Rikthimet e turizmit, lufta dhe Covid mund të ndikojnë në udhëtimet në 2022

spot_img

Turizmi ndërkombëtar vazhdoi rimëkëmbjen e tij në janar 2022, me një performancë shumë më të mirë krahasuar me fillimin e dobët të vitit 2021.

UNWTO njoftoi se edhe pse ardhjet po rriten, pushtimi rus i Ukrainës shton presionin ndaj pasigurive ekzistuese ekonomike, shoqëruar me shumë kufizime të udhëtimit të lidhura me Covid-in ende në fuqi. Besimi i përgjithshëm mund të ndikohet dhe të pengojë rimëkëmbjen e turizmit.

Bazuar në të dhënat më të fundit të disponueshme, turistike ndërkombëtare globale mbërritjet u dyfishuan (+130%) në janar 2022 krahasuar me vitin 2021 – 18 milionë më shumë vizitorë të regjistruar në mbarë botën në muajin e parë të këtij viti, janë të barabartë me rritjen totale për të gjithë vitin 2021.

Ndërsa këto shifra konfirmojnë trend pozitiv tashmë ka filluar vitin e kaluar, ritmi i rimëkëmbjes në janar u ndikua nga shfaqja e variantit Omicron dhe rifutja e kufizimeve të udhëtimit në disa destinacione. Pas rënies prej 71% të vitit 2021, ardhjet ndërkombëtare në janar 2022 mbetën 67% nën nivelet para pandemisë.

Evropa dhe Amerika janë më të forta

Të gjitha rajonet shijuan një rikthim i rëndësishëm në janar 2022megjithëse nga nivelet e ulëta të regjistruara në fillim të vitit 2021. Evropa (+199%) dhe Amerika (+97%) vazhduan të postojnë rezultatet më të forta, me ardhjet ndërkombëtare ende rreth gjysmës së niveleve para pandemisë (-53% dhe -52 %, respektivisht).

Lindja e Mesme (+89%) dhe Afrika (+51%) gjithashtu panë rritje në janar 2022 mbi 2021, por këto rajone panë një rënie prej 63% dhe 69% respektivisht krahasuar me vitin 2019. Ndërsa Azia dhe Paqësori shënuan një rënie prej 44%. Rritja nga viti në vit, disa destinacione mbetën të mbyllura për udhëtimet jo thelbësore duke rezultuar në uljen më të madhe të mbërritjeve ndërkombëtare gjatë vitit 2019 (-93%).

Sipas nënrajoneve, rezultatet më të mira janë regjistruar nga Evropa Perëndimore, duke regjistruar katër herë më shumë ardhje në janar 2022 sesa në 2021, por 58% më pak se në 2019. Përveç kësaj, Karaibet (-38%) dhe Evropa Jugore dhe Mesdhetare (-41%) kanë tregoi ritmet më të shpejta të rimëkëmbjes drejt niveleve të vitit 2019. Në të vërtetë, disa ishuj në Karaibe dhe Azi dhe Paqësor, së bashku me disa destinacione të vogla evropiane dhe të Amerikës Qendrore shënuan rezultatet më të mira në krahasim me vitin 2019: Seychelles (-27%), Bullgaria dhe Curaçao (të dyja -20%), El Salvador ( -19%), Serbia dhe Maldivet (të dyja -13%), Republika Domenikane (-11%), Shqipëria (-7%) dhe Andorra (-3%). Bosnja dhe Hercegovina (+2%) madje i ka tejkaluar nivelet para pandemisë. Ndër destinacionet kryesore, Turqia dhe Meksika panë rënie përkatësisht 16% dhe 24% krahasuar me vitin 2019.

Perspektivat për rikuperim

Pas rënies së paprecedentë të viteve 2020 dhe 2021, turizmi ndërkombëtar pritet të vazhdojë rimëkëmbja graduale në 2022. Që nga 24 marsi, 12 destinacione nuk kishin kufizime lidhur me COVID-19 dhe një numër në rritje destinacionesh po lehtësonin ose hiqnin kufizimet e udhëtimit, gjë që kontribuon në çlirimin e kërkesës së ndrydhur.

lufta në Ukrainë paraqet sfida të reja ndaj mjedisit ekonomik global dhe rrezikon të pengojë rikthimin e besimit në udhëtimet globale. Tregjet burimore të SHBA dhe aziatike, të cilat kanë filluar të hapen, mund të ndikohen veçanërisht në lidhje me udhëtimet në Evropë, pasi këto tregje janë historikisht më të kundërshtuara ndaj rrezikut.

Mbyllja e hapësirës ajrore të Ukrainës dhe Rusisë, si dhe ndalimi i transportuesve rusë nga shumë vende evropiane po ndikon në udhëtimet brenda-evropiane. Ai gjithashtu po shkakton devijime në fluturimet me distanca të gjata midis Evropës dhe Azisë Lindore, gjë që përkthehet në fluturime më të gjata dhe kosto më të larta. Rusia dhe Ukraina përbënin një total prej 3% të shpenzimeve globale për turizmin ndërkombëtar në vitin 2020 dhe të paktën 14 miliardë dollarë nga të ardhurat globale të turizmit mund të humbasin nëse konflikti zgjatet. Rëndësia e të dy tregjeve është e rëndësishme për vendet fqinje, por edhe për destinacionet evropiane të diellit dhe detit. Tregu rus gjithashtu fitoi peshë të konsiderueshme gjatë pandemisë për destinacionet me distanca të gjata si Maldivet, Seychelles ose Sri Lanka. Si destinacione Rusia dhe Ukraina përbënin 4% të të gjitha ardhjeve ndërkombëtare në Evropë, por vetëm 1% të të ardhurave ndërkombëtare të turizmit të Evropës në vitin 2020.

Pasiguria ekonomike dhe presionet

Edhe pse është shumë herët për të vlerësuar ndikimin, kërkimet dhe prenotimet e udhëtimeve ajrore nëpër kanale të ndryshme treguan një ngadalësim javën pas pushtimit, por filluan të rimëkëmbeshin në fillim të marsit.

Është e sigurt se ofensiva do të shtojë presion të mëtejshëm ndaj kushteve tashmë sfiduese ekonomike, duke minuar besimin e konsumatorëve dhe duke rritur pasigurinë e investimeve. Organizata për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD) vlerëson se rritja ekonomike globale mund të jetë më shumë se 1% më e ulët këtë vit sesa ishte parashikuar më parë, ndërsa inflacioni, tashmë i lartë në fillim të vitit, mund të jetë të paktën 2.5% më i lartë. . Rritja e fundit e çmimeve të naftës (Brent arriti nivelet e saj më të larta në 10 vjet) dhe rritja e inflacionit po i bëjnë strehimin dhe shërbimet e transportit më të shtrenjta, duke shtuar presionin mbi bizneset, fuqinë blerëse të konsumatorit dhe kursimet, vëren UNWTO.

Ky parashikim është në përputhje me analizën mbi pasojat e mundshme të konfliktit në rimëkëmbjen dhe rritjen ekonomike globale nga Konferenca e Kombeve të Bashkuara për Tregtinë dhe Zhvillimin (UNCTAD), e cila gjithashtu ka ulur projeksionin e saj për rritjen ekonomike botërore në vitin 2022 nga 3.6% në 2.6% dhe paralajmëroi se vendet në zhvillim do të jenë më të rrezikuara nga ngadalësimi.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles