UNWTO thotë se Rimëkëmbja Ndërkombëtare e Turizmit është në rrugën e duhur

spot_img

Turizmi ndërkombëtar është në rrugën e duhur për të arritur 65% të niveleve para pandemisë deri në fund të vitit 2022, thotë Organizata Botërore e Turizmit e Kombeve të Bashkuara (UNWTO).

Rreth 700 milionë turistë udhëtuan ndërkombëtarisht midis janarit dhe shtatorit, më shumë se dyfishi (+133%) numri i regjistruar për të njëjtën periudhë në 2021. Kjo barazohet me 63% të niveleve të vitit 2019 dhe e vendos sektorin në rrugën e duhur për të arritur 65% të niveleve të tij para pandemisë këtë vit, në përputhje me UNWTO skenarë. Rezultatet u rritën nga kërkesa e fortë e mbyllur, nivelet e përmirësuara të besimit dhe heqja e kufizimeve në një numër në rritje destinacionesh.

Duke theksuar shpejtësinë me të cilën sektori është rikuperuar nga kriza më e keqe në historinë e tij, më e fundit Barometri Botëror i Turizmit nga UNWTO zbulon se ardhjet mujore ishin 64% nën nivelet e vitit 2019 në janar 2022 dhe kishin arritur -27% deri në shtator. Rreth 340 milionë ardhje ndërkombëtare u regjistruan vetëm në tremujorin e tretë të 2022, pothuajse 50% e totalit nëntëmujor.

Evropa vazhdon të udhëheqë rimëkëmbjen globale

Evropa vazhdon të udhëheqë rimëkëmbjen e turizmit ndërkombëtar. Rajoni mirëpriti 477 milionë ardhje ndërkombëtare në janar-shtator 2022 (68% e totalit botëror), duke arritur 81% të niveleve para pandemisë. Kjo ishte më shumë se dyfishi i vitit 2021 (+126%) me rezultate të nxitura nga kërkesa e fortë ndërrajonale dhe udhëtimet nga Shtetet e Bashkuara. Evropa pa një performancë veçanërisht të fuqishme në tremujorin e tretë, kur mbërritjet arritën pothuajse 90% të niveleve të vitit 2019.

Në të njëjtën kohë, Lindja e Mesme pa mbërritje ndërkombëtare më shumë se trefish (+225%) nga viti në vit në janar-shtator 2022, duke u ngjitur në 77% të niveleve para pandemisë. Afrika (+166%) dhe Amerika (+ 106%) gjithashtu shënoi rritje të fortë krahasuar me vitin 2021, duke arritur përkatësisht 63% dhe 66% të niveleve të 2019-ës. Në Azi dhe Paqësor (+230%) mbërritjet u trefishuan në nëntë muajt e parë të 2022, duke reflektuar hapjen e shumë destinacioneve, përfshirë Japoninë në fund të shtatorit. Megjithatë, mbërritjet në Azi dhe Paqësor mbetën 83% nën nivelet e vitit 2019. Kina, një treg burim kyç për rajonin, mbetet e mbyllur.

Mbërritjet dhe pranimet në – ose mbi – nivelet para pandemisë

Disa nënrajone arritën 80% deri në 90% të mbërritjeve të tyre para pandemisë në janar-shtator 2022. Evropa Perëndimore (88%) dhe Evropa Mesdhetare Jugore (86%) panë rimëkëmbjen më të shpejtë drejt niveleve të 2019-ës. Karaibet, Amerika Qendrore (82%) dhe Evropa Veriore (81%) gjithashtu shënuan rezultate të forta. Destinacionet që raportojnë mbërritjet mbi nivelet para pandemisë në nëntë muajt deri në shtator përfshijnë Shqipërinë, Etiopinë, Hondurasin, Andorrën, Porto Rikon, Republikën Domenikane, Kolumbinë, El Salvadorin dhe Islandën.

Në muajin shtator, mbërritjet tejkaluan nivelet e para-pandemisë në Lindjen e Mesme (+3% mbi 2019) dhe Karaibe (+1%) dhe u afruan në Amerikën Qendrore (-7%), Evropën Veriore (-9%) dhe Evropa Jugore dhe Mesdhetare (-10%).

Ndërkohë, disa destinacione shënuan rritje të dukshme në turizmin ndërkombëtar arkëtimet në shtatë deri në nëntë muajt e parë të 2022, duke përfshirë Serbinë, Rumaninë, Turqinë, Letoninë, Portugalinë, Pakistanin, Meksikën, Marokun dhe Francën. Rimëkëmbja mund të shihet gjithashtu në shpenzimet e turizmit jashtë vendit nga tregjet kryesore burimore, me rezultate të forta nga Franca ku shpenzimet arritën në -8% deri në shtator, krahasuar me 2019. Tregje të tjera që raportuan shpenzime të forta në gjashtë deri në nëntë muajt e parë të 2022 ishin Gjermania. Belgjika, Italia, Shtetet e Bashkuara, Katari, India dhe Arabia Saudite.

Kërkesa e madhe për udhëtime ajrore dhe akomodim në hotel

Rimëkëmbja e fuqishme e turizmit reflektohet gjithashtu në tregues të ndryshëm të industrisë si kapaciteti ajror dhe metrikat e hoteleve, siç janë regjistruar në Gjurmuesi i Rimëkëmbjes së Turizmit të UNWTO. Kapaciteti i sediljeve ajrore në linjat ndërkombëtare (i matur në kilometrat e disponueshme të sediljeve ose ASK) në janar-gusht arriti në 62% të niveleve të 2019-ës, me Evropën (78%) dhe Amerikën (76%) që postuan rezultatet më të forta. Kapaciteti vendas në mbarë botën u rrit në 86% të niveleve të vitit 2019, me Lindjen e Mesme (99%) që praktikisht arrin nivele para pandemisë (IATA).

Ndërkohë, sipas STR, normat globale të zënies së hoteleve arritën në 66% në shtator 2022, nga 43% në janar. Evropa kryesoi me nivelet e shfrytëzimit në 77% në shtator 2022, pas normave prej 74% në korrik dhe gusht. Amerika (66%), Lindja e Mesme (63%) dhe Afrika (61%) panë të gjitha nivele të banimit mbi 60% në shtator. Sipas nënrajoneve, Evropa Mesdhetare Jugore (79%), Evropa Perëndimore (75%) dhe Oqeania (70%) treguan normat më të larta të zënies në shtator 2022.

Optimizëm i kujdesshëm për muajt në vazhdim

Mjedisi sfidues ekonomik, duke përfshirë inflacionin e vazhdueshëm të lartë dhe çmimet në rritje të energjisë, të rënduar nga ofensiva ruse në Ukrainë, mund të rëndojë në ritmin e rimëkëmbjes në tremujorin e katërt dhe në vitin 2023. Sondazhi i fundit midis Panelit të Ekspertëve të Turizmit të UNWTO tregon një ulje të besimit nivelet për katër muajt e fundit të 2022, duke reflektuar një optimizëm më të kujdesshëm. Pavarësisht sfidave në rritje që tregojnë një zbutje të ritmit të rimëkëmbjes, të ardhurat nga eksporti nga turizmi mund të arrijnë në 1.2 deri në 1.3 trilion dollarë në vitin 2022, një rritje prej 60-70% krahasuar me vitin 2021, ose 70-80% e 1.8 trilion dollarëve të regjistruar në 2019.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles