Qelizat mund të plaken deri në dy vjet më shpejt gjatë shtatzënisë.

Midis netëve pa gjumë, shqetësimeve të pafundme dhe zemërimeve të vazhdueshme të temperamentit, prindërimi mund të duket si një rrugë e shpejtë drejt thinjave dhe rrudhave.

Tani, studiuesit në Universitetin Northwestern kanë vërtetuar atë që ne kemi dyshuar gjatë gjithë kohës: të kesh fëmijë, në fakt, përshpejton procesin e plakjes. Një studim i ri, i cili u publikua muajin e kaluar në Raporte Shkencore, zbuloi se çdo shtatzëni mund të plakë qelizat e nënës deri në dy vjet.

Studiuesit studiuan 821 gra në Filipine midis moshës 20 dhe 22 vjeç, me histori të ndryshme riprodhuese. Ata ekzaminuan dy shënues të veçantë të plakjes qelizore – gjatësinë e telomereve dhe moshën epigjenetike – për të matur numrin e peshës që merr shtatzënia në trup.

“Gjatësia e telomereve dhe mosha epigjenetike janë shënues qelizorë që parashikojnë në mënyrë të pavarur vdekshmërinë dhe të dyja u shfaqën ‘më të vjetra’ te gratë që kishin më shumë shtatzëni në historitë e tyre riprodhuese,” Calen Ryan, autori kryesor i studimit dhe një student i doktoraturës në antropologji biologjike në Northwestern. tha në nje deklarate. “Edhe pas llogaritjes së faktorëve të tjerë që ndikojnë në plakjen qelizore, numri i shtatzënive përsëri doli në krye.”

Studiuesit u befasuan kur zbuluan se plakja qelizore u rrit midis rreth gjashtë muajsh dhe dy vjet për çdo shtatzëni shtesë – një shifër shumë më e lartë se sa parashikonin fillimisht. Ndërkohë, gratë që ishin aktualisht shtatzëna kishin qeliza që dukeshin dukshëm më të reja nga sa parashikohej për moshën e tyre biologjike.

“Është një situatë interesante në të cilën shtatzënia e bën dikë të duket përkohësisht ‘i ri’, por duket se ka një lidhje të qëndrueshme dhe kumulative midis numrit të shtatzënive dhe moshës më të përshpejtuar biologjike,” vuri në dukje Christopher Kuzawa, PhD, autor i vjetër i studimit dhe profesor i antropologjisë në Universitetin Northwestern.

Telomeret, të cilat janë shtrirje të ADN-së në fund të kromozomeve, mbrojnë ADN-në tonë dhe bëjnë të mundur ndarjen e qelizave tona. Telomeret më të gjata lidhen me jetë më të gjatë dhe shëndet më të mirë. Ndërsa njerëzit plaken dhe qelizat ndahen dhe riprodhohen, ato telomere shkurtohen.

Duke pasur parasysh që ka prodhim hiperqelizor gjatë shtatzënisë, ka kuptim që ato telomere të shkurtohen dhe, për rrjedhojë, të duken se plaken në mënyrë dramatike.

“Gjatë shtatzënisë, duhet të prodhohen më shumë qeliza për të mbajtur dhe ushqyer fetusin, si në qelizat e kuqe të gjakut, qelizat placentare dhe më shumë,” tha Dr. Kim Langdon, një OB-GYN pensionist me bazë në Ohio, i cili shkruan në Prindërimi Pod. “Përveç kësaj, qelizat në të gjitha organet si zemra dhe mitra zmadhohen. Kjo njihet si hipertrofi – dhe kur qelizat hipotrofinë, telomeret e tyre shkurtohen.

Ndërkohë, mosha epigjenetike fillon të rritet. Ky është një vlerësim i moshës biologjike të një personi bazuar në ndryshimet në ADN që shkaktohen nga faktorë mjedisorë, si toksinat dhe stresi.

Me fjalë të tjera, shtatzënia i bën shumë presion trupit.

“Unë nuk jam vërtet i befasuar,” tha Langdon për Healthline për gjetjet. “Çdo OB-GYN e njeh stresin ekstrem ndaj sistemit që shkakton shtatzënia.”

Gjatë gjithë shtatzënisë, vëllimi i gjakut rritet me 50 për qind, ashtu si dhe prodhimi kardiak, i cili e ngarkon zemrën. Funksioni i veshkave rritet dhe mushkëritë kanë kapacitet të reduktuar, gjë që shkakton gulçim.

Pse, atëherë, gratë shtatzëna dukeshin aq më mirë?

Të gjitha mund të vijnë nga ndryshimet imunologjike, hormonale dhe fiziologjike që ndodhin gjatë shtatzënisë për të mbështetur zhvillimin e foshnjës.

Për shembull, gratë shtatzëna përjetojnë nivele të larta të estrogjenit, të cilat mund të ulin stresin oksidativ dhe të parandalojnë dëmtimin e gjatësisë së telomereve dhe moshën epigjenetike. Megjithatë, sapo të lindë fëmija, këto ndërrime nuk janë më të nevojshme.

Studimi mbështet provat e mëparshme se gratë që kanë pasur më shumë shtatzëni janë më të ndjeshme ndaj sëmundjeve të caktuara dhe kanë jetëgjatësi pak më të shkurtër. Më herët këtë vit, studiues nga Universiteti George Mason zbuloi se lindja e fëmijës mund të plakur një grua deri në 11 vjet.

Ndërsa mund të jetë nervoz të mësosh se të kesh fëmijë mund të përshpejtojë procesin e plakjes, shkencëtarët ende nuk e kuptojnë plotësisht pse ndodh kjo dhe nuk duan që gratë të shqetësohen.

Sipas Langdon, ne jemi shumë larg nga të kuptuarit nëse këto gjetje mund të ndikojnë në planifikimin familjar ose në jetëgjatësinë ose shëndetin afatgjatë të nënës.

“Ne nuk e dimë nëse këto gjetje janë të përhershme,” tha Langdon. “Më shumë studime gjatësore duhen bërë gjatë shumë viteve, madje edhe dekadave, për të parë nëse kjo është e kthyeshme ose nëse vërtet mund të parashikojë se kur do të vdisni.”

Studiuesit nga Universiteti Northwestern dhe Universiteti i Uashingtonit kanë filluar tashmë punën për një studim pasues që do të ekzaminojë të njëjtin grup grash 13 vjet pasi u morën për herë të parë matjet e tyre qelizore. Përfundimisht, ne do të jemi në gjendje të shohim nëse qelizat e grave vazhdojnë të duken më të vjetra gjatë gjithë jetës së tyre.

Megjithatë, deri atëherë, ju mund të vazhdoni të fajësoni fëmijët tuaj për ato linja të holla dhe rrathë të errët.