Më kujtohen me mall tregimet e babait tim për prodhimin dhe eksportin e lulëzuar të Trinidad dhe Tobago të kallamsheqerit dhe kakaos në vitet 1970. Në veçanti, ne prodhuam kakao me cilësi të lartë që u vlerësua dhe u kërkua në Evropë dhe në Mbretërinë e Bashkuar.

Megjithatë, gjatë fëmijërisë sime në vitet 1990, kishte pak ferma me kallam sheqeri dhe prona kakao të mbetura për t’u zbardhur dhe fokusi i ekonomisë në naftë dhe gaz, si dhe importet, lanë një sektor bujqësor në rënie.

Në vitin 1972, bujqësia kontribuoi në mbi 7% të PBB-së së ishujve binjakë, por në vitin 2019 kjo shifër qëndroi në 1% (1).

Plus, ekonomia fitimprurëse e vendit të naftës dhe gazit ka lënë një gjurmë të madhe karboni, duke rezultuar në renditjen e saj më pak se ideale në Indeksin e Performancës Mjedisore të Yale (EPI) për ndryshimet klimatike (2, 3).

Megjithatë, i udhëhequr nga Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDG) të Kombeve të Bashkuara (OKB) 2030 dhe përpjekjet për diversifikimin ekonomik, sektori bujqësor i ishujve binjakë po përjeton aktualisht rritje, me një prodhim të rinovuar dukshëm të kakaos (4).

Në këtë artikull, unë do të hedh një vështrim më të afërt se si duket bujqësia e qëndrueshme në Trinidad dhe Tobago dhe do të identifikoj zonat e mundshme për zhvillim në të ardhmen.

njeri që kujdeset për bimët në serëShpërndaje në Pinterest
Monty Rakusen/Getty Images

Bujqësia përbënte 4% të produktit të brendshëm bruto (PBB) globalisht në 2018 dhe mbetet një komponent thelbësor i rritjes ekonomike.5).

Megjithatë, bujqësia konvencionale dhe industriale përdor gjerësisht pesticideve, plehrat dhe praktikat e rritjes së kafshëve që paraqesin rreziqe për shëndetin e njeriut dhe mjedisin (6, 7).

Përndryshe, bujqësia e qëndrueshme synon të plotësojë nevojat aktuale të ushqimit pa dëmtuar mjedisin ose shëndetin e njeriut. Ai e bën këtë duke integruar ekosistemet në bujqësi, duke përdorur në mënyrë efikase burimet e pa rinovueshme dhe duke mbështetur dhe përmirësuar burimet natyrore (8).

Ai gjithashtu kërkon të zhdukë urinë duke përmirësuar sigurinë ushqimore dhe akses në ushqime të shëndetshme (9).

Çfarë sfidash përballet ag i qëndrueshëm në Trinidad dhe Tobago?

Bujqësia e qëndrueshme në Trinidad dhe Tobago (T&T) është në fazat e hershme dhe e prekur nga toka e kufizuar e punueshme dhe importet e konsiderueshme të ushqimit.

Për më tepër, miratimi i një ekonomie të gjelbër si pjesë e Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDG) të OKB-së 2030 për kombet e vogla ishullore si T&T është përballur me rezistencë (10, 11).

Kjo për shkak se ekonomia e naftës dhe gazit të T&T siguron mbi 45% të PBB-së së ishullit dhe ky sektor pretendon se taksat mbi aktivitetet e tij mund të pengojnë ekonominë (12).

Si e tillë, qeveria i ka dhënë përparësi diversifikimit ekonomik dhe lëvizjes drejt një ekonomie “blu” – e cila do të zhvillonte akuakulturë të qëndrueshme – mbi një ekonomi të gjelbër.

Përmbledhje

Bujqësia e qëndrueshme në Trinidad dhe Tobago, e cila është në fazat e hershme, është kufizuar nga toka e punueshme e kufizuar, frika nga taksat e larta për aktivitetet e naftës dhe gazit dhe preferenca për një ekonomi “blu” të formuar rreth akuakulturës së qëndrueshme.

Agroekologjia është një praktikë bujqësore që ndërthur shkencat e agronomisë dhe ekologjisë.

Agronomia fokusohet në menaxhimin e tokës dhe prodhimin e të korrave, ndërsa ekologjia është studimi i marrëdhënieve midis organizmave të gjallë dhe mjedisit të tyre (13, 14).

Ky stil i bujqësisë rikthen tokat e degraduara, mbështet shëndetin e njeriut përmes aksesit të përmirësuar në ushqime ushqyese dhe nxit biodiversitetin duke kultivuar në mënyrë strategjike marrëdhënie simbiotike të kulturave (13, 14).

Në Trinidad dhe Tobago, Rocrops Agrotec – një fermë 30-vjeçare, në pronësi familjare, me pronarë të vegjël – po udhëheq hapësirën agroekologjike (15).

E ndërtuar në fusha dikur të degraduara dhe acide me kallam sheqeri, kjo fermë rehabilitoi tokën e saj nëpërmjet restaurimit të tokës dhe aplikimit minimal të plehrave, pesticideve dhe herbicideve.

Në vend të kësaj, ferma përdor fekondim – shpërndarjen e sasive të vogla dhe të sakta të plehrave dy herë në ditë përmes një sistemi të ujitjes së të korrave – për të shmangur përdorimin e tepruar të plehrave, plus limoni si parandalues ​​i barërave të këqija në vend të herbicideve (16).

Ferma rritet gëlqere, fruta të tjera tropikale, perime dhe bimë shumëvjeçare barishtore. Duke vepruar kështu, jo vetëm që prodhohen kultura me cilësi të lartë, pa pesticide gjatë gjithë vitit, por gjithashtu siguron një ekosistem për bletët, zogjtë, bretkosat dhe kafshë të tjera të egra.

Qasja e Rocrops Agrotec rrit prodhimin e ushqimit, është miqësore me mjedisin dhe ofron një model bujqësor ekonomikisht të shëndoshë.

Përmbledhje

Agroekologjia është një praktikë bujqësore që rrit biodiversitetin për të mbështetur prodhimin bujqësor. Ferma në pronësi të familjes Rocrops Agrotec është lider i bujqësisë së qëndrueshme agroekologjike në Trinidad dhe Tobago.

Akuakultura është rritja dhe vjelja e peshkut, butakdhe ushqime të tjera deti për konsum njerëzor (17).

Kompanitë që fokusohen në qëndrueshmërinë përpiqen të rivendosin ekosistemet detare duke reduktuar mbipeshkimin dhe nevojën për peshkim në fund – një praktikë e zakonshme e peshkimit që dëmton jetën dhe ekosistemet detare.18, 19, 20).

Për më tepër, akuakultura e qëndrueshme mund të përmirësojë sigurinë ushqimore duke bërë ushqim deti me vlera ushqyese më shumë në dispozicion (17, 21).

Ministria e Bujqësisë, Tokës dhe Peshkimit e T&T ofron kurse trajnimi falas për fermerët dhe publikun e gjerë në akuakulturë dhe akuaponikë, duke e bërë bujqësinë e qëndrueshme në shkallë të vogël më të aksesueshme dhe popullore (22).

Aquaponics kombinon akuakulturën tradicionale dhe bujqësinë hidroponike – rritjen e të korrave me zgjidhje minerale të pasura me lëndë ushqyese në vend të tokës – në mënyrë që mbetjet nga peshqit dhe organizmat ujorë të përdoren si lëndë ushqyese për bimët.23).

Këto kurse trajnimi mësojnë bazat e ndërtimit të pellgjeve dhe kanë çuar në krijimin e fermave të vogla të akuakulturës që mund të gjenerojnë të ardhura ose të ulin faturat e ushqimit përmes prodhimit të ushqimit në vend (24).

Përmbledhje

Akuakultura dhe akuaponika janë praktika bujqësore në shkallë të vogël që po bëhen më të njohura në të gjithë Trinidad dhe Tobago si rezultat i kurseve të trajnimit falas të ofruara nga qeveria.

Bujqësia vertikale është një sistem bujqësor i brendshëm ose i kontrolluar nga klima që rrit të lashtat të qëndrueshme në hapësira të vogla (25, 26).

Sistemet vertikale mund të përdorin hidroponikë, akuaponikë ose aeroponikë – në të cilat aerosolet e mineralizuara aplikohen në rrënjët e të korrave – për të rritur barishte si qiqrat dhe nenexhikun, zarzavate si marule dhe zarzavate mustardë, madje edhe domate.

Green Age Farms në Trinidad dhe Tobago furnizon dhe instalon sisteme vertikale hidroponike dhe furnizime serë për të mbështetur metoda bujqësore të qëndrueshme, miqësore me mjedisin dhe burime efikase (27).

Këto ferma vertikale synojnë si bujqësinë personale ashtu edhe atë komerciale dhe mund të gjenden në hapësira që variojnë nga serat tradicionale te kopshtet e kuzhinës deri tek oborret e shtëpive të njerëzve.

Përmbledhje

Green Age Farms furnizon dhe instalon sisteme vertikale hidroponike për bujqësi personale dhe komerciale. Ju mund të përdorni bujqësinë vertikale për të rritur kultura më të vogla si domate, zarzavate me gjethe dhe barishte.

Divizioni i Shërbimeve të Zgjerimit, Trajnimit dhe Informacionit (ETIS) i Ministrisë së Bujqësisë, Tokës dhe Peshkimit të T&T ofron një sërë kursesh trajnimi bujqësor falas (28).

Trajnimet falas përfshijnë prodhimin bimor, blegtori, kopshtari në shtëpi, bujqësia organike hyrëse, përdorimi i plehrave dhe menaxhimi i dëmtuesve. Ministria ofron gjithashtu fidanë për kopshtarinë në shtëpi falas ose në shitje, si dhe grante nxitëse dhe financime për fermerët (22, 29).

Për shembull, ju mund të merrni një kurs për kopshtarinë në shtëpi nga programi i Ministrisë, më pas t’i vini në praktikë këto njohuri me një koleksion farërash falas ose të subvencionuara për kultura si p.sh. bizele me sy të zi, domate, tranguj dhe marule.

Edhe pse këto trajnime nuk janë praktika të qëndrueshme bujqësore në kuptimin tradicional, ato lidhin një hendek midis arsimit dhe prodhimit të ushqimit duke promovuar sovranitetin e ushqimit dhe ushqimin lokal.

Përmbledhje

Kurset bujqësore falas në Trinidad dhe Tobago inkurajojnë prodhimin lokal të ushqimit të vetë-qëndrueshëm.

“WhyFarm është një katalizator për frymëzim në sektorin bujqësor,” thotë Alpha Sennon, themelues dhe CEO i organizatës jofitimprurëse të vlerësuar me çmime WhyFarm (30).

Qasja e tij shtrihet përtej fermës dhe fokusohet në edukimin e fëmijëve të moshës shkollore me qëllimin afatgjatë të zhvillimit të një sektori të qëndrueshëm bujqësor dhe brezave të fermerëve të ndërgjegjshëm për mjedisin në Trinidad dhe Tobago.

Nëpërmjet krijimit të superheroit të parë në botë të sigurisë ushqimore dhe të ushqyerjes, AGRIman, Sennon dhe ekipi i tij përdorin “agro-argëtimin” për të angazhuar në mënyrë krijuese audiencën e re dhe politikëbërësit (31).

Këtu janë disa projekte të qëndrueshme bujqësore në të cilat është përfshirë WhyFarm ndërsa punon për të riformuar peizazhin bujqësor të T&T (32, 33):

  • Rritur në Portin Lindor të Spanjës. Ky kopsht komunitar ndodhet në një komunitet me të ardhura të ulëta në kryeqytet. Anëtarët e komunitetit janë të trajnuar në kopshtarinë e shtëpisë dhe “agrosipërmarrjen” për të krijuar mundësi ekonomike.
  • Parku i Ushqimit të Mjekësisë Kulinare. Ky sistem kopshti hidroponik, i cili ndodhet në Spitalin e Përgjithshëm San Fernando, rrit ushqimin për të ushqyer pacientët dhe synon të reduktojë faturën e ushqimit të spitalit.
  • Shkolla e Bujqësisë dhe kopshtet shkollore. Këto projekte u mësojnë fëmijëve të moshës shkollore për bujqësinë përmes teatrit, fjalës së folur, poezisë, vallëzimit dhe sesioneve muzikore. Përveç kësaj, kopshtet e shkollave dhe bujqësia janë zbatuar në shumë shkolla fillore.

Përmbledhje

WhyFarm është një organizatë fituese e çmimeve që fokusohet në edukimin e të rinjve dhe “agro-argëtimin” për të promovuar bujqësinë e qëndrueshme në Trinidad dhe Tobago.

Në kombin e Karaibeve të Trinidad dhe Tobago, bujqësia e qëndrueshme është në fazat e saj të zhvillimit. Megjithatë, ajo ka një të ardhme premtuese përmes agroekologjisë, akuakulturës, bujqësisë vertikale, kurseve të trajnimit falas dhe shfaqjes së kopshteve komunitare.

Falë përpjekjeve bashkëpunuese të sektorit bujqësor publik dhe privat, anëtarët e komunitetit në Portin Lindor të Spanjës mund të përmirësojnë kapacitetet e tyre ekonomike përmes korrjes së kulturave si p.sh. bok choy.

Bujqësia akuaponike dhe vertikale hidroponike në shkallë të vogël mund të jetë e ardhmja e kopshteve të kuzhinës, duke fuqizuar qytetarët të rritin disa nga ushqimet e tyre dhe të krijojnë më të qëndrueshme, zakone të shëndetshme të të ushqyerit.