Një burrë shtrin muskujt e shpatullaveShpërndaje në Pinterest
Ushtrimi është një mënyrë për të humbur peshë. Reduktimi i marrjes së kalorive është një tjetër. FreshSplash/Getty Images
  • Shumë njerëz kanë përjetuar zhgënjimin që nuk mund të humbin peshë shtesë pasi të kenë hequr disa kilogramë fillestarë.
  • Ekspertët thonë se kjo mund të jetë për shkak të diçkaje që quhet përshtatje metabolike.
  • Ky është procesi parahistorik që sinjalizon trupin tonë të ngadalësojë metabolizmin për të shmangur humbjen e tepërt të peshës për shkak të mungesës së ushqimit.
  • Ekspertët thonë se mënyra më e mirë për të shmangur këtë përshtatje është të humbni 1 deri në 2 kilogramë në javë për një periudhë të gjatë kohore.

Nëse nuk po i arrini qëllimet tuaja për humbje peshe, arsyeja mund të jetë diçka që quhet përshtatje metabolike.

Përshtatja metabolike është një nga mekanizmat e mbijetesës së trupit tuaj që ndodh kur jeni duke humbur një sasi të konsiderueshme të peshës.

Një e re studim kryer nga Departamenti i Shkencave të Ushqyerjes në Universitetin e Alabamës në Birmingham, arrin në përfundimin se përshtatja metabolike u shoqërua me më shumë kohë për të arritur objektivat e humbjes së peshës.

Kjo mund të shpjegojë pse mund të bëhet më e vështirë për të humbur peshë pasi të keni humbur disa kilogramë fillestarë.

Në studimin e tyre, studiuesit shikuan gratë që ishin para menopauzës dhe mbi kufirin e peshës së shëndetshme të listuar për indeksin e masës trupore (BMI).

Pjesëmarrësit humbën mesatarisht 16 për qind të peshës së tyre gjatë një mesatare prej 5 muajsh. Studiuesit thanë se përshtatja metabolike pas reduktimit të peshës prej 16 për qind rriti kohën që duhej për të humbur më shumë peshë.

Pjesëmarrësit e studimit përfshinin 65 gra në premenopauzë me mbipeshë; 36 gra të bardha dhe 29 gra të zeza. Të dy grupet ndoqën një dietë me 800 kalori derisa arritën një BMI specifike.

Njëri grup u konsiderua i ulur (duke ushtruar vetëm një herë në javë) ndërsa grupi tjetër u angazhua në ushtrime rutinë. Të gjithë pjesëmarrësit nuk pinin duhan dhe raportuan cikle të rregullta menstruale.

Të gjithë pjesëmarrësit gjithashtu:

  • kishte nivele normale të glukozës
  • kishte një histori familjare të mbipeshës dhe obezitetit në të paktën një të afërm të shkallës së parë
  • nuk merrnin medikamente që mund të ndikonin në përbërjen e trupit ose metabolizmin

Mesatarisht, respektimi i dietës ishte rreth 64 për qind. Këto rezultate ishin të qëndrueshme pas përshtatjes për shkaqe të tjera që mund të ndërhynin në humbjen e peshës.

Përshtatja metabolike ndodh kur trupi ynë përshtatet për të reduktuar shkallën tonë metabolike në pushim (RMR).

RMR është sa kalori i duhen trupit tonë për të funksionuar siç duhet dhe për të mbajtur peshën, shpjegohet Caroline West PasserrelloMS, RDN, LDN, një zëdhënës për Akademinë e të ushqyerit dhe dietologjisë, si dhe koordinator dhe instruktor i komunitetit në Universitetin e Pitsburgut dhe pronar në Caroline West LLC.

Kjo normë është e ndryshme për të gjithë dhe ndryshon gjatë gjithë jetës sonë pasi bazohet në faktorë të tillë si mosha, gjatësia, pesha, niveli i aktivitetit dhe përbërja e trupit, tha Passerrello për Healthline.

“Ne e dimë nga hulumtimi se RMR ndryshon me humbjen e peshës,” tha ajo. “Megjithatë, ka shumë variabla që përcaktojnë nëse ndryshimi në RMR është klinikisht i rëndësishëm dhe nëse ndryshimi në RMR do të vazhdojë pasi pesha e një personi të stabilizohet.”

Andy De Santisnjë dietolog i regjistruar dhe ekspert i humbjes së peshës me bazë në Toronto, Kanada, tha se përshtatja metabolike me të vërtetë përbën idenë e metabolizmit tuaj “ngadalësues” në përgjigje të kufizimit të kalorive dhe humbjes së peshës.

Një trup më i vogël ka tendencë të shpenzojë më pak energji në pushim. Ushqimi kërkon energji për t’u tretur, kështu që kur marrja e ushqimit dhe pesha bien, po ashtu bie edhe sasia e energjisë që trupi juaj shpenzon në baza ditore, shpjegoi ai për Healthline.

Pra, është e vështirë të thuhet se këto gjetje studimi ndryshojnë aq shumë njohuritë tona, vuri në dukje ai.

“Ideja që disa njerëz ndikohen nga përshtatja metabolike më shumë se të tjerët dhe që më pas mund të zgjasë sasinë e kohës që u duhet njerëzve të ndryshëm për të humbur peshë është interesante dhe mund të jetë një nga shumë variabla që shpjegojnë shkallët e ndryshme të suksesit/kohëzgjatjet e humbjes së peshës. përpjekjet”, tha De Santis.

Dhe mund të jetë një pasqyrë e vlefshme për dikë që mendon se përpjekjet e tyre për të humbur peshë janë thelbësore, por rezultatet e tyre nuk përputhen, duke pasur parasysh se përshtatja metabolike luan një rol në suksesin e humbjes së peshës edhe kur respektimi i dietës është i lartë, shtoi ai.

“Fiziologjia e njeriut ka shumë masa mbrojtëse për të mbajtur funksionimin e proceseve të trupit tonë,” tha Passerrello. “Shumë nga këto masa mbrojtëse e bëjnë të vështirë për një individ që të mbajë peshën e humbur.”

Nëse jeni të interesuar të humbni peshë, Passerrello tha se rekomandimi i përgjithshëm është të rregulloni bilancin tuaj të energjisë.

Kjo nënkupton uljen e numrit të kalorive të konsumuara ose rritjen e numrit të kalorive të shpenzuara për të rezultuar në një humbje peshe prej rreth 1 deri në 2 kilogramë në javë.

Shumë ekspertë pajtohen se humbja e 1 ose 2 kilogramëve në javë është një normë e shëndetshme dhe e sigurt. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve shteteve se njerëzit që humbin peshë gradualisht dhe në mënyrë të qëndrueshme janë më të suksesshëm në mbajtjen e peshës.

Humbja e më shumë se 2 paund në javë ka më shumë gjasa të rezultojë në reduktime më të mëdha në RMR-në tonë, tha Passerrello. Me fjalë të tjera, humbja e më shumë se kaq në javë mund të jetë një sinjal për trupin tuaj se furnizimi me ushqim është bërë i pakët.

“Shpresoj që ky të jetë një kujtesë për njerëzit se ka faktorë që mund t’i kontrollojmë, por humbja e peshës nuk ka të bëjë vetëm me vullnetin dhe zgjedhjet personale,” tha Passerrello.

Pjesëmarrësit iu nënshtruan një diete që përbëhej nga vetëm 800 kalori në ditë gjatë rrjedhës së studimit.

Kjo dietë me 800 kalori nuk është e dizajnuar për çdo trup.

Një kompani diete, Fast 800thotë se ngrënia e 800 kalorive në ditë është një mënyrë intensive për të nisur udhëtimin tuaj të humbjes së peshës dhe për të “rivendosur metabolizmin tuaj”, duke i ndihmuar njerëzit të humbin peshë “shumë shpejt”, të ulin presionin e gjakut dhe potencialisht të ndryshojnë diabetin e tipit 2.

De Santis tha se 800 kalori në ditë janë 33-50 për qind më pak se nevojat mesatare për kalori që mund të presim te gratë në premenopauzë.

“Aderimi në dietë, sipas gazetës, ishte vetëm rreth 64 për qind, që do të thotë se vetëm pak më shumë se gjysma e pjesëmarrësve mund ta arrinin atë,” tha ai.

De Santis shtoi se ky rezultat flet për prakticitetin e dietës.

Më pas, qëllimi i studimit ishte matja e përshtatjes metabolike ndaj humbjes së peshës, kështu që konteksti është paksa i ndryshëm nga një dietë standarde që mund të shihni duke u tregtuar.

“Është e sigurt të thuhet se nuk mbroj dieta me 800 kalori,” tha ai.

Ai i nxit njerëzit të flasin me mjekun e tyre përpara se të fillojnë një program për humbje peshe.