Ekspertët thonë se prindërit duhet të angazhohen dhe të përgatiten. Ata gjithashtu duhet t’i mësojnë fëmijët e tyre se si të përballen me sulmet e alergjive ushqimore vetë.

Sezoni i kthimit në shkollë është një kohë jashtëzakonisht stresuese për prindërit.

Dhe për prindërit e fëmijëve me alergji ushqimore, stresi shkon përtej marrjes së furnizimeve të duhura dhe rivendosjes së rutinave para gjumit.

Djali 7-vjeçar i Jennifer Ware, Jacob, ka alergji të rënda ndaj alergjenëve të shumtë të zakonshëm si qumështi, vezët dhe butakët.

Pasi ndodhën dy reaksione alergjike në shtëpi, Ware ishte në ankth për ta dërguar djalin e ri në shkollë.

“Isha i tmerruar kur ai shkoi në shkollë, sepse i përgatita të gjithë ushqimin e tij. Ai ishte gjithmonë me mua, e dini, [and] nëse ai do të kishte një festë ose një strehë me miqtë, unë do të sillja gjithmonë ushqim. Kështu që, fillova të lexoj shumë bloge nga nënat alergjike dhe ja ku mora të gjitha këshillat e mia për tregtinë me sa duket”, tha ajo për Healthline.

Ware ndau disa nga strategjitë e saj për ta mbajtur djalin e saj të sigurt.

  • Në ditën e parë të shkollës, Jacob vesh një bluzë që tregon alergjitë e tij.
  • Ajo i etiketon kontejnerët e tij të ushqimit dhe kutinë e drekës me një ngjitëse të personalizuar “Alergy Alergy”.
  • Jacob mban një byzylyk për treguesit e alergjisë.

Megjithatë, Ware ishte i shpejtë për të vënë në dukje se këto masa nuk janë të mjaftueshme.

“Unë sigurohem që të shkoj personalisht në shkollë,” tha ajo. “Unë zakonisht flas me infermieren. Unë shkoj gjithmonë natën Takim Mësuesin. Takoj mësuesen e tij dhe sigurohem që të flas personalisht me të dhe t’u tregoj se cilët janë alergjenët e tij, shenjat që ai ka shfaqur në të kaluarën, [and] çfarë të kërkoni.”

Sipas Dr. Purvi Parikh, një mjek alergolog dhe imunolog në qytetin e Nju Jorkut dhe zëdhënës për Rrjetin e Alergjisë dhe Astmës, strategjitë e Ware janë në vend.

“Sigurohuni që të gjithë ata që vijnë në kontakt me fëmijën të jenë të vetëdijshëm – nga mësuesit tek trajnerët, tek infermieret te drejtorët,” tha Parikh për Healthline. “Sigurohu që të plotësohen të gjitha formularët dhe të kesh shumë ilaçe të urgjencës, të tilla si epinefrina, auto-injektorë dhe inhalatorë me lehtësim të shpejtë.”

Ware e kupton që disa prindër hezitojnë të përfshihen, por ajo u bëri thirrje prindërve që t’i rezistojnë kësaj ndjenje.

“Mos kini frikë të avokoni për fëmijën tuaj,” tha ajo. “Mendoj se me shumë njerëz me të cilët kam biseduar, ata janë disi, mirë, a është e nevojshme? Por me të vërtetë të jep paqe mendore dhe nuk mendoj se mund të bësh shumë. […] Vetëm mos harroni se po e bëni për sigurinë e fëmijës tuaj dhe në mënyrë që ata të ndjehen të sigurt në shkollë.”

Dr. BJ Lanser, një alergolog pediatrik dhe imunolog në National Hewish Health me qendër në Kolorado, tha për Healthline se është e rëndësishme që fëmijët me alergji “të mësojnë të jenë të përgjegjshëm vetë”.

Ai tha se disa prindër mendojnë nëse thjesht hiqni të gjithë alergjenët, atëherë fëmija i tyre do të jetë gjithmonë i sigurt, por “kjo është një ndjenjë e rreme sigurie” sepse “nuk ofron siguri në botën reale”.

“Ne kurrë nuk do të jemi në gjendje të shpëtojmë botën nga çdo alergjen që ka çdo fëmijë. Është e pamundur”, tha Lanser.

Ndërsa fëmijët rriten, Lanser sugjeron rritjen e edukimit dhe përgjegjësisë së tyre rreth kujdesit ndaj alergjenit.

T’i mësosh se çfarë të bëjnë është një faktor i rëndësishëm në reduktimin e ankthit të tyre. Familjet gjithashtu mund të punojnë me mjekët alergologë për të reduktuar ankthin përmes “sfidave të ekspozimit”.

“Unë kam tabakanë time dhe ne zakonisht e bëjmë atë me një nga ofruesit tanë të shëndetit të sjelljes dhe ata kanë tabakanë e tyre dhe fëmija ka të tyren,” tha Lanser. “Më pas ne fillojmë ngadalë të flasim dhe të prezantojmë ushqime të ndryshme. Ndonjëherë ky është qumësht dhe ‘Unë kam një kuti qumësht këtu dhe ju jeni alergjik ndaj qumështit, por ju e dini, ne mund ta bëjmë këtë në mënyrë të sigurtë’.

Ai i përsërit fëmijës se ai duhet të hajë vetëm atë që ka në tabaka dhe të mos ndajë kurrë ushqim.

Ai gjithashtu i përgatit ata për reagimet e mundshme ndaj ekspozimit, duke deklaruar se pjesa tjetër e rëndësishme e mbajtjes së sigurt të një fëmije është t’i mësojë ata se çfarë të bëjnë.

Parikh shprehu të njëjtat ndjenja.

“Të jesh i përgatitur redukton stresin – kjo përfshin fuqizimin e fëmijës suaj për të njohur shenjat dhe simptomat dhe kur të kërkojë ndihmë,” tha Parikh. “Gjithmonë përgatisni vetë drekën tuaj dhe udhëzoni fëmijën tuaj të mos hajë ndonjë send të panjohur. Gjithashtu sigurohuni që ilaçet e urgjencës të jenë me ta dhe të gjithë kujdestarët e duhur janë të vetëdijshëm.”

Duke ditur se fëmija i saj e kupton se çfarë të bëjë në rast urgjence, i ka dhënë Wares qetësi.

“Jakobi dhe unë kalojmë një plan veprimi së bashku,” tha ajo. “Unë flas me të për alergjitë e tij gjatë gjithë kohës.”

Ajo tha se Jacob e kupton kur një reagim kërkon Benadryl, kur i duhet një inhalator ose kur i duhet një auto-injektor.

Lanser shpjegoi se disa prindër me qëllime të mira e kanë të vështirë të përshtaten me kthimin në shkollë dhe përfundojnë duke e lënë atë fare.

“Fatkeqësisht, ajo që ne shohim ndonjëherë janë njerëz që, për shkak se thjesht nuk janë të gatshëm të bëjnë punën, nuk janë të rehatshëm ose kanë frikë, thonë, ‘Oh, ne do të shkojmë në shkollë për shkak të alergjive të tyre atëherë’.

Megjithatë, ai nuk e mbron këtë qasje.

“Përveç rastit kur shkollimi në shtëpi për arsye të tjera është gjëja e duhur për fëmijën, ne duam ta shohim atë fëmijë në shkollë të ketë ato ndërveprime normale sociale dhe të jetë pjesë e komunitetit,” tha ai.

Për Lanser, mënyra për ta mbajtur me të vërtetë fëmijën tuaj të sigurt është t’i jepni atyre mjetet për të marrë vendimet e duhura. Rregullat e tij të sigurisë janë mjaft të drejtpërdrejta.

“Nuk hani kurrë nëse nuk keni epinefrinën tuaj. Ju kurrë nuk hani nëse nuk e dini se çfarë ka në të. Mësoni si të trajtoni një reagim, mësoni si të dalloni se çfarë është një reagim, “tha ai.