Një studim i ri i publikuar nga Shoqata Mjekësore Amerikane tregon se përdorimi i përsëritur i acetaminofenit gjatë shtatzënisë gati dyfishon rrezikun e një fëmije për të zhvilluar një formë të rëndë të ADHD.

Sipas një studimi të botuar të hënën, përdorimi i një nëne të qetësuesit më të zakonshëm të dhimbjes dhe reduktimit të temperaturës gjatë shtatzënisë mund të rrisë rrezikun e fëmijës së saj për çrregullime të hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes ose ADHD.

Studimi, i botuar në revistën e Shoqatës Mjekësore Amerikane Pediatria, ekzaminoi efektet e përdorimit të acetaminofenit nga një nënë shtatzënë në sjelljen e fëmijëve të tyre.

Rezultatet paraprake treguan një rrezik në rritje për sjellje të ngjashme me ADHD-në tek fëmijët në moshën 7 vjeç nëse nënat e tyre kishin marrë acetaminofen gjatë shtatzënisë.

Rreth 6.4 milionë fëmijë – 11 për qind e atyre të moshës katër deri në 17 vjeç – u diagnostikuan me ADHD në vitin 2011. Në vitin 2003, 7.8 për qind e fëmijëve kishin ADHD, sipas Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Mësoni 7 shenjat e ADHD tek fëmijët »

Studiuesit në Universitetin e Kalifornisë, Los Anxhelos (UCLA) dhe institucione të tjera raportojnë se nënat që përdornin acetaminofen, përbërësin kryesor në shumicën e produkteve të Tylenol, për shembull, ishin në një rrezik më të lartë për të pasur fëmijë me sjellje ADHD, si dhe çrregullimi hiperkinetik (HKD), një formë veçanërisht e rëndë e ADHD.

Studiuesit ekzaminuan 64,322 fëmijë në Kohorta Kombëtare Daneze e Lindjes për të ekzaminuar efektet e përdorimit të acetaminofenit në një fetus në zhvillim. Më shumë se gjysma e grave shtatzëna në Danimarkë dhe SHBA raportojnë se përdorin acetaminofen gjatë shtatzënisë, sipas historisë së studimit.

Studimet e fundit si te kafshët ashtu edhe te njerëzit sugjerojnë se acetaminofeni mund të prishë sistemin endokrin të një personi dhe ekspozimi para lindjes mund të shkaktojë mosfunksionim të sjelljes duke ndërhyrë me hormonet seksuale.

Në anketat gjatë dhe pas shtatzënisë, gratë raportuan përdorimin e tyre të qetësuesve të ndryshëm të dhimbjes dhe, më vonë, tiparet e sjelljes së fëmijëve të tyre, duke përfshirë nëse ADHD ishte diagnostikuar në moshën 7-vjeçare.

Studiuesit thonë se për nënat që raportuan se përdornin acetaminofen për 20 ose më shumë javë gjatë shtatzënisë, rreziku për të pasur një fëmijë me HKD pothuajse u dyfishua dhe rreziku për t’u mjekuar për ADHD u rrit me 50 përqind.

Studimi sugjeroi se përdorimi i gjerë i acetaminofenit mund të shpjegojë rritjen e incidencës së HKD dhe ADHD, por nevojiten studime të mëtejshme për të verifikuar këto gjetje.

Mësoni më shumë: Llojet e ndryshme të ADHD »

Ndërsa studiuesit thonë se gjetjet e tyre paraprake kërkojnë më shumë kërkime, është një vështrim interesant se si prevalenca e çrregullimit vazhdon të rritet në vendet e zhvilluara.

Në një editorial që shoqëronte hulumtimin, Miriam Cooper nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Cardiff, Uells, shkroi se gjetjet nga studimi duhet të interpretohen me kujdes dhe nuk duhet të ndryshojnë praktikën.

“Sidoqoftë, ata nënvizojnë rëndësinë e mosmarrjes si të mirëqenë të sigurisë së një ilaçi gjatë shtatzënisë dhe ato ofrojnë një platformë nga e cila mund të kryhen analiza të mëtejshme të lidhura duke eksploruar një marrëdhënie të mundshme midis përdorimit të acetaminofenit dhe zhvillimit të ndryshuar neurologjik,” përfundon editoriali.

Shtatzënë? Provoni këto aplikacione të smartfonëve gjatë udhëtimit tuaj »