Udhëzimet e WTTC për të rivendosur lëvizshmërinë ndërkombëtare

Rinisja e udhëtimeve ndërkombëtare mund të vonohet seriozisht pa njohjen reciproke mbarëbotërore të të gjitha vaksinave të miratuara kundër COVID-19, thotë Këshilli Botëror i Udhëtimit dhe Turizmit (WTTC).

Organizmi global i turizmit, i cili përfaqëson sektorin privat global të Udhëtimit dhe Turizmit, ka lëshuar paralajmërimin e tij pas shqetësimeve që turistët përballen me largimin nga kufijtë, sepse vendet nuk kanë një listë të përbashkët të vaksinave të njohura dhe të miratuara ndërkombëtarisht për COVID-19.

Kjo vjen vetëm disa ditë pasi një numri pushuesish britanikë, të cilëve iu ishte administruar grupi indian Covishield i vaksinës Oxford/AstraZeneca, iu refuzua hyrja në Maltë, pavarësisht se ilaçi ishte kimikisht identik me vaksinën e prodhuar në Mbretërinë e Bashkuar.

Gjatë javëve të fundit raportet për pushuesit që përballen me pengesa për hyrjen kanë qenë në rritje, me disa madje që u penguan të hipnin në fluturimet e tyre drejt destinacioneve.

WTTC beson se edhe një herë, mungesa e koordinimit ndërkombëtar për të rënë dakord për një listë të vaksinave të miratuara, po krijon një tjetër pengesë të madhe për rifillimin e udhëtimeve ndërkombëtare.

Kjo vjen pavarësisht se shumica e vaksinave kanë siguruar miratimin e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) ose Autoriteteve Rregullatore të rrepta (SRA), të tilla si Agjencia Rregullatore e Barnave dhe Produkteve Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar (MHRA) dhe Administrata e Ushqimit dhe Barnave në SHBA, dhe Agjencia Evropiane e Barnave (EMA).

Raportet e udhëtarëve që janë larguar për shkak se kanë grupe vaksinash ‘të gabuara’ ose vaksina ‘të panjohura’ kanë nxitur shqetësimin e konsumatorëve, duke i penguar ata të rezervojnë dhe duke dëmtuar kështu sektorin tashmë në vështirësi të Udhëtimit dhe Turizmit.

Kërkesa për njohje reciproke për të gjitha vaksinat dhe grupet e vaksinave është pjesë e katër udhëzimeve të reja të WTTC, të cilat synojnë rifillimin e sigurt të lëvizshmërisë ndërkombëtare dhe shpëtimin e miliona vendeve të punës dhe mjeteve të jetesës që varen nga ky sektor, ndërkohë që nisin rimëkëmbjen ekonomike globale.

Virginia Messina, Zëvendës Presidente e Lartë e WTTCtha: “Njohja reciproke e të gjitha llojeve dhe grupeve të vaksinave është thelbësore nëse duam të shmangim çdo vonesë të mëtejshme të panevojshme dhe të dëmshme për rifillimin e udhëtimeve ndërkombëtare.

“Dështimi i vendeve për të rënë dakord për një listë të përbashkët të të gjitha vaksinave të miratuara dhe të njohura është një shqetësim i madh për WTTC-në, pasi ne e dimë se çdo ditë udhëtimi frenohet, bizneset e udhëtimit dhe turizmit përballen me tendosje edhe më të madhe, duke i shtyrë gjithnjë e më shumë në prag të falimentimit.

“Ne mund ta shmangim këtë duke pasur një listë plotësisht të njohur të të gjitha vaksinave të miratuara – dhe grupeve të vaksinave – të cilat duhet të jenë çelësi për zhbllokimin e udhëtimeve ndërkombëtare, jo dera për ta parandaluar atë.

“Ai gjithashtu do t’u japë pushuesve dhe udhëtarëve besimin që u nevojitet për të rezervuar udhëtime, fluturime dhe lundrime, të sigurt në njohurinë se statusi i tyre i vaksinuar plotësisht do të njihet ndërkombëtarisht.”

WTTC thotë se rivendosja e udhëtimit të sigurt ndërkombëtar mund të arrihet duke ndjekur katër udhëzimet e saj.

Nëpërmjet një kombinimi të testimit për COVID-19, vaksinimit, lejeve dixhitale të udhëtimit shëndetësor dhe përdorimit të protokolleve të shëndetit dhe sigurisë, të tilla si mbajtja e maskave për fytyrën, lëvizshmëria e sigurt ndërkombëtare mund të rifillojë duke kursyer në të njëjtën kohë miliona vende pune dhe mjete jetese që varen nga sektori dhe nisja e rimëkëmbjes ekonomike globale.

Udhëzimet themelore të WTTC për të rivendosur lëvizshmërinë ndërkombëtare duke ruajtur shëndetin publik përfshijnë:

  1. Protokolle të reduktuara në mënyrë të duhur për udhëtarët e vaksinuar, duke përfshirë mungesën e nevojës për testim ose karantinë për ata që janë plotësisht të vaksinuar. Njohja globale për udhëtimet ndërkombëtare të të gjitha vaksinave të autorizuara për përdorim dhe të konsideruara të sigurta dhe efektive nga OBSH ose nga SRA të njohura nga OBSH.

  1. Një qasje e bazuar në të dhëna, e bazuar në rrezik dhe e harmonizuar ndërkombëtarisht për rivendosjen e lirisë së lëvizjes, e qëndrueshme në të gjithë vendet, e lehtë për t’u komunikuar dhe e kuptuar qartë nga udhëtarët.

  1. Miratimi global i ‘kalimeve të shëndetit dixhital’ të cilat u mundësojnë udhëtarëve të marrin dhe verifikojnë lehtësisht statusin e tyre të vaksinimit, rezultatin negativ të testit COVID ose imunitetin natyror nga një infeksion i mëparshëm. Këto duhet të punojnë me sistemet ekzistuese të kontrollit kufitar dhe operatorëve të udhëtimit të pranuara nga të gjitha vendet. Verifikimi dixhital i statusit COVID të një udhëtari përpara udhëtimit do të shmangë radhët e gjata dhe të pasigurta në qendrat dhe terminalet e transportit.

  1. Zbatimi i vazhdueshëm i standardeve të cilësisë së lartë të shëndetit dhe sigurisë në të gjitha fushat e sektorit të Udhëtimit dhe Turizmit, duke përfshirë miratimin e vazhdueshëm të Protokolleve të Udhëtimit të Sigurt të WTTC dhe Stampës së Udhëtimit të Sigurt, me mbajtjen e vazhdueshme të maskave të fytyrës në zona të mbushura me njerëz dhe të mbyllur, si dhe në të gjitha format e transportit publik.

WTTC mbron zbatimin e plotë të këtyre udhëzimeve proporcionale dhe të përgjegjshme për udhëtimin gjatë muajve të ardhshëm, pasi shumë kufizime të udhëtimit fillojnë të lehtësohen ndërsa tregjet kryesore të udhëtimit fillojnë të rihapen.

Kjo është në sfondin e një përhapjeje të suksesshme të vaksinimit, me një ulje të mëvonshme të vdekjeve, rasteve dhe shtrimeve në spital në shumë vende. Megjithatë, variantet do të vazhdojnë të jenë shkak shqetësimi ndërsa bota lufton për të dalë nga efektet e pandemisë.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,582FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles