Shpërndaje në Pinterest
Testet aktuale diagnostike për COVID-19 mund të jenë të shtrenjta dhe të vështira për t’u gjetur.
Luis Alvarez/Getty Images
  • Studiuesit thonë se kanë zhvilluar një aplikacion smartphone të bazuar në pështymë që mund të diagnostikojë COVID-19 në 25 minuta.
  • Sistemi, i quajtur SmaRT-LAMP, përdor një pllakë të nxehtë brenda një kutie nxehtësie për të analizuar një mostër të pështymës.
  • Aplikacioni është falas në internet dhe kompleti i testimit është një blerje një herë që mund të ripërdoret.
  • Ekspertët thonë se telefonat inteligjentë kanë potencialin për ta bërë diagnostikimin e sëmundjeve më pak të kushtueshëm dhe më të aksesueshëm në mbarë botën.

Sikur telefonat celularë të mos bëjnë mjaftueshëm tashmë, ata tani mund të jenë në gjendje t’u tregojnë njerëzve nëse kanë COVID-19 ose grip.

Studiuesit në Universitetin e Kalifornisë në Santa Barbara (UCSB) kanë zhvilluar një aplikacion për telefon celular, për të cilin thonë se, së bashku me një komplet laboratori, do të jenë në gjendje të zbulojnë variantet e COVID-19 dhe viruset e gripit me shpejtësi dhe saktësi.

A studim në programin e ri online, i cili quhet SmaRT-LAMP, u publikua më 28 janar në JAMA Network Open.

Zhvilluesit e tij thonë se sistemi renditet ndër testet më të shpejta, më të ndjeshme, të përballueshme dhe më të shkallëzuara që ekzistojnë.

Ata shtojnë se mund të përshtatet për patogjenë të tjerë me potencial pandemik, duke përfshirë gripin.

“Ndërsa variantet e reja të COVID shfaqen globalisht, testimi dhe zbulimi mbeten thelbësore për përpjekjet për kontrollin e pandemisë,” tha Michael Mahan, PhD, autori kryesor i studimit si dhe një studiues dhe profesor në UCSB, në një deklaratë. “Pothuajse gjysma e popullsisë së botës ka një telefon inteligjent dhe ne besojmë se ky ka një potencial emocionues për të ofruar akses të drejtë dhe të barabartë në mjekësinë diagnostike precize.”

Aplikacioni është zhvilluar për sistemin operativ Android dhe mund të shkarkohet dhe instalohet nga dyqani Google Play.

Me hapjen e aplikacionit, përdoruesit i paraqitet një opsion për një tutorial hap pas hapi përpara se të ekzekutojë mostrat e testimit.

Aplikacioni përdor kamerën e një telefoni inteligjent për të matur një reaksion kimik në një mostër të vogël të pështymës së një personi, më pas jep një diagnozë në 25 minuta.

Zhvilluesit thonë gjithashtu se kompleti laboratorik mund të prodhohet për më pak se 100 dollarë dhe testet e shqyrtimit mund të kryhen për më pak se 7 dollarë secila.

Vetë aplikacioni nuk kushton asgjë.

“Nuk kemi asnjë interes financiar. Aplikacioni dhe teknologjia janë me burim të hapur dhe të disponueshme falas për të gjithë. Kompleti i provës është i ripërdorshëm”, tha Mahan për Healthline.

Shpërndaje në Pinterest
Një diagram se si funksionon procesi smaRT-LAMP. Me mirësjellje të Smartphone, MD

Profesori i UCSB shpjegoi se si funksionon procesi.

“LED-të janë ngjitur në pjesën e brendshme të një kutie kartoni që mbulon një bllok ngrohjeje në një pllakë ngrohjeje.” tha Mahan. “Përzierja e reaksionit SmaRT-LAMP ngarkohet në një bllok nxehtësie, i cili fillon amplifikimin … ngroh mostrat/përzierjen e reaksionit në një temperaturë optimale për amplifikimin e ADN-së.”

“Aplikacioni i shfaq rezultatet si rrethi i kuq “I zbuluar patogjen” ose rrethi jeshil “Nuk u gjet patogjen”, tha ai.

Zhvilluesit thonë se testi ndodh në një temperaturë konstante në një mjedis shtëpiak, gjë që ndihmon me saktësi.

“Zbulimi kryesor ishte zgjidhja e problemit “primer-dimer” të LAMP – pozitive false për shkak të ndjeshmërisë së lartë – me të cilin shkencëtarët kanë luftuar për më shumë se 20 vjet,” tha. Douglas Matthew Heithoff, PhD, një studiues i UCSB, në një deklaratë. “U deshën më shumë se 500 përpjekje për ta zgjidhur atë për COVID-19, pas së cilës viruset e gripit u zbuluan që në provën e parë.”

Jo vetëm që SmaRT-LAMP mund të jetë një hap përpara në testimin e COVID-19, ai tregon potencialin e telefonave celularë për të ndihmuar njerëzit të qëndrojnë të shëndetshëm, tha Daria Maltsevamenaxher produkti në kompaninë e zhvillimit të teknologjisë dhe marketingut KeyUA me bazë në Mbretërinë e Bashkuar.

“Përhapja, fuqia dhe lëvizshmëria e telefonave inteligjentë i bëjnë ata mjete të vlefshme për monitorimin e patogjenëve dhe shkencën e qytetarëve,” tha Maltseva për Healthline. “Miliarda telefonat inteligjentë në përdorim në mbarë botën ofrojnë mundësi të paprecedentë për gjurmimin e sëmundjeve, diagnostikimin dhe shkencën e qytetarëve.”

Maltseva tha se po zhvillohen aplikacione të tjera që u mundësojnë telefonave të vëzhgojnë simptomat e COVID-19, të numërojnë mushkonjat që mbartin sëmundje dhe të zbulojnë patogjenë mikroskopikë.

“Ata madje mund të ndihmojnë globin të organizohet për pandeminë e mëposhtme,” tha ajo. “Këto mjete do të jenë tepër të lira për t’u vendosur dhe ato marrin njohuri në kohë reale direkt nga njerëzit në fund. Kjo lloj njohurie mund të tejkalojë atë që ofron mbikëqyrja tradicionale.”

Zhvilluesit thonë gjithashtu se SmaRT-LAMP mund të barazojë fushën e lojës kur bëhet fjalë për të parë se ku dhe sa shpejt po përhapet virusi. Mund të ndihmojë gjithashtu në zvogëlimin e mundësive të shpërthimeve të ardhshme.

“Shpresojmë që teknologjitë si kjo të ofrojnë mënyra të reja për të sjellë diagnostifikimin më të avancuar për popullatat e pashërbyera dhe të cenueshme,” tha David LowPhD, një profesor i UCBS dhe një bashkautor i studimit, në një deklaratë.