Turizmi spanjoll rimëkëmbet nga pandemia

spot_img

Instituti Kombëtar i Statistikave të Spanjës (INE) njoftoi numrin e vizitave turistike dhe shpenzimet mesatare të tyre në mars 2022.

Shpenzimet mesatare të turistëve që vizituan Spanjën në mars qëndruan në 1257 €, një rritje vjetore prej 13.6% nga 1068 € në mars 2019. Shpenzimet totale, ndërkohë, janë mbi 5 miliardë euro, 84% e niveleve para pandemisë. Për sa i përket numrit të vizitave, Spanja priti 4 milionë turistë ndërkombëtarë në mars, 71% e atyre që mbërritën tre vjet më parë.

Mbretëria e Bashkuar ishte tregu i burimit kryesor në muajin mars me afro 826,399 turistë (18.3% e totalit) dhe për sa i përket volumit të shpenzimeve me 1,013 milionë € (20.0% e totalit).

“Rimëkëmbja e turizmit vazhdon të konsolidohet muaj pas muaji. Spanja mbyll tremujorin e parë të 2022 me shifra të mira për ardhjet e turistëve ndërkombëtarë dhe shpenzimet turistike, një trend që presim të intensifikohet në periudhën e verës. Shifrat e shkëlqyera të punësimit që kemi parë në muajin prill dhe konkretisht në sektorin e hotelerisë dhe hotelierisë për shkak të javës së jashtëzakonshme të Pashkëve, së bashku me rikuperimin e niveleve para pandemisë në kapacitetin e planifikuar ajror në fluturimet ndërkombëtare, që i kalon 29 milionë ulëse për tremujorin prill-qershor, janë rezultatet që na bëjnë optimistë”, tha ai Ministri i Industrisë, Tregtisë dhe Turizmit, Reyes Maroto.

Në tre muajt e parë të vitit 2022, numri i turistëve që vizituan Spanjën u rrit me 696.7%, duke arritur në gati 9.7 milionë. Në të njëjtën periudhë të vitit 2021, mbërritën 1.2 milionë turistë.

Sa i përket shpenzimeve, gjatë tre muajve të parë të vitit 2022, shpenzimet totale të turistëve ndërkombëtarë janë rritur me 794,5% krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë, duke arritur në 11,853 milionë euro.

Për sa i përket vendeve të origjinës, Gjermania dhe Franca janë vendet e dyta dhe të treta për nga rëndësia, me përkatësisht 608,803 (482,2% më shumë në normë vjetore) dhe 456,592 (332,0% më shumë) turistë.

Ndër vendet e tjera të banimit, rritja vjetore e turistëve nga Irlanda (2,593.7%), the Shtetet e Bashkuara (1,976.5%) dhe vendet nordike (1,292.8%) duhet theksuar.

Rajonet autonome me peshën më të madhe në shpenzimet turistike në muajin mars ishin ato Ishujt Kanarie (me 33.1% të totalit), Katalonja (14.8%) dhe Komuniteti i Madridi (14.5%). Zëri kryesor i shpenzimeve ishin aktivitetet, të ndjekura nga transporti ndërkombëtar që nuk përfshihet në paketën e turit dhe akomodimit.

Destinacionet kryesore

Ishujt Kanarie ishte destinacioni i parë kryesor për turistët në muajin mars, me 27.9% të totalit (1.1 milionë turistë). Në vendin e dytë dhe të tretë ishin Katalonja 703,849 (17.5%) dhe Andaluzia 609,437 (15.1%).

Ishujt Kanarie1017.8% më shumë turistë kanë mbërritur se në mars 2021. Vendet kryesore të rezidencës së turistëve nga ky komunitet janë Mbretëria e Bashkuar (me 35.1% të totalit) dhe Gjermania (18.2%).

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles