A mund të ndihmojnë syzet me dritë jeshile në menaxhimin e ankthit për dhimbjen e fibromialgjisë?

Njerëzit me fibromialgji të cilët mbanin syze të veçanta jeshile për disa orë në ditë kishin më pak ankth dhe përdornin më pak opioidet për të menaxhuar dhimbjet kronike sesa njerëzit që nuk mbanin syze, sipas një studimi të ri të paraqitur në Konferenca e Anesteziologjisë 2022mbajtur në San Francisko më 13–17 tetor.

“Hulumtimi ynë zbuloi se gjatësi vale të caktuara të dritës jeshile stimulojnë rrugët në tru që ndihmojnë në menaxhimin e dhimbjes,” tha autori kryesor. Padma Gulur, MDnënkryetari ekzekutiv i Duke Anesteziologjisë dhe Duke Health në Chapel Hill, Karolina e Veriut, në një Njoftimi për shtyp. “Ekziston një nevojë urgjente për trajtime shtesë për të reduktuar përdorimin e opioideve në mesin e pacientëve me fibromialgji dhe lloje të tjera të dhimbjeve kronike dhe syzet e gjelbërta mund të ofrojnë një opsion të lehtë për t’u përdorur dhe jo medikamentoz,” tha ajo.

4 milionë të rritur në SHBA kanë fibromialgji

Është vlerësuar se rreth katër milionë të rritur në Shtetet e Bashkuara janë duke jetuar me fibromialgjinjë sëmundje kronike që shkakton dhimbje dhe ndjeshmëri në të gjithë trupin, si dhe lodhje dhe probleme me gjumin, sipas Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC). Nuk është e qartë se çfarë e shkakton gjendjen, por njerëzit që jetojnë me të kanë një ndjeshmëri të shtuar ndaj dhimbjes.

Njerëzit me fibromialgji kanë më shumë gjasa të kenë një cilësi më të ulët të jetës, norma më të larta të depresionit, shkallë më të lartë të vdekjeve nga vetëvrasjet dhe lëndimet, dhe norma më të larta të të tjerëve. reumatike kushte të tilla si osteoartriti, lupus, artriti reumatoid (RA)dhe spondilit ankilozant.

Njerëzit që mbanin syze me dritë jeshile përjetuan më pak ankth

Studiuesit studiuan 34 pacientë me fibromialgji, të cilët u ndanë rastësisht për të mbajtur syze me nuanca të ndryshme për katër orë në ditë për dy javë: 10 pacientë mbanin syze blu, 12 mbanin syze të qarta dhe 12 mbanin syze jeshile. Pacientët që mbanin syze jeshile kishin katër herë më shumë gjasa të kishin ankth të reduktuar sesa ata në grupet e tjera, të cilët nuk panë ulje të ankthit.

Edhe pse rezultatet e dhimbjes mbetën të njëjta në të dy grupet, ata që mbanin syze jeshile përdorën më pak opioidë, duke treguar se dhimbja e tyre kontrollohej në mënyrë adekuate, tha Dr. Gulur.

Dhimbja dhe ankthi janë të lidhura – ato ndajnë mekanizma të ngjashëm biologjikë, tha Gulur. Për më tepër, frika nga dhimbja përkeqëson ankthin, duke çuar shpesh në rritjen e përdorimit të opioideve, tha ajo.

“Ne do të rekomandonim trajtimin me syze jeshile për ata me fibromialgji dhe po studiojmë pacientët me gjendje të tjera dhimbjeje kronike për të përcaktuar nëse do të ishte e dobishme,” tha ajo.

Si funksionojnë syzet me dritë jeshile?

Syzet janë krijuar posaçërisht për të filtruar një gjatësi vale specifike në spektrin e dritës jeshile, tha Gulur. “Mekanizmi i mundshëm i lehtësimit të dhimbjes nga drita jeshile fillon me aktivizimin e fotoreceptorëve në sy që komunikojnë me pjesë të trurit dhe modulojnë përgjigjen e dhimbjes duke aktivizuar rrugët frenuese të dhimbjes në zbritje,” tha ajo.

Drita jeshile mund të ndikojë gjithashtu në sistemin e receptorëve opioid dhe të rrisë nivelin e enkefalinës në palcën kurrizore, tha Gulur. Enkefalinat janë peptide që ndodhin natyrshëm në tru dhe lidhen me të endorfiname efekte të ngjashme në tru.

Ajo vuri në dukje se shumica e pacientëve që mbanin syze jeshile raportuan se ndiheshin më mirë dhe kërkoi që të vazhdonin t’i mbanin ato.

A janë të disponueshme syzet me dritë jeshile si ato të përdorura në studim?

Janë të nevojshme gjatësi vale specifike të dritës jeshile dhe kështu syzet jeshile të blera në raft ose në internet mund të mos jenë të dobishme, tha Gulur. “Syzet e personalizuara të dizajnuara për ato gjatësi vale janë të nevojshme dhe janë aktualisht në zhvillim,” tha ajo.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,693FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles