Rinisja e sigurt e turizmit është e mundur, kufizimet do të kenë pasoja shkatërruese

spot_img

Sekretari i Përgjithshëm i UNWTO-së, Zurab Pololikashvili tha, “Kostoja e kufizimeve të udhëtimit të vendosura në përgjigje të pandemisë COVID-19 është atje për të parë të gjithë.

Midis janarit dhe majit, rënia e papritur dhe e shpejtë e mbërritjeve të turistëve kushtoi rreth 320 miliardë dollarë. Kjo është tre herë më i madh se ndikimi i recesionit të madh të viteve 2007-2009 në sektorin tonë – dhe kjo është vetëm për pesë muajt e parë të vitit.

rihapja e kufijve për turizmin është një lehtësim i mirëpritur për miliona njerëz që varen nga sektori ynë. Por vetëm kjo nuk mjaftonveçanërisht duke pasur parasysh njoftimet dhe masat e fundit të cilat duken gjithnjë e më larg koordinimi ndërkombëtar që UNWTO ka bërë thirrje që nga shpërthimi i pandemisë.

Në këto kohë të pasigurta, njerëzit në mbarë botën kanë nevojë për mesazhe të forta, të qarta dhe të qëndrueshme. Ajo që ata nuk kanë nevojë janë lëvizjet e politikave të cilat e injorojnë faktin se vetem se bashku jemi me te forte dhe të aftë për të kapërcyer sfidat me të cilat përballemi.

Ata në pozicione drejtuese dhe ndikimi e kanë njohur rëndësinë e turizmit për vendet e punës, ekonomitë dhe rindërtimin e besimit. Ky është vetëm hapi i parë. Tani ata duhet të bëjnë gjithçka që munden bëjini njerëzit të udhëtojnë përsëriduke ndjekur dhe zbatuar të gjitha protokollet që janë pjesë e realitetit të ri.

Siç ka thënë UNWTO që nga fillimi i kësaj krize, qeveritë kanë një Detyra për të vënë në plan të parë shëndetin e qytetarëve të tyre. Megjithatë, ata kanë edhe përgjegjësi për mbrojnë bizneset dhe mjetet e jetesës. Për një kohë të gjatë, dhe në shumë vende, theksi është përqendruar tepër tek i pari. Dhe ne tani po paguajmë çmimin.

Nuk duhet të jetë kështu. Si sektor, turizmi ka një histori të gjatë të përshtatjes dhe përgjigjes së drejtpërdrejtë ndaj sfidave.

Javët e fundit, globale turizmi ka udhëhequr rrugën në gjetjen dhe zbatimin e zgjidhjeve që do të na ndihmojë të përshtatemi me realitetin e ri ndërsa presim për një vaksinë që mund të jetë shumë muaj larg. I shpejtë por rigoroz duke testuar në porte dhe aeroporte, dhe aplikacionet gjurmuese dhe gjurmuese kanë potencialin për të nxitur rifillimin e sigurt të turizmit, i cili bazohet në të gjitha kurba e të mësuarit të sjelljes së individëve dhe shoqërive gjatë këtyre muajve të vështirë të kaluar.

Këto zgjidhje duhet të përqafohen plotësisht, jo vetëm të hulumtohen me kujdes. Të vonosh do të jetë një katastrofë dhe rrezikon të zhbëjë të gjithë përparimin që kemi bërë për ta vendosur turizmin si një shtyllë të vërtetë të zhvillimit të qëndrueshëm dhe gjithëpërfshirës.

Për më tepër, do të jetë anëtarët më të cenueshëm të shoqërive tona të cilët do të goditen më së shumti pasi ata që janë më të mbrojtur nga pasojat ekonomike dhe sociale të ngecjes së turizmit, kërkojnë vazhdimësi të kujdesit.

dritëshkurtër veprimet e njëanshme do të kenë pasoja shkatërruese në afat të gjatë. Në përgjithësi, njerëzit kanë mësuar se si të sillen në një mënyrë të përgjegjshme. Bizneset dhe shërbimet kanë vendosur protokolle dhe kanë përshtatur operacionet e tyre. Tani është koha që ata që marrin vendimet politike të mbyllin boshllëqet, në mënyrë që ne të gjithë të përparojmë së bashku.”

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles