Sondazhi i fundit i GBTA zbulon ndikimin e COVID-19 në udhëtimet e biznesit në të gjithë globin

Udhëtimet e biznesit janë bërë viktima e fundit e pandemisë së koronavirusit duke u ndalur në të gjithë globin, sipas hulumtimit më të fundit të kryer nga Shoqata Globale e Udhëtimit të Biznesit (GBTA). Ky është sondazhi i pestë që GBTA po publikon dhe shifrat janë të tmerrshme.

Për të kuptuar efektet e koronavirusit në udhëtimet e biznesit, GBTA kreu sondazhin e saj të pestë të rrufeshëm midis anëtarëve më 1-4 prill 2020. GBTA mori përgjigje nga pothuajse 1000 kompani anëtare në të gjithë botën. Shikoni të gjitha rezultatet e sondazhit këtu.

“Me përhapjen e koronavirusit dhe shumë vende nën karantinë dhe kufizime të tjera, nuk është për t’u habitur që udhëtimet e biznesit janë ndalur. Numri në aspektin e shëndetit publik dhe ekonomisë globale nuk mund të mbivlerësohet. Ne përshëndesim veprimet e qeverisë dhe ndihmën financiare për të ndihmuar në adresimin e krizës globale dhe stabilizimin e ekonomive globale. Anketa tregon se udhëtarët janë të etur për t’u rikthyer në rrugë, gjë që është një shenjë pozitive për udhëtimet e ardhshme të biznesit. Pasi të luftohet me sukses kjo pandemi, udhëtimi i biznesit mund të kthehet në një shtytës pozitiv ekonomik të ekonomisë globale, “tha Scott Solombrino shefi operativ dhe drejtori ekzekutiv i GBTA.

Ndër gjetjet kryesore të sondazhit janë:

 • Udhëtimi i biznesit është ndalur në të gjithë globin. Kompanitë po anulojnë ose pezullojnë pothuajse të gjitha udhëtimet e biznesit, pavarësisht nga vendi apo rajoni. Anëtarët e GBTA raportojnë se kompanitë e tyre kanë anuluar ose pezulluar “të gjitha” ose “shumicën” e udhëtimeve të biznesit në:

  • Kinë – 99% e anuluar ose e pezulluar
  • Hong Kong – 99% i anuluar ose i pezulluar
  • Tajvan – 98% e anuluar ose e pezulluar
  • Vende të tjera të Azisë-Paqësorit (p.sh., Japonia, Koreja e Jugut dhe Malajzia) – 98% anuluar ose pezulluar
  • Evropa – 97% e anuluar ose e pezulluar
  • Lindja e Mesme/Afrikë – 98% e anuluar ose e pezulluar
  • Amerika Latine – 97% e anuluar ose e pezulluar
  • Kanada – 95% e anuluar ose e pezulluar
  • Shtetet e Bashkuara – 94% e anuluar ose e pezulluar

 • Pothuajse çdo kompani anëtare e GBTA (98%) raporton anulimin dhe/ose pezullimin e të gjithë udhëtimeve ndërkombëtare të biznesit. Përveç kësaj, shumica (92%) raportojnë se kanë anuluar ose pezulluar të gjitha ose shumicën e udhëtimeve të brendshme.

  • Shumica e anëtarëve të GBTA me bazë në Shtetet e Bashkuara (93%) dhe Evropë (92%) raportojnë se kompania e tyre ka anuluar ose pezulluar të gjitha ose shumicën e udhëtimeve të biznesit vendas.

Mesatarisht, blerësit e udhëtimeve GBTA vlerësojnë se kompania e tyre ka anuluar 92% të udhëtimeve të biznesit të rezervuara për Mars dhe Prill 2020.

 • Anëtarët e GBTA ndryshojnë për sa i përket kohës kur presin të rifillojnë udhëtimet e biznesit. Pak më shumë se gjysma presin që udhëtimet të rifillojnë brenda dy (32%) ose tre (19%) muajve të ardhshëm, ndërsa 16% janë të pasigurt.

 • Pothuajse çdo kompani udhëtimi (96%) e karakterizon ndikimin financiar të pandemisë Covid-19 si të rëndësishëm. Dy të tretat e anëtarëve të GBTA që punojnë për furnitorët dhe/ose kompanitë e menaxhimit të udhëtimit (TMC) raportojnë se kompania e tyre ka pushuar nga puna (69%), është larguar nga puna (66%) dhe ka shkurtuar pagat e stafit (66%) si rezultat i pandemisë. Mesatarisht, furnitorët dhe TMC-të që kanë pushuar nga puna ose kanë pushuar nga puna punonjësit vlerësojnë se gati dy të tretat (64%) e punonjësve në kompanitë e tyre janë prekur nga këto veprime.

 • Kur u kërkohet të vlerësojnë gatishmërinë e punonjësve për të udhëtuar pasi të hiqen kufizimet, shumica e kompanive anëtare të GBTA presin që shumica (33%) ose disa (33%) punonjës do të jenë të gatshëm të udhëtojnë. Një përqindje shumë më e vogël parashikon mungesë vullneti nga ana e disa (13%) ose shumicës (2%) të punonjësve për të udhëtuar.

 • Koronavirusi ka bërë që shumë kompani të organizojnë takime virtuale. Shumica dërrmuese e kompanive anëtare të GBTA raportojnë se përdorin takime virtuale shpesh (83%) ose herë pas here (11%) për shkak të shqetësimeve të distancës fizike.

 • Kompanitë anëtare të GBTA vazhdojnë të kufizojnë udhëtimet e biznesit. Më shumë se gjysma (55%) raportojnë se kanë anuluar ose pezulluar të gjitha udhëtimet e biznesit. Një tjetër 41% raportojnë se kompania e tyre ka anuluar ose pezulluar të gjitha udhëtimet jo thelbësore, por lejon disa udhëtime thelbësore.

 • Kompanitë anëtare të GBTA punojnë për të ndihmuar në mbrojtjen e punonjësve nga koronavirusi duke përfshirë fillimin e politikave të punës nga shtëpia (86%), ofrimin e informacionit të përditësuar për shëndetin dhe sigurinë (76%) dhe zhvillimin e planeve të emergjencës për të kryer punë të tilla si telekonferencat dhe takimet me video (74%) . Përveç kësaj, disa kompani anëtare të GBTA raportojnë se kanë kufizuar numrin e njerëzve që punojnë në zyrë (49%) dhe/ose e kanë mbyllur plotësisht zyrën (42%). Veprime të tjera përfshijnë mbylljen e përkohshme të të gjitha departamenteve, por thelbësore (34%) dhe zhvendosjen e disa punonjësve në vende të reja (13%).

 • Shumica e anëtarëve të GBTA (62%) presin që koronavirusi të ndryshojë mënyrën se si kompania e tyre kryen biznesin sapo të përfundojë kërcënimi.

Humbje e të ardhurave të mundshme mujore të udhëtimit biznesor 2020 për shkak të koronavirusit


Vendi/Rajoni

Humbje e mundshme e të ardhurave mujore 2020

(Miliarda dollarë)

% Kompanitë që anulojnë/pezullojnë të gjitha ose shumicën e udhëtimeve në rajon/vend

Kinë

(35,1 dollarë)

99%

Hong Kongu

(0,32 dollarë)

99%

Tajvani

(0,34 dollarë)

98%

Azia Paqësori

(minus Kinën, Hong Kongun dhe Tajvanin)

(19,5 dollarë)

98%

Evropë

(31,3 dollarë)

97%

Shtetet e Bashkuara

(25,5 dollarë)

94%

Kanadaja

(2,1 dollarë)

95%

Amerika Latine

(4,6 dollarë)

97%

Lindja e Mesme/Afrikë

(3,7 dollarë)

98%

Humbja totale e të ardhurave mujore të mundshme

(122,5 dollarë)

Burimi: Raporti dhe Parashikimi Vjetor Global i GBTA BTI™ Outlook (2019)

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,582FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles