Si të bëni seks anal të sigurt si grua

Ndërsa ndonjëherë është tabu, seksi anal është një formë intimiteti që mund të shijohet nga njerëz të të gjitha gjinive dhe orientimeve seksuale. Tani, akti duket se është në rritje në veçanti tek gratë heteroseksuale.

Një britanik studim, i publikuar më 11 gusht 2022, në BMJ, të dhëna të grumbulluara nga Anketa Kombëtare e Qëndrimeve Seksuale dhe Mënyra e Jetesës. Studiuesit zbuluan se seksi anal midis njerëzve heteroseksualë të moshës 16 deri në 24 vjeç është më shumë se dyfishuar në dekadat e fundit, duke shkuar nga rreth 13 përqind në gati 30 përqind. Në Shtetet e Bashkuara, normat janë edhe më të larta: rreth 36 për qind e grave dhe 42 për qind e burrave të moshës 18 deri në 44 vjeç raportuan se kishin bërë seks anal të paktën një herë, për çdo CDC (PDF).

Kjo nuk është për t’u habitur, sipas ekspertëve. “Çdo vend në trup ku ka mbaresa nervore mund të jetë një zonë erogjene,” thotë Shannon Chavez, PsyDa terapist seksual me qendër në Beverly Hills, Kaliforni. “Seksi anal nuk ka të bëjë fare me orientimin tuaj seksual. Është një variant i lojës seksuale që mund të jetë shumë i këndshëm për trupa të ndryshëm, pavarësisht nga seksi dhe gjinia.”

Nëse jeni të interesuar të eksploroni lojën anale, ka disa gjëra që duhet të dini për t’u siguruar që po bëni seks të sigurt dhe të këndshëm – pavarësisht se si po zgjidhni ta bëni atë.

Filloni ngadalë

Meqenëse muskuli i sfinkterit kërkon kohë për t’u çlodhur dhe shtrirë, ecja ngadalë është çelësi për lojën e rehatshme anale dhe ju mund të dëshironi të filloni nga vetja, thotë Megan Fleming, PhD, një Shoqatë Amerikane e Edukatorëve, Këshilltarëve dhe Terapistëve të Seksualitetit (AASECT)–terapist seksi i certifikuar dhe instruktor klinik i psikologjisë në Kolegjin Mjekësor Weill Cornell në New York City. Në këtë mënyrë ju mund të shkoni ngadalë dhe të eksploroni atë që ju pëlqen.

Pavarësisht nëse jeni i vetëm apo me një partner, “filloni duke përdorur gishtin dhe duke e rrethuar anusin, pastaj vazhdoni të masazhoni dhe stimuloni rreth anusit me duart tuaja”, thotë ajo. “Kur ndiheni të hapur dhe të relaksuar, futni një gisht të pastër ose një lodër të vogël seksi që ka një bazë të ndezur.”

Sipas Prindërimi i planifikuar. Nëse përdorni një lodër pa bazë të ndezur për lojë anale, lodra mund të rrëshqasë deri në anus dhe të ngecë.

Përdorni shumë lube

Julia Bennett, MPH, drejtore e edukimit dixhital në Planned Parenthood, thekson rëndësinë e përdorimit të një lubrifikuesi kur eksploroni ose bëni seks anal.

“Anusi nuk bën lubrifikim të mjaftueshëm vetë për seks të rehatshëm anal, kështu që është e rëndësishme të përdorni shumë lubrifikim dhe të ecni ngadalë”, thotë ajo. “Nëse është e dhimbshme ose e pakëndshme, nuk duhet të vazhdoni.”

Alyssa Dweck, MDa gjinekologu në Westchester County, Nju Jork, rekomandon përdorimin e një vaji silikoni pasi ky lloj është “super i shkëlqyeshëm” dhe zgjat më shumë se një lubrifikant i tretshëm në ujë – megjithëse duhet të jeni të vetëdijshëm që lubrifikuesi silikoni zakonisht nuk është i pajtueshëm me lodrat e seksit silikoni.

Ecja ngadalë mund të ndihmojë që muskuli sfinkter të relaksohet dhe ta bëjë lojën anale më të rehatshme, shton ajo. Ju gjithashtu mund të keni nevojë të shtoni më shumë lubrifikim në të gjithë.

Masat e seksit të sigurt janë edhe më të rëndësishme

Bennett paralajmëron gjithashtu se higjiena është jashtëzakonisht e rëndësishme me lojën anale, veçanërisht kontakti oral-anal, i cili mund të transmetojë parazitët dhe hepatitin.

Për shkak të natyrës së zonës dhe sasive potencialisht të larta të baktereve dhe parazitëve që mund të përmbajë, seksi anal mund të ketë një rrezik më të lartë të infeksionit jo vetëm nga infeksionet seksualisht të transmetueshme (IST), por edhe nga infeksione të tjera, të tilla si giardia ose shigella. Për këto arsye, prezervativët janë tepër të rëndësishëm kur bëni seks anal. Sipas Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) më shumë se 90 për qind e kancerit anal shkaktohet nga HPVnjë IST që rreth 40 për qind e meshkujve në Shtetet e Bashkuara kanë dhe për të cilat nuk ka kontroll për meshkujt.

Bennett rekomandon përdorimin e lubrifikantit me bazë uji ose silikoni me prezervativë latex, pasi lubrifikuesi me bazë vaji mund të shpërbëjë lateksin. Ajo rekomandon gjithashtu vendosjen e lubrifikantit si nga brenda ashtu edhe nga jashtë për të rritur ndjeshmërinë. Nëse përdorni një prezervativ të brendshëm, hiqni unazën e brendshme për seks anal.

Bennett thotë se është gjithashtu thelbësore të pastroni të gjitha lodrat ose pjesët e trupit me sapun dhe ujë nëse ju dhe partneri ose partnerët tuaj dëshironi të kaloni midis seksit anal dhe seksit vaginal ose oral. Ju gjithashtu duhet të përdorni një prezervativ të ri nëse kaloni nga seksi anal në një lloj tjetër seksi.

“Si rregull, kurrë mos vendosni asgjë që ka qenë në anus direkt në gojë ose vaginë. Në thelb ka grimca jashtëqitëse që dëshironi t’i mbani larg vaginës ose gojës, “thotë ajo.

Për t’u siguruar që zona është e pastër përpara se të filloni, Dr. Dweck rekomandon që thjesht ta lani zonën me sapun dhe ujë. Disa njerëz preferojnë të përdorin një klizmë për të hequr çdo mbetje nga rektumi përpara se të angazhohen në seks anal. Dweck thotë se ndërsa kjo është krejtësisht e sigurt, nuk është e nevojshme. Ajo gjithashtu paralajmëron pastrimin me peceta aromatike që mund të irritojnë zonën.

Çfarë duhet të bëni nëse ka gjakderdhje

Sipas Dweck, gjakderdhja gjatë ose pas seksit anal mund të ndodhë për shumë arsye, por dy arsyet më të zakonshme janë hemorroidet dhe fisurat anale.

Hemorroide janë vena të zmadhuara dhe të fryra rreth anusit të jashtëm ose në pjesën e poshtme të rektumit. Edhe pse mund të jenë të pakëndshme, Dweck thotë se nëse gjakderdhja gjatë ose pas seksit anal shkaktohet nga hemorroidet, ajo zakonisht ndalet vetë dhe nuk është asgjë për t’u shqetësuar. Gjithashtu, përdorimi i shumë lubrifikantëve mund të ndihmojë në parandalimin e gjakderdhjes nëse keni hemorroide, thotë ajo.

Fisurat anale, nga ana tjetër, janë prerje sipërfaqësore në anus, thotë Dweck. “Ato janë të dhimbshme, kështu që shumica e njerëzve nuk duan të angazhohen në anale kur i kanë ato.” Seksi anal gjithashtu mund të shkaktojë lot, sipas Klinika e Cleveland.

Nëse keni gjakderdhje gjatë ose pas seksit anal, Dweck thotë që të prisni derisa gjakderdhja të ndalojë dhe më pas lani me sapun dhe ujë nëse është e rehatshme për të siguruar që zona të jetë e pastër. Ajo rekomandon gjithashtu një banjë sitze cila mund të jetë gjithsesi e dobishme për dikë që ka nevojë për lehtësim hemorroide.

Pëlqimi nuk është një bisedë një herë

BMJ Studimi zbuloi gjithashtu se rreth një e katërta e grave të reja raportojnë se janë nën presion për të bërë seks anal në një moment. Të bësh presion ndaj dikujt në çdo situatë seksuale nuk është në rregull.

“Presioni nuk është kënaqësi dhe krijon pritshmëri dhe ankth rreth seksit”, thotë Dr. Chavez, duke vënë në dukje se seksi anal është një preferencë personale që është e ndryshme për të gjithë. “Nuk është e nevojshme të shijoni seksin anal për të qenë seksualisht të shëndetshme dhe evoluar.”

Chavez gjithashtu e bën të qartë se pëlqimi nuk është një bisedë e partnerëve një herë. Seksi i shëndetshëm dhe i sigurt kërkon komunikim të vazhdueshëm rreth kufijve të secilit në këtë moment – ​​që mund të jetë ndryshe nga ndërveprimet e kaluara, veçanërisht nëse loja anale është një territor i ri.

“Nëse seksi anal është i ri për ju, mund të jetë e vështirë të dini se cilët kufij janë të rëndësishëm menjëherë. Biseda për kufijtë duhet të jetë e vazhdueshme dhe e nevojshme në çdo hap të rrugës – para, gjatë dhe pas lojës,” thotë ajo. “Komunikimi i qëndrueshëm lejon hapësirë ​​dhe siguri ndërsa po ndryshoni, përforconi ose krijoni kufij të rinj.”

Duke folur me ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor rreth seksit anal

Komunikimi nuk përfundon me partnerët tuaj. Të kesh biseda të hapura me ofruesit e kujdesit shëndetësor për çdo pyetje që keni është gjithashtu një pjesë e rëndësishme e çdo lloj seksi.

“Kur bëhet fjalë për të folur me ju doktor, nuk ka pyetje të këqija apo budallaqe dhe mund t’ju siguroj se nuk ka asgjë që mund të thoni që ata nuk e kanë dëgjuar apo parë,” thotë Dr. Fleming.

Bennett rekomandon të shkruani pyetjet përpara se të shkoni në takimin tuaj, në mënyrë që të jeni të përgatitur dhe të keni kohë të mendoni për atë që dëshironi të dini. Nëse nuk ndiheni rehat, ajo rekomandon që të praktikoni t’i bëni pyetjet me zë të lartë.

“Ka shumë stigma rreth seksit në përgjithësi dhe seksi anal nuk është ndryshe. Profesionistët e kujdesit shëndetësor janë këtu për t’ju ndihmuar dhe nuk duhet të ketë gjykim, “thotë Bennett.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,692FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles