Rihapet Muzeu i Verës në Bordeaux me një ekspozitë të re të përhershme

spot_img

Pas më shumë se një muaji punë, Cité du Vin hapi dyert e ekspozitës së re të Përhershme për publikun të shtunën më 4 shkurt 2023.

Për herë të parë që nga hapja e Cité du Vin në Bordeaux në vitin 2016, ekspozita e Përhershme është ridizajnuar dhe modifikuar gjerësisht për të përfshirë skenën e re, pajisje dixhitale dhe përmbajtje multimediale.

Në zemër të përvojës së Cité du Vin, ekspozita e Përhershme përdor teknologji dixhitale dhe ndërvepruese për të sjellë në jetë aventurën e madhe të verës nëpër shekuj dhe në të gjithë kontinentet. Historia, vreshtaria, enologjia, arti i të jetuarit… vera mund të zbulohen në aspektet e saj të shumta në 18 fusha të ndryshme tematike. Ky projekt në shkallë të gjerë është pjesë e një programi të përgjithshëm për të rinovuar ofertën kulturore në Cité du Vin, duke u ofruar vizitorëve një përvojë gjithnjë e më origjinale dhe të paharrueshme.

Ekspozita e Përhershme, një ftesë në një udhëtim për të zbuluar botën e verës!

Ekspozita e Përhershme prej 3000 m² përdor teknologji dixhitale dhe interaktive për të sjellë në jetë aventurën e madhe të verës, e cila ka frymëzuar njerëzit dhe ka formësuar jetën e tyre dhe rajonet e tyre gjatë mijëra viteve. Historia, gjeografia, arti, vreshtaria, enologjia, arti i të jetuarit… vera mund të zbulohet në aspektet e saj të shumta në 18 zona tematike të ndryshme, për t’u eksploruar lirshëm (në katin e 2-të të ndërtesës). Vizitori, aktiv ose spektator në mënyrë alternative, ulur ose në këmbë, përjeton një mori përvojash individuale dhe kolektive të cilat janë edukative, argëtuese, zhytëse, shumëndjesore dhe secila më befasuese se e fundit, me ndihmën e “Udhëzuesit dixhital të ekspozitës”. , një pajisje që aktivizon animacione dhe luan komente në një zgjedhje prej tetë gjuhësh (frëngjisht, kinezisht, holandisht, anglisht, gjermanisht, italisht, spanjisht dhe, e re në 2023, portugalisht).

18 fusha tematike për t’u vizituar

Bazuar në një projekt të ri shkencor dhe kulturor me një fokus të fortë në botën e gjallë dhe te njerëzit, Fondacioni për Kulturën dhe Qytetërimet e Verës (i cili menaxhon dhe zhvillon Cité du Vin), i ndihmuar nga një ekip krijues multidisiplinar me prejardhje të ndryshme, ka krijuar një version i vitit 2023 i ekspozitës së Përhershme i ndarë në 6 Universe dhe i përbërë nga 18 hapësira tematike dhe një vepër monumentale arti. Agence Clémence Farrell (dizajnimi i hapësirës në skenë dhe ekspozitë) dhe Muséomaniac (dizajni i instalimeve dixhitale dhe drejtimi i prodhimit) të shoqëruar nga studioja Ich&Kar, The Mill (shkrimi, historia, audiovizuale) dhe Ilusio (animacione, multimedia) punuan në modulet e reja tematike që kërkojnë një ndryshimi i skenës dhe rinovimi i përmbajtjes. Për të dizajnuar dhe prodhuar audiovizuale të personalizuara dhe inovative pa ndryshuar skenën, Fondacioni për kulturën dhe qytetërimet e verës thirri Sim&Sam, Les Films d’ici, Clap 35, Blue Yeti dhe The Mill.

Vreshtat nga qielli: Një udhëtim befasues për të zbuluar diversitetin e jashtëzakonshëm të peizazheve të kultivimit të verërave në mbarë botën dhe bukurinë e tyre, përmes projeksionit në 3 ekrane gjigante dhe të shtrira në nivelin e dyshemesë.

Bota e verës: Një planisferë e madhe për të kuptuar shpërndarjen e vreshtave në mbarë planetin, një nga A deri në Z të vendeve me figura kyçe në aktivitetin e tyre prodhues të verës dhe dy globe për të paraqitur diversitetin e madh të varieteteve të rrushit në mbarë botën dhe se si klima është thelbësore. faktor për kultivimin e hardhisë.

Terroret e botës: 10 vreshtarë nga 10 rajone të botës paraqesin karakterin specifik të terrorit të tyre dhe ndikimin e tij në verërat e tyre

Hardhia: Një hardhi spektakolare e animuar tregon ndërveprimin midis tokës, bimës dhe tufave. Ekspozita ka gjithashtu 4 ekrane kushtuar punës së vreshtit, ndërsa në murin përballë, varietetet e ndryshme të rrushit të botës shfaqen me gjithë larminë e tyre!

Prodhimi i verës: Të gjitha sekretet e prodhimit të verës në një mur interaktiv që shpjegon rrugën nga rrushi në verë, nga pritja e të korrave në bodrum. Një projektim në dysheme i një kazan me tufa gjithashtu u mundëson vizitorëve, në mënyrë virtuale dhe interaktive, të shkelin rrushin si në të kaluarën.

Gjashtë familjet e verërave: 6 shishe gjigante, secila kushtuar një familjeje të gjerë verërash, eksplorojnë tre tema: prodhimin, shijimin dhe shërbimin e lidhur me çdo lloj vere.

Viti i vreshtarit: Nga hardhia në shishe, një vit në imazhe për të ndjekur krijimin e një vintage, si në vresht ashtu edhe në bodrum. Një film muzikor me skenë lart dhe projeksione 360° që mund të shikohet nga komoditeti i një ndenjëseje!

Galeria e qytetërimeve: Nga varret egjiptiane përmes banketeve greke në darkat e shekullit të 18-të dhe ditët e sotme, një labirint për t’u kthyer pas në kohë dhe për të takuar qytetërimet më të mëdha të verërave.

Rruga e trendit të verërave: Një zhytje në shekullin e 21-të për të ndjekur risitë më të fundit dhe tendencat e fundit në botën e verës, një pasqyrë e ndryshimit të shoqërisë.

Bufeja e pesë shqisave: Zbulimi i çelësave të shijimit përmes një udhëtimi argëtues dhe nuhatës rreth aromave dhe ngjyrave të verës.

Veprim!: Kur filmat e kultit na kujtojnë se vera është në qendër të shkëmbimeve tona shoqërore dhe momenteve të kënaqësisë.

Mire qe e di!: Një udhëzues hap pas hapi për përgatitjen, shërbimin dhe shijimin, që përfshin mjete dhe gjeste specifike. Me një ton humoristik dhe të çuditshëm dhe përmes një ekspozite me shumë ekrane, një film zbulon çelësat e shërbimit të suksesshëm!

Modulor: Kjo tapakë gjigante, vepër e Lilian Bourgeat, sfidon dhe argëton vizitorët gjatë vizitës së tyre. Vendi ideal për një foto për të përjetësuar zbulimin tuaj të Ekspozitës së Përhershme.

Darka shërbehet!: Një shfaqje gjithëpërfshirëse rreth gatimit, ngrënies dhe shërbimit të verës e çon vizitorin në botë magjike! Të ulur rreth një tavoline banketi, të ftuarit marrin pjesë në një shfaqje ëndërrimtare dhe magjike, e përbërë nga harta dhe projeksione.

Vera dhe unë: Terminalet interaktive, intervista me ekspertë, lojëra dhe kuize për të kuptuar marrëdhënien tuaj me verën në një mënyrë argëtuese.

Përgjatë lumenjve: 5 piktura të animuara paraqesin rrugët e mëdha lumore dhe detare të përdorura për shekuj për transportin e verës.

Vera që pushton botën: Hipni në një varkë me 50 vende, në zemër të një hapësire ndijore me erëra, tinguj, imazhe dhe animacione për të zbuluar transportin e verës nëpër shekuj: nga varkat e lashta deri te anijet moderne me kontejnerë… dhe madje edhe anijet e mallrave në hapësirë!

Vreshtat Bordeaux: Një hartë reliev ngjall me humor për të treguar rajonet, emërtimet dhe veçoritë e ndryshme të vreshtit Bordeaux.

Përralla epike e Bordo: Një film spektakolar zbulon se si një vend me verëra mitike lindi nga një port i madh tregtar.

Neo-Experience 2023, rinovimi i ekspozitës së Përhershme

Rinovimi i një pjese të inskenimit, pajisjeve dixhitale dhe prodhimeve multimediale në ekspozitën e Përhershme rezulton nga programi Neo-Experience 2023, i zbatuar falë mbështetjes financiare të Evropës dhe Rajonit Nouvelle-Aquitaine, si pjesë e përgjigjes së Bashkimit Evropian ndaj Pandemia e Covid-19, së bashku me fondet nga Bordeaux Métropole, Qyteti i Bordeaux, klientët dhe burime të tjera specifike për Fondacionin për kulturën dhe qytetërimet e verës. Qëllimi i tij është të lejojë Cité du Vin të rinovojë një pjesë të madhe të ofertës dhe pajisjeve të tij kulturore, të ruajë tërheqjen e tij, të përmirësojë përvojën dhe kënaqësinë e vizitorëve dhe t’i përgjigjet çështjeve aktuale mjedisore dhe shoqërore.

Cité du Vin është i hapur çdo ditë nga ora 10:00

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles