Terapia hormonale e sigurt për ndezjet e nxehta, jo për parandalim

Më 1 nëntor, ekspertët në Task Forcën e Shërbimeve Parandaluese të SHBA publikuan më të renë rekomandimet kundër përdorimit të terapisë hormonale të menopauzës (MHT), me shpresën e parandalimit të sëmundjeve kronike si sëmundjet e zemrës dhe kanceri.

Ishte përditësimi i pestë me të njëjtat këshilla për temën e grave në menopauza duke përdorur potencialisht estrogjenin (me ose pa progestin) për të shmangur sëmundjen afatgjatë.

Ky rekomandim zemëroi shkencëtarët nga Universiteti i Kalifornisë në San Francisko – jo sepse ishte i pasaktë, por sepse ishte i gabuar. Në të njëjtën ditë ata botoi një editorial në revistën prestigjioze JAMA duke e dënuar këtë fokus në parandalimin e sëmundjeve kronike për shkak të konfuzionit që u shkakton grave.

Konkluzioni i USPSTF se “përdorimi i kombinuar estrogjenit dhe progestinit për parandalimin parësor të gjendjeve kronike në personat pas menopauzës me një mitër të paprekur nuk ka asnjë përfitim neto” (me gjetje të ngjashme për personat në postmenopauzë që kanë pasur një histerektomia) i bën njerëzit të mendojnë gabimisht të gjitha MHT duhet të shmangen, kur kjo është larg nga rasti, thuhet në editorial.

Këto përditësime të vazhdueshme nga USPSTF për parandalimin e kushteve kronike për gratë në menopauzë gjithashtu bezdisën Stephanie Faubion, MDdrejtor i Qendra për Shëndetin e Gruas në Klinika Mayo dhe drejtori mjekësor i Shoqëria e Menopauzës së Amerikës së Veriut (NAMS).

Ne i kërkuam Dr. Faubion të gërmonte më thellë në çështjen e terapi hormonale në menopauzë, i njohur gjithashtu si terapi hormonale (HT) ose terapi zëvendësuese hormonale (HRT), për të vënë në shtrat konfuzionin e zgjatur. Pjesë nga ajo bisedë janë më poshtë.

Shëndeti i përditshëm: Çfarë nuk shkon me rekomandimet e USPSTF kundër përdorimit të MHT për parandalimin e sëmundjeve kronike, pasi NAMS pajtohet se nuk duhet të përdoret për këtë qëllim?

Stephanie Faubion, MD: Pse e ndjenë nevojën të dilnin për të pestën herë dhe ta thonë këtë kur asnjë shoqëri mjekësore nuk rekomandon që të përdoren për këtë? Tona Deklarata e pozicionit të NAMS për terapinë hormonale sigurisht që jo.

Deklarata e Task Force i bën njerëzit të mos duan ta përdorin atë për trajtimin e simptomave që lidhen me menopauzën. Ky është problemi – njerëzit i ngatërrojnë të dyja.

E rëndësishmja, USPSTF nuk ka hulumtuar apo bërë ndonjë deklaratë në lidhje me përdorimin e kësaj terapie për simptomat vazomotore të menopauzës (VMS) [such as hot flashes]që sigurisht do të donim ta shihnim pasi provat janë të forta.

EH: Më trego për ato prova?

SF: Studime të shumta kanë treguar se [hormone therapy] është shumë efektiv për menaxhimin e ndezjeve të nxehta.

Edhe në Shëndeti i grave Studim iniciativ [the well-known, large-scale research that first reported the lack of benefits and unwarranted risks when using MHT for chronic disease prevention]e cila nuk ishte krijuar për të parë simptomat vazomotore, kur shikoni gratë në atë studim që janë në të pesëdhjetat e tyre – popullata që ne kemi më shumë gjasa të trajtojmë për simptomat vazomotore – përfitimet priren të tejkalojnë rrezikun për ato gra.

EH: Si JAMA Shënime editoriale, kur gratë shqetësohen në mënyrë të panevojshme për marrjen e terapisë hormonale, ato kthehen në trajtime johormonale si ilaqet kundër depresionit, antikonvulsantët dhe suplementet dietike. Por nuk ka të dhëna për rreziqet afatgjata të këtyre trajtimeve, apo jo?

SF: Pikërisht ashtu. Ne nuk e kemi idenë se cilat janë efektet afatgjata të përdorimit të një SSRI [selective serotonin reuptake inhibitor] për menaxhimin e simptomave të menopauzës, por mund t’ju garantoj se ka disa, sepse asnjë mjekim nuk është pa efekte negative. Gjithashtu, barnat e tjera të përdorura, si p.sh gabapentinëmund të shkaktojë shtim në peshë, ndonjëherë edhe rritje të konsiderueshme në peshë.

Madje ka raportime për gratë që përdorin kanabis tani për simptomat vazomotore (VMS), dhe nuk ka të dhëna për sigurinë ose efikasitetin atje. Por për disa arsye, gratë ndihen më rehat duke përdorur gjëra të tilla sesa terapinë hormonale të menopauzës për shkak të botimeve të tilla si. [the USPSTF] që i bëjnë të gjitha shumë konfuze.

Ka shumë reklama të rreme për suplementet dhe produkte të tjera që u tregojnë njerëzve se ka përfitime që me të vërtetë nuk janë provuar dhe se siguria është më e madhe se ajo e hormoneve të miratuara nga FDA, se kjo thjesht nuk është e vërtetë.

EH: Pra, cili është pozicioni i NAMS në terapinë hormonale?

SF: Tre indikacionet për përdorimin e terapisë hormonale të menopauzës janë simptoma vazomotore, sindromi gjenitourinar i menopauzës [such as vaginal dryness, painful urination, or painful sex]dhe parandalimin e humbjes së kockave dhe reduktimin e rrezikut të frakturave.

Ai thotë se formulimi, doza dhe mënyra e administrimit duhet të përcaktohen individualisht dhe të rivlerësohen periodikisht. Për shembull, ka disa prova vëzhguese që sugjerojnë se ndoshta një rrugë transdermale e administrimit është më e sigurt se një rrugë orale.

Të gjithë estrogjenët nuk janë të njëjtë, të gjithë progestogjenët nuk janë të njëjtë. Ne i japim ato nëpërmjet rrugëve të ndryshme të lindjes, si p.sh nga goja ose transdermale ose një unazë vaginale.

Dhe ne i japim në doza të ndryshme. Pra, tani më shumë se kurrë ne mund të fillojmë të individualizojmë terapinë për gratë bazuar në simptomat e tyre, historinë e kaluar mjekësore dhe historinë familjare.

Dhe e gjithë kjo duhet të vlerësohet rregullisht. Unë i bëj pacientët e mi të kthehen një herë në vit, ose më shpejt nëse ndonjë simptomë ndryshon ose nëse ka ndonjë gjë të re në lidhje me historinë e tyre personale ose familjare. Ne nuk vendosim vetëm dikë dhe themi se ju jeni në të përgjithmonë.

Ne gjithashtu nuk themi se duhet të largoheni pas tre ose pesë vjetësh ose në një moshë të caktuar. Ajo bazohet në të vërtetë në nevojën e vazhdueshme të një gruaje për terapi hormonale dhe çfarë ka të re me shëndetin e saj. Disa gra zgjedhin të vazhdojnë me terapinë hormonale afatgjatë, ndoshta sepse simptomat e saj vazhdojnë dhe asgjë tjetër nuk është e mjaftueshme për ta menaxhuar atë.

EH: Le të flasim për ato simptoma vazomotore [hot flashes and night sweats]. Ato mund të jenë shumë më dobësuese sesa e kuptojnë njerëzit, apo jo?

SF: Grave u mungon puna, duke ndryshuar punë, duke refuzuar mundësitë për avancim në punë për shkak të këtyre simptomave. Këto nuk janë të parëndësishme. Ato po ndikojnë në jetën e grave, në marrëdhëniet e grave dhe në aftësinë e grave për të funksionuar.

Simptomat janë shpesh të gjata në kohëzgjatje – mesatarja është shtatë deri në nëntë vjet, dhe 10 për qind do të kenë simptoma edhe më të gjata. Kur gratë kanë simptoma të moderuara deri në të rënda për një kohë të gjatë, pritja e saj ndoshta nuk është një opsion i shkëlqyeshëm.

EH: Cili është mesazhi juaj i përgjithshëm për gratë në lidhje me terapinë hormonale të menopauzës për ndezjet e nxehta?

SF: Nëse një grua është nën 60 vjeç dhe brenda 10 viteve nga fillimi i menopauzës, përfitimet e terapisë hormonale priren të tejkalojnë rreziqet. Ne përdorim dozën që nevojitet për të menaxhuar në mënyrë adekuate simptomat ose për të përmbushur qëllimet e trajtimit, duke punuar për të gjetur formulimin e duhur, dozën e duhur, rrugën e duhur të administrimit që funksionon për atë pacient. Dhe ne e rivlerësojmë në baza të rregullta.

Fakti është se këto paralajmërime të USPSTF që dalin tingëllojnë kaq të tmerrshme i bëjnë gratë të besojnë se përfitimet nuk i tejkalojnë rreziqet për menaxhimin e simptomave të menopauzës, kur ato ndodhin.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,693FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles