Është e vështirë të analizosh informacionin mjekësor në internet, por rishikimet cilësore të kolegëve mund t’ju ndihmojnë t’ju tregojmë rrugën.

Ndërsa gjithnjë e më shumë jetë e jetës sonë sociale dhe e punës zhvillohet në internet, nuk është për t’u habitur që ndërveprimet tona me ofruesit e kujdesit shëndetësor kanë filluar të kalojnë edhe në sferën virtuale. Rishikimet e produkteve, restoranteve dhe madje edhe mjekëve tani janë në qendër të vëmendjes në internet.

Me qendra të reja sociale si ato të lançuara së fundmi Miniera e Diabetit Test Kuzhina – një rrjet ku diabetikët e tipit I dhe tipi II mund të paraqesin video të rishikimeve të produkteve – sasia e informacionit shëndetësor dhe mjekësor në dispozicion është mahnitëse. Por pyetja mbetet, si i verifikoni informacionet që mund të mos vijnë domosdoshmërisht nga një MD?

Për ata që jetojnë me sëmundje kronike – si 26 milionë amerikanë që kanë diabet – marrja e këshillave ose thjesht dëgjimi i tregimeve nga ata që përballen me të njëjtën sëmundje mund të jetë i dobishëm. Në këtë kuptim, DiabetesMine ofron një mori përvojash pacientësh në formën e videove të shkurtra të regjistruara në shtëpi.

Rishikimet e videove të dorëzuara në DiabetesMine duhet të verifikohen dhe miratohen nga stafi përpara se të dalin drejtpërdrejt. Përdoruesit inkurajohen të paraqesin rishikime video të:

  • Softuer dhe aplikacione shëndetësore celulare
  • Pajisjet e shpërndarjes së insulinës
  • Pajisjet për matjen e glukozës
  • Kuti dhe aksesorë për bartjen e diabetit
  • Artikujt ushqimorë, duke përfshirë produktet e glukozës për trajtimin e sheqerit të ulët në gjak
  • Produkte të tjera fitnesi, ushqimi dhe stili jetese të lidhura me diabetin

“Njerëzit mund të mësojnë nga përvojat e njëri-tjetrit me këto produkte të synuara dhe të diskutojnë pro dhe kundër sfidave domethënëse të inovacionit,” tha kompania në një njoftim për shtyp.

Shikoni: ‘Ju e keni këtë’ Mbështet komunitetin e MS »

Diku tjetër në internet, faqet e rishikimit të pajisjeve mjekësore dhe mjekëve shpesh marrin formën e listave.

TopTenRISHQYRTIMET hulumton dhe harton lista të ndryshme, disa prej të cilave janë të dobishme për ata që kërkojnë këshilla mjekësore, si ato të tyre Rishikimet e Sistemit të Alertimeve Mjekësore.

Për këshilla specifike për sëmundje, organizata si Shoqata e Alzheimerit kanë qendrat online dhe mjete për të ndihmuar ata që jetojnë me Alzheimer si dhe kujdestarët e tyre. Shoqata Amerikane e Kancerit ka një përmbledhje e rrjeteve online të mirëshikuara për ata që jetojnë me kancer ose ata familja dhe miqtë e të cilëve po kalojnë këtë proces, si p.sh Cfare tjeter, Rrethi i Ndarjes, dhe Unë mund të përballoj në internet.

Ndërsa asgjë nuk duhet të zëvendësojë këshillën e një mjeku, këto qendra online dhe faqet e rishikimit janë më shumë sesa thjesht provë virtuale se ekziston një komunitet në botë që po kalon të njëjtën gjë që ju jeni.

Përdorni Healthline për të gjetur një mjek pranë jush »

Një sondazh i fundit nga Gazeta e Shoqatës Mjekësore Amerikane (JAMA) zbuloi se pacientët tani po shkojnë shpesh në internet për të shqyrtuar dhe gjetur mjekë. Pothuajse 20 për qind e njerëzve të anketuar thanë se vlerësimet në internet të mjekëve ishin shumë të rëndësishme për ta dhe 40 për qind thanë se uebsajtet aktuale të mjekëve ishin të rëndësishme.

Dhe vlerësimet kanë rëndësi: 27 përqind shmangën mjekët me vlerësime të këqija në internet, ndërsa 35 përqind zgjodhën mjekët e tyre bazuar në vlerësimet e mira, me gati 60 përqind që raportuan se mendonin se faqet e vlerësimit të mjekëve ishin “disi të rëndësishme”.

Shikoni: Ju keni këtë që mbështet komunitetin e HIV/AIDS »

Por si me çdo gjë në internet, ndonjëherë një opinion është pikërisht ai: një opinion. Të vendosë se çfarë është e vlefshme i takon përdoruesit. Të Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ka këshilla të dobishme për njerëzit që vlerësojnë informacionin shëndetësor në internet. Për t’u siguruar që po lexoni informacion cilësor, kërkoni sajte me një operator të qartë dhe organizatë të lidhur, sajte që nuk po përpiqen t’ju shesin diçka drejtpërdrejt, sajte me një qëllim të caktuar dhe nëse gjithçka tjetër dështon, kthehuni në një domeni i besuar .org, .edu ose .gov.

Për burimet në internet, rekomandon FDA Healthfinder.gov, MedlinePlus, dhe Clinical Trials.gov.

Faqe si ZocDoc, Yahoo, Vitalet, dhe Notat shëndetësore janë të gjitha faqet e mirë-trafikuara të vlerësimit të kolegëve. Ndërsa këto sajte të rishikimit të mjekëve sigurisht që do të bëhen më të rëndësishme me kalimin e viteve, është e rëndësishme të mbani mend se ndonjëherë vlerësimet më të mira vijnë nga burime personale si mjekët tuaj, si dhe familja dhe miqtë.