik reduktoi ndjeshëm zhvillimin e tumoreve metastatike në nyjet limfatike, mushkëritë dhe mëlçinë e minjve.

“Duke ekzaminuar qelizat e këtyre organeve, ne kemi gjetur një rritje të numrit të receptorëve të glukozës gjatë aktivitetit aerobik me intensitet të lartë – duke rritur marrjen e glukozës dhe duke i kthyer organet në makineri efektive të konsumit të energjisë, shumë si muskujt,” tha Dr. Levy. .

Autorët supozojnë se kjo ndodh sepse organet duhet të konkurrojnë për burimet e sheqerit me muskujt, të cilët dihet se djegin sasi të mëdha të glukozës gjatë ushtrimeve fizike. Si rezultat, ka më pak glukozë – pra energji – në dispozicion që kanceri të japë metastaza.

Për më tepër, kur një person ushtron rregullisht, kjo gjendje bëhet e përhershme: indet e organeve të brendshme ndryshojnë dhe bëhen të ngjashme me indet e muskujve, tha Levy. “Studimi ynë, duke ekzaminuar organet e brendshme, zbuloi se stërvitja ndryshon të gjithë trupin, kështu që kanceri nuk mund të përhapet dhe tumori primar gjithashtu zvogëlohet në madhësi”, tha ajo.

Të dhënat mbështesin gjetjet e mëparshme mbi stërvitjen dhe vdekshmërinë dhe përsëritjen nga kanceri i gjirit

Ky është një studim i mirë, por duhet të jemi të kujdesshëm në përkthimin e disa prej këtyre vëzhgimeve te minjtë te pacientët njerëzorë, thotë Roshani Patel, MDdrejtor mjekësor i kirurgjisë së gjirit në Qendrën Mjekësore të Universitetit John Shore në Hackensack Meridian Health në New Jersey, i cili nuk ishte i përfshirë në kërkim.

Duke u thënë kështu, reduktimi i kancerit metastatik i gjetur në këtë studim mbështet gjetjet nga kërkime të tjera, thotë Dr. Patel. “Ka të dhëna që tregojnë se stërvitja do të zvogëlojë rrezikun e vdekshmërisë nga kanceri i gjirit me 46 deri në 50 për qind dhe do të zvogëlojë rrezikun e përsëritjes me 31 deri në 50 për qind, në varësi të cilit studim do të shikojmë. Me përsëritje, ne po flasim për përsëritjen lokale, por edhe metastatike të kancerit”, thotë ajo.

Studiuesit besojnë se ushtrimet me intensitet të lartë janë më të dobishmet për parandalimin e kancerit

“Rezultatet tona tregojnë se ndryshe nga stërvitja e djegies së yndyrës, e cila është relativisht e moderuar, është një aktivitet aerobik me intensitet të lartë që ndihmon në parandalimin e kancerit“Nëse diapazoni optimal i intensitetit për djegien e yndyrës është 65 deri në 70 për qind e ritmit maksimal të pulsit, djegia e sheqerit kërkon 80 deri në 85 për qind – edhe nëse vetëm për intervale të shkurtra.”

Autorët besojnë se këto gjetje sugjerojnë që njerëzit duhet të përfshijnë stërvitje me intensitet të lartë në rutinat e tyre të stërvitjes. “Për shembull, një sprint një minutësh i ndjekur nga ecja, pastaj një tjetër sprint,” tha Gepner.

“Duhet theksuar se ushtrimi fizik, me efektet e tij unike metabolike dhe fiziologjike, shfaq një nivel më të lartë të parandalimit të kancerit se çdo mjekim apo ndërhyrje mjekësore deri më sot,” tha ai.

Të qenit aktiv dhe më pak sedentar është i rëndësishëm për parandalimin e çdo kanceri

Në përgjithësi, këto gjetje janë një kujtesë e mirë që të gjithë duhet të përpiqemi të ndjekim udhëzimet për aktivitetin fizik, thotë Patel. “Përpjekja për të qenë aktive dhe më pak sedentare është e rëndësishme për parandalimin e çdo kanceri,” thotë ajo.

Sipas Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,691FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles