Tre nga kompanitë më të mëdha të vendit të sigurimeve shëndetësore do të vënë në dispozicion të konsumatorëve informacionin për çmimin dhe cilësinë e shërbimeve mjekësore.

Konsumatorët e vetëdijshëm për çmimin janë mësuar të përdorin mjete online dhe aplikacione celulare për të blerë dhe krahasuar shërbime dhe mallra – nga restorantet dhe biletat e aeroplanit deri te hidraulikët dhe piktorët e shtëpive. Por kushdo që konsideron një procedurë mjekësore si zëvendësimi i kofshës do të jetë i vështirë për të aksesuar informacione të ngjashme që do t’i ndihmonin ata të gjenin kujdesin më cilësor me çmimin më të ulët.

Megjithatë, tre nga kompanitë më të mëdha të sigurimeve shëndetësore në vend, shpresojnë ta bëjnë blerjen më të lehtë për një mjek ose spital – më shumë në linjën e gjetjes së një marrëveshjeje të mirë për një hotel – duke ofruar të dhëna për çmimin dhe cilësinë e shërbimeve të kujdesit shëndetësor të mbuluara nga planet e tyre . Aetna, Humana dhe UnitedHealthcare kanë nënshkruar të gjithë iniciativën, me operatorë të tjerë që pritet të marrin pjesë në të ardhmen. Planet shëndetësore të Medicare Advantage dhe Medicaid gjithashtu mund të përfshihen në një moment, nëse shtetet bien dakord.

Informacioni në lidhje me koston dhe cilësinë e shërbimeve të kujdesit shëndetësor do të jetë i disponueshëm falas për konsumatorët përmes një vegle në internet të zhvilluar nga Instituti i Kostos së Kujdesit Shëndetësor (HCCI), një organizatë e pavarur jofitimprurëse, dhe mjeti pritet të dalë në treg në fillim të 2015.

“Konsumatorët, punëdhënësit dhe agjencitë rregullatore do të kenë tani një burim të vetëm informacioni të qëndrueshëm dhe transparent të kujdesit shëndetësor bazuar në të dhënat më të besueshme të disponueshme, duke përfshirë kostot aktuale, të cilat vetëm siguruesit i kanë aktualisht,” tha David Newman, drejtor ekzekutiv i HCCI, në a deklaratë. “Vënia vullnetare e këtij informacioni në dispozicion do të jetë me vlerë të pamatshme për konsumatorët dhe pjesëmarrësit e tjerë të sistemit shëndetësor, pasi ata kërkojnë të menaxhojnë koston dhe cilësinë e kujdesit.”

Zbuloni 11 mënyra për të kursyer para në kujdesin shëndetësor »

Zhvillimi i këtij mjeti vjen pasi më shumë amerikanë po marrin mbulim të kujdesit shëndetësor sipas Aktit të Kujdesit të Përballueshëm. Në të njëjtën kohë, shumë nga të saposiguruarit dhe ata me mbulim ekzistues po përballen me kosto më të larta nga xhepi, ndërsa zbritjet dhe bashkëpagesat e tyre rriten.

Portali i informacionit do të sigurojë transparencë më të madhe të çmimeve për konsumatorët dhe punëdhënësit të shqetësuar për rritjen e kostos së kujdesit shëndetësor në Shtetet e Bashkuara. Sipas HCCI, këto kosto janë rritur më shumë se tre herë më shpejt se pagat.

Konsumatorët do të jenë në gjendje të shohin çmimet për një “episod kujdesi” – siç është zëvendësimi i kofshës ose operacioni në zemër – sipas rajonit, së bashku me masat cilësore për ato shërbime. Ky informacion i disponueshëm publikisht do të bazohet në të dhënat e përmbledhura të pretendimeve të dorëzuara dhe të analizuara nga HCCI. Njerëzit që tashmë kanë një plan sigurimi shëndetësor me një nga operatorët pjesëmarrës, do të kenë gjithashtu mundësi të aksesojnë të dhënat e mbrojtura me fjalëkalim për pagesat e bëra nga siguruesi i tyre te ofruesit e tyre të kujdesit shëndetësor. Punëdhënësit do të kenë akses në informacione edhe më të detajuara.

Megjithatë, konsumatorët nuk do të jenë në gjendje të krahasojnë çmimet në të gjitha planet shëndetësore. Ata do të jenë në gjendje të shohin vetëm të dhënat e përmbledhura – si p.sh. sa ndryshon kostoja e operacioneve me manshetë rrotulluese në një rajon gjeografik – ose informacion për një sigurues specifik. Ndërsa të pasiguruarit do të jenë në gjendje të aksesojnë informacionin e disponueshëm lirisht, paaftësia e tyre për të krahasuar planet mund të kufizojë dobinë e tij në zgjedhjen e mbulimit të ri.

Mësoni se si blerjet rreth kursejnë 20 përqind në zëvendësimet e kyçeve »

Një nga arsyet kryesore që qëndron pas shtytjes për më shumë transparencë të kujdesit shëndetësor është që t’i bëjë kostot më të qarta për konsumatorët. Ndryshe nga blerja e mobiljeve ose rezervimi i një fluturimi, përcaktimi i kostos totale të shërbimeve mjekësore përpara se të merrni kujdes mund të jetë i vështirë.

Kostoja e shërbimeve mjekësore gjithashtu ndryshon shumë nga një vend në tjetrin— për shembull, kostoja e një zëvendësimi të përbashkët varion nga 5,300 dollarë deri në 223,000 dollarë, ndërsa tarifat e spitalit spitalor për dështimin e zemrës mund të jenë deri në 46,000 dollarë në Denver dhe 51,000 dollarë në Jackson, Miss.

Duke qenë se konsumatorët paguajnë më shumë për kujdesin e tyre shëndetësor drejtpërdrejt – me më pak kosto të marra nga kompanitë e sigurimeve – tarifat nga xhepi mund të shkaktojnë po aq shqetësim sa disa nga efektet anësore mjekësore. Të kesh informacion mbi çmimin në dispozicion paraprakisht mund t’i ndihmojë njerëzit të peshojnë përfitimet e një procedure mjekësore kundrejt efekteve anësore dhe kostove.

Ekspertët e kujdesit shëndetësor shpresojnë gjithashtu se rritja e transparencës do të inkurajojë konsumatorët të zgjedhin ofrues me kosto më të ulët dhe me cilësi të lartë. Derisa disa kërkime tregon se konsumatorët mund të bëjnë zgjedhje të zgjuara kur u jepet informacioni i duhur, efekti i nismave më të mëdha mbetet për t’u parë.

“Ne me të vërtetë nuk kemi prova të mira në këtë pikë nëse ose si të dhënat e çmimit dhe cilësisë do të ndikojnë në mënyrën se si konsumatorët zgjedhin dhe përdorin shërbimet e kujdesit shëndetësor,” tha Anna D. Sinaiko, Ph.D., një studiuese pas-doktoraturës në Departamenti i Politikave dhe Menaxhimit të Shëndetit në Shkollën e Shëndetit Publik të Harvardit, në një email drejtuar Healthline. “Pacientët, veçanërisht pacientët që kanë plane me zbritje të larta dhe paguajnë shumë për kujdesin e tyre nga xhepat e tyre, kanë një nxitje për të përdorur këtë informacion kur ata vendosin se ku të marrin kujdesin.”

Njihni opsionet tuaja të sigurimit shëndetësor »

Nëse transparenca më e madhe e çmimeve do t’i ndihmojë konsumatorët të marrin vendime – si p.sh. cilin mjek të zgjedhin ose nëse do t’i nënshtrohen një operacioni elektiv – varet nga shumë faktorë, duke përfshirë informacionin e dhënë.

“Ekziston një shqetësim i vërtetë që në mungesë të informacionit cilësor, pacientët do ta konsiderojnë çmimin si një tregues të cilësisë dhe do të zgjedhin ofruesit e çmimeve më të larta,” tha Sinaiko. “Por në kujdesin shëndetësor, ofruesit që kanë çmime më të larta nuk janë domosdoshmërisht me cilësi më të lartë.”

Mjeti i zhvilluar nga HCCI do të ofrojë informacion mbi çmimin dhe cilësinë. I paraqitur në mënyrë korrekte, ky lloj informacioni mund t’i drejtojë konsumatorët drejt zgjedhjes së ofruesve më të mirë. A Studimi i vitit 2012 i publikuar në Çështjet shëndetësore zbuloi se përfshirja e informacionit të lehtë për t’u kuptuar për koston dhe cilësinë së bashku, si dhe nënvizimi i opsioneve që janë cilësia më e mirë për çmimin, mund ta bëjë më të lehtë për njerëzit që të vendosin për shërbimet mjekësore.

Zgjedhjet që bëjnë konsumatorët, megjithatë, varen edhe nga sa nga kostot mjekësore duhet të paguajnë drejtpërdrejt. Ndërsa pjesa e tyre e kostos rritet, tha Sinaiko, konsumatorët shkurtojnë numrin e shërbimeve mjekësore që përdorin, dhe jo vetëm shërbimet me zgjedhje. Përveç kësaj, njerëzit mund të kenë vështirësi kur përballen me shumë opsione – të tilla si mbingarkesa e informacionit nga një mjet në internet – duke e bërë më pak të ngjarë që ata të bëjnë ndonjë zgjedhje.

“Këto vështirësi nuk do të thotë se ne nuk duhet të ofrojmë akses në informacionin e kostos dhe cilësisë,” tha Sinaiko. “Ata nënkuptojnë se ne duhet të shqyrtojmë me kujdes se si paraqitet ky informacion, në mënyrë që të jetë i kuptueshëm dhe të mos rrisë ankthin e pacientit kur marrim vendime.”

Merrni informacione rreth gjetjes së mjekut të duhur »