CDC po monitoron shpërthimin e një sëmundjeje që shkakton dobësi të rëndë dhe paralizë të gjymtyrëve, të ngjashme me poliomielitin.

Rreth 25 fëmijë në Kaliforni kanë zhvilluar një sindromë me simptoma të ngjashme me poliomielitin, me pesë raste të konfirmuara – tre në zonën e Gjirit të San Franciskos.

Një raport i ri nga Akademia Amerikane e Neurologjisë tregon se një grup fëmijësh kanë zhvilluar sëmundjen misterioze, e cila mund të shkaktojë paralizë të një ose më shumë gjymtyrëve.

Autori i raportit të rastit Dr. Keith Van Haren, një instruktor i Neurologjisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Stanford, tha se ka shumë viruse të mundshëm që mund të ndikojnë në shtyllën kurrizore, por pak janë raportuar në SHBA në historinë e fundit.

“Në dekadën e fundit, llojet e reja të identifikuara të enterovirusit janë lidhur me shpërthime të ngjashme me poliomielitin tek fëmijët në Azi dhe Australi,” tha ai në një deklaratë. “Këto pesë raste të reja nxjerrin në pah mundësinë e shfaqjes së një sindromi infektiv të ngjashëm me poliomielitin në Kaliforni.”

Polio ishte një shqetësim i madh për brezat e amerikanëve, duke u shfaqur në shpërthime shumë ngjitëse dhe duke shkaktuar paralizë, përkeqësim të muskujve dhe ndonjëherë vdekje. Fëmijët filluan të marrin vaksinën e poliomielitit në vitin 1954, dhe falë shkallëve të larta të vaksinimit, virusi i poliomielitit në thelb është zhdukur në pjesën më të madhe të planetit.

Mësoni më shumë rreth simptomave të poliomielitit »

Tre nga pesë rastet e para të njohura filluan me një sëmundje të frymëmarrjes. Simptomat e tjera arritën kulmin dy ditë pas fillimit.

Simptomat nuk u përmirësuan gjatë trajtimit dhe fëmijët vazhduan të përjetonin funksion të dobët të gjymtyrëve gjashtë muaj pas kontraktimit të sëmundjes.

Të gjithë fëmijët e prekur u vaksinuan kundër poliomielitit dhe dy rezultuan pozitivë për enterovirusin-68, një virus i rrallë që dihet se shkakton simptoma të ngjashme me poliomielitin. Asnjë shkak nuk u dha për tre fëmijët e tjerë, thanë studiuesit.

Lexoni: Si vaksinat parandaluan një shpërthim të fruthit në zonën e Gjirit »

“Gjetjet tona kanë implikime të rëndësishme për mbikëqyrjen, testimin dhe trajtimin e sëmundjeve,” tha Van Haren. “Dëshirojmë të theksojmë se kjo sindromë duket të jetë shumë, shumë e rrallë. Sa herë që një prind sheh simptoma të paralizës tek një fëmijë, fëmija duhet të vizitohet menjëherë nga një mjek.”

Van Haren dhe kolegët e tij zbuluan modelin pasi panë raste të ngjashme në qendrat e tyre mjekësore. Ata shqyrtuan të dhënat nga të gjitha rastet e ngjashme me poliomielitin tek fëmijët, rastet e të cilëve u raportuan në Departamentin e Shëndetit Publik të Kalifornisë Testimi Neurologjik dhe Mbikqyrës (NST) program nga gushti 2012 deri në korrik 2013.

Studiuesit kërkuan fëmijë që kishin përjetuar paralizë që prekte një ose më shumë gjymtyrë, të cilët ishin monitoruar me skanime jonormale të rezonancës magnetike (MRI) të shtyllës kurrizore. Fëmijët e prekur me sindromën Guillain-Barre ose botulizëm, të cilët mund të kenë simptoma të ngjashme, u përjashtuan nga studimi.

Departamenti i Shëndetit Publik të Kalifornisë po punon me Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) për të mbledhur të dhëna dhe për të monitoruar përparimin e sëmundjes.