Fëmijët dhe të rinjtë mund të kenë një rrezik të shtuar të sjelljes vetëvrasëse nëse fillojnë të marrin ilaqet kundër depresionit në doza më të larta se normale.

Fillimi i fëmijëve dhe të rinjve në doza të larta të antidepresantëve mund të rrisë rrezikun e tyre për të dëmtuar veten qëllimisht, sipas një studimi të ri. Këto rezultate mbështesin hulumtimet e mëparshme nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave, por lini të hapur pyetjen se pse doza më të larta se normale mund të rrisin rrezikun e sjelljeve vetëvrasëse dhe sjelljeve të tjera të dëmshme.

Studimi, i publikuar sot në JAMA Internal Medicine, përfshinin 162,625 njerëz të moshës 10 deri në 64 vjeç, të cilët ishin diagnostikuar me depresion. Të gjithë këta njerëz ishin përdorues të rinj të frenuesve selektivë të rimarrjes së serotoninës (SSRIs) – një kategori ilaçesh kundër depresionit që përfshin Prozac – dhe nuk ishin trajtuar me asnjë antidepresant vitin e kaluar.

Duke parë një gamë të gjerë moshash, studiuesit nga Shkolla e Shëndetit Publik të Harvardit dhe institucione të tjera zbuluan se fëmijët dhe të rinjtë të cilëve u jepeshin doza më të larta se ato tipike të antidepresantëve në fillim të trajtimit të tyre kishin dy herë më shumë gjasa të lëndonin veten qëllimisht, krahasuar atyre që u jepen doza standarde. Njerëzit e moshës 25 deri në 64 vjeç, megjithatë, nuk treguan rrezik në rritje të sjelljes vetëvrasëse kur trajtoheshin me doza më të larta të antidepresantëve.

Mësoni më shumë: Ilaçet kundër depresionit dhe efektet e tyre anësore »

Ndërsa studimi nuk hetoi pse doza më të larta do të rrisnin rrezikun e sjelljes vetëvrasëse, disa profesionistë të shëndetit mendor mendojnë se kjo rezulton nga një konvergjencë e shumë faktorëve.

“Nuk është çudi për mua që ndërprerja [age] është 25 vjeç,” thotë psikologia klinike Deni Carise, Ph.D., Këshilltar Kryesor Klinik për Sierra Tucson. “Ka një arsye shumë të qartë për këtë. Kjo është mosha në të cilën lobi frontal zhvillohet më plotësisht.”

Një funksion i lobit frontal të trurit është kontrolli i impulsit. Për shkak se lobi frontal i adoleshentëve dhe të rinjve është ende në zhvillim, ata janë më të prirur për sjellje impulsive, kështu që kombinimi i kësaj me depresionin dhe ilaqet kundër depresionit mund të jetë i mjaftueshëm për të shkaktuar vetëdëmtim.

“Ndonjëherë, vetëvrasja nuk ka të bëjë kryesisht me depresionin,” thotë Carise. “Ndonjëherë, është rezultat i një kryqëzimi midis mungesës së shpresës me impulsivitetin dhe një energjie të shtuar që mund të gjendet nga përfitimet fillestare të ilaqet kundër depresionit.”

Doza më të larta të ilaqet kundër depresionit mund të japin një nxitje të energjisë në fillim të trajtimit, por lloji i ilaçeve të përshkruara gjithashtu mund të luajë një rol, gjithashtu – përsëri, diçka që nuk është ekzaminuar në këtë studim.

“Disa ilaqet kundër depresionit funksionojnë më mirë për njerëz të caktuar dhe të ndryshëm për njerëzit e tjerë,” thotë Carise. “Pra, nëse e merrni atë të duhurin dhe i ngrini ato nivele të gjakut shumë shpejt, ju dëshironi ta shikoni personin me shumë kujdes.”

Zbuloni më shumë rreth frenuesve selektivë të rimarrjes së serotoninës »

Në studimin e ri, studiuesit zbuluan se 18 për qind e njerëzve u trajtuan me një dozë fillestare të antidepresantëve më të lartë se ajo. rekomanduar nga udhëzimet e 2007 të Akademisë Amerikane të Psikiatrisë së Fëmijëve dhe Adoleshentëve (AACAP). Këto sugjerojnë fillimin me një dozë të ulët të antidepresantëve për katër javët e para. Vetëm atëherë, pas monitorimit të kujdesshëm të pacientit, mjekët duhet të marrin në konsideratë një dozë më të lartë. Për shkak se studiuesit nuk e ekzaminuan drejtpërdrejt këtë faktor, nuk është e qartë pse disa mjekë përshkruanin fillimisht një dozë më të lartë.

“Ata mund të kenë pasur sukses më të mirë me doza pak më të larta,” thotë Carise. “Dozat nuk ishin jashtë kufijve – ato nuk ishin shumë të ndryshme. Ata janë ende brenda një diapazoni normal, por unë mendoj se diapazoni duhet të shikohet përsëri.”

Përkundër rritjes së rrezikut të sjelljes vetëvrasëse midis fëmijëve dhe adoleshentëve të cilëve u janë përshkruar doza më të larta të antidepresantëve, përfitimet e këtyre ilaçeve janë ende të qarta. Megjithatë, ky studim dhe të tjerë si ai rekomandojnë kujdes.

“Unë mendoj se ne me të vërtetë duhet të jemi vërtet të kujdesshëm për këtë, dhe në të vërtetë ju jeni duke ecur në një litar të ngushtë,” thotë Carise. “Ju keni një fëmijë që është thellësisht në depresion. Ju dëshironi t’u jepni atyre një lehtësim, por gjithashtu nuk dëshironi të bëni asgjë që mund të rrisë gjasat e tyre për vetëvrasje.”

Kjo nënkupton balancimin e rreziqeve dhe përfitimeve të antidepresantëve, së bashku me zgjedhjen e kujdesshme të dozës dhe llojit të barit. Gjithashtu, duke pasur parasysh se shumica e sjelljeve vetëvrasëse në studim ndodhën brenda tre muajve të parë të trajtimit, mjekët duhet të monitorojnë më nga afër pacientët e tyre për ndryshime në sjellje gjatë asaj kohe.

“Ju nuk dëshironi që këta fëmijë të vuajnë”, thotë Carise. “Ju vërtet dëshironi t’u merrni atyre një ndihmë, por dëshironi ta bëni këtë duke kombinuar kujdes me dëshirën për t’u dhënë atyre ilaçe efektive për t’i ndihmuar ata me depresionin e tyre, duke e kombinuar atë me këshillimin.”

Hidhni 9 mite të zakonshme rreth depresionit »