Si Festat Sociale përmirësojnë mirëqenien e përgjithshme

spot_img

Pushimet sociale përmirësojnë kënaqësinë e përgjithshme të pushuesve me jetën, si dhe kënaqësinë me sasinë dhe cilësinë e kohës së lirë dhe të jetës shoqërore.

Këto janë rezultatet e një studimi të ri nga Universiteti i Finlandës Lindore. Studimi analizoi efektin e festave sociale në mirëqenien subjektive të pushuesve dhe përvojën e përfshirjes.

Pushime sociale referojuni festave që u jepen personat ose familjet e pafavorizuara zakonisht për arsye ekonomike, sociale ose shëndetësore, duke i lejuar ata të shkojnë me pushime larg shtëpisë që përndryshe do të ishin përtej mundësive të tyre. Vende të ndryshme kanë sisteme të ndryshme të financimit të festave sociale, dhe në Finlandë, ato financohen nga të ardhurat nga kompania shtetërore e lojërave të fatit, Veikkaus.

Studiuesit u befasuan kur zbuluan se përveç një rritja e kënaqësisë së përgjithshme të jetësfestat sociale gjithashtu u rritën, për shembull, kënaqësinë e pushuesve me punësimin dhe gjendjen e tyre ekonomike.

“Është e mundur që shkuarja në pushime larg shtëpisë i bën njerëzit ta shohin jetën e tyre në një këndvështrim më pozitiv, gjë që mund të reflektohet në rezultatet tona. Pushimet sociale janë gjithëpërfshirëse dhe mos nevoja për të blerë sende ushqimore mund të ketë një efekt shumë konkret në situatën financiare të disa pushuesve.” Studiuesja e projektit Elli Vento nga Universiteti i Finlandës Lindore thotë.

Studiuesit zbuluan gjithashtu se pushimet sociale u forcuan ndjenjat e barazisë mes familjeve me fëmijë. Studimet e mëparshme kanë treguar se prindërit në disavantazh janë të vetëdijshëm se fëmijët e tyre po humbasin gjëra që janë të mundshme për shumicën e bashkëmoshatarëve të tyre.

“Të shkosh me pushime larg shtëpisë është, në vetvete, një fenomen shumë i pabarabartë. Kjo shpesh ilustrohet me shembuj të fëmijëve që ndajnë kujtimet e tyre të pushimeve në shkollë. Disa fëmijë mund të kenë udhëtuar jashtë vendit dhe kanë vizituar parqe tematikendërsa të tjerët nuk kanë domosdoshmërisht asgjë për të thënë për pushimet e tyre: ata thjesht kanë qëndruar në shtëpi pa asnjë mundësi për aktivitete që zakonisht lidhen me pushimet,” thotë Vento.

Studimi hulumtoi mirëqenien subjektive dhe përvojën e përfshirjes midis 299 të anketuarve finlandezë që ishin përzgjedhur për një festë sociale. Studiuesit i anketuan të anketuarit para dhe pas pushimeve të tyre. Studimi përfshiu gjithashtu një grup kontrolli prej 72 të anketuarve, aplikimi i të cilëve për një festë sociale ishte refuzuar dhe të cilët nuk kishin shkuar me pushime larg shtëpisë me shpenzimet e tyre gjatë periudhës së shqyrtimit. Gjatë periudhës së rishikimit që përkon me sezonin e pushimeve verore, barazia dhe kënaqësia e grupit të kontrollit me statusin e tyre social u ul, gjë që nga ana e saj nxjerr në pah rëndësinë që ka pushimet jashtë shtëpisë për mirëqenien dhe përfshirjen e përjetuar.

Studimi u botua në Annals of Tourism Research dhe u krye në bashkëpunim me Shoqatën Finlandeze të Pushimeve Sociale Hyvinvointilomat ry, e cila organizon festat sociale në Finlandë. Studimi u financua nga Kuluttajaosuustoiminnan säätiö (Fondacioni Finlandez i Kooperativës së Konsumatorëve). Rëndësia shkencore e studimit i përket një metode të re të analizës në kërkimin turistik, e cila lejon një lidhje më të mirë të efekteve të identifikuara në mirëqenie me përvojën e pushimeve. Kjo bën të mundur që organizatat e përfshira në turizmin social të monitorojnë arritjen e qëllimeve të përcaktuara për aktivitetet e tyre dhe t’i përmirësojnë ato më tej.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles