Shtetet e Bashkuara do të humbasin 155 miliardë dollarë nga turistët ndërkombëtarë të zhdukur

spot_img

Këshilli Botëror i Udhëtimit dhe Turizmit (WTTC), i cili përfaqëson sektorin privat global të Udhëtimit dhe Turizmit, thotë se rënia masive e numrit të udhëtarëve dhe turistëve ndërkombëtarë që vizitojnë SHBA-në për shkak të pandemisë COVID-19, mund të rezultojë në rënien e shpenzimeve të vizitorëve ndërkombëtarë me 79% befasuese.

Një vlerë shkatërrimtare prej 155 miliardë dollarësh duket se do të humbasë nga ekonomia amerikane për shkak të kolapsit të udhëtimeve ndërkombëtare gjatë vitit 2020, sipas hulumtimit të fundit të kryer nga WTTC.

Kjo humbje katastrofike për ekonominë amerikane barazohet me një mungesë prej 425 milionë dollarë në ditë, ose gati 3 miliardë dollarë në javë, për ekonominë e vendit.

WTTC dhe anëtarët e saj kohët e fundit i bënë thirrje Presidentit Donald Trump dhe udhëheqësve të tjerë të vendeve të G7, duke kërkuar që të merret një qasje e koordinuar në drejtimin e reagimit të rimëkëmbjes ndaj krizës.

Ndikimi i ashpër në Udhëtimet dhe Turizmin në SHBA zbulohet nga WTTC pasi pasojat ekonomike nga koronavirusi vazhdojnë të digjen në këtë sektor. Gati 12.1 milionë vende pune në SHBA të mbështetura nga Udhëtimi dhe Turizmi rrezikohen të humbasin në një skenar ‘rasti më i keq’ i hartuar nga modelimi ekonomik i WTTC.

Sipas Raportit të Ndikimit Ekonomik 2020 të WTTC-së, gjatë vitit 2019, Udhëtimi dhe Turizmi ishte përgjegjës për 16.8 milionë vende pune në SHBA, ose 10.7% të fuqisë punëtore totale të vendit. Ai gjeneroi gjithashtu 1.8 trilion dollarë, ose 9% për ekonominë amerikane.

Gloria Guevara, Presidente dhe CEO e WTTCtha: “Dhimbja dhe vuajtja ekonomike e shkaktuar miliona familjeve në të gjithë SHBA-në, të cilat janë të varura nga Udhëtimi dhe Turizmi për jetesën e tyre, është e dukshme nga shifrat tona të fundit tronditëse.

“Mungesa e vizitorëve ndërkombëtarë në SHBA për shkak të pandemisë mund të fshijë më shumë se 155 miliardë dollarë vetëm nga ekonomia amerikane – një humbje prej 425 milionë dollarë në ditë – nga e cila mund të duhen vite për t’u rikuperuar. Ai gjithashtu mund të kërcënojë pozicionin e Nju Jorkut si një nga qendrat kryesore në botë për udhëtime biznesi dhe argëtimi.

“Koordinimi ndërkombëtar për të rivendosur udhëtimin transatlantik do të jepte një shtysë për sektorin e Udhëtimit dhe Turizmit. Do të përfitonte linjat ajrore dhe hotelet, agjentët e udhëtimit dhe operatorët turistikë dhe do të rigjallëronte miliona vende pune në zinxhirin e furnizimit, të cilat varen nga udhëtimi ndërkombëtar përtej Atlantikut.

“Ne duhet urgjentisht të zëvendësojmë masat e përgjithshme të karantinës me programe të shpejta, gjithëpërfshirëse dhe me kosto efektive testimi dhe gjurmimi në pikat e nisjes në të gjithë vendin. Ky investim do të jetë dukshëm më i vogël se ndikimi i karantinave të hapura, të cilat kanë pasoja shkatërruese dhe të gjera socio-ekonomike.

“Marrëveshja e fundit prej 750 milionë dollarësh me laboratorët e Abbott për testin e shpejtë prej 5 dollarësh është shumë premtuese në këtë aspekt dhe ne shpresojmë që ajo të lejojë SHBA-në të vazhdojë të rihapet dhe mund të jetë një plan për një rrugë përpara për vendet e tjera. Testimi dhe gjurmimi i synuar do të ndihmojë në rindërtimin e besimit të konsumatorit për të udhëtuar.

“Një sistem i shpejtë i testimit dhe gjurmimit në vend për të gjithë pasagjerët që nisen do të thotë që qeveritë mund të konsiderojnë rivendosjen e udhëtimit midis Amerikës dhe qendrave kryesore ndërkombëtare, një lëvizje që do të ndihmonte në fillimin e rimëkëmbjes ekonomike globale.”

Analiza e WTTC e shpenzimeve të udhëtimit ndërkombëtar në SHBA gjatë vitit 2019 zbulon se ajo arriti në 195.1 miliardë dollarë, duke përbërë 16% të totalit të shpenzimeve turistike në vend. Shpenzimet e udhëtimeve të brendshme vitin e kaluar ishin përgjegjëse për 84%.

Një ndarje e mëtejshme zbulon se sa vendimtare kanë qenë për ekonominë shpenzimet nga udhëtarët ndërkombëtarë gjatë vitit 2019. Çdo muaj ajo përbënte gati 16.3 miliardë dollarë, ose 3.7 miliardë dollarë në javë – dhe një shifër të pabesueshme, 534.5 milionë dollarë në ditë.

Midis 2016 dhe 2018, tregjet më të mëdha të burimeve hyrëse në SHBA ishin udhëtarët nga Kanadaja dhe Meksika, që përbënin respektivisht 26% dhe 24% të të gjithë mbërritjeve ndërkombëtare, me MB të renditur në vendin e tretë me 6%, dhe Japoninë në vendin e katërt me 5. %.

Të dhënat për vitin 2018, që janë më të përditësat e disponueshme, tregojnë se si qyteti i Nju Jorkut është veçanërisht i varur nga shpenzimet e vizitorëve ndërkombëtarë në krahasim me SHBA-në në tërësi. Ai përbënte 45% të të gjitha shpenzimeve turistike në qytet, me turistët vendas që përbëjnë 55% të mbetur.

Mbretëria e Bashkuar ishte tregu burimor më i rëndësishëm për qytetin me pothuajse një në 10 të të gjitha mbërritjeve ndërkombëtare (9%), me Kinën në vendin e dytë me 8%, dhe Kanadanë dhe Brazilin në vendin e tretë të përbashkët me 7% të mbërritjeve.

Humbja e këtij shpenzimi të vizitorëve ndërkombëtarë mund të ketë një ndikim të thellë afatgjatë në Nju Jork për shumë vite në vijim.

Sipas Raportit të Ndikimit Ekonomik 2020 të WTTC-së, gjatë vitit 2019, Udhëtimi dhe Turizmi ishte përgjegjës për një në 10 vende pune (330 milionë gjithsej), duke dhënë një kontribut 10.3% në PBB-në globale dhe duke gjeneruar një në katër të të gjitha vendeve të reja të punës.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles