Ridefinimi i Remisionit të Artritit Reumatoid | Shëndeti i përditshëm

Ulja e aktivitetit të sëmundjes tek njerëzit me artriti reumatoid (RA) ka qenë prej kohësh synimi i trajtimit mjekësor. Por matja kur një person e ka arritur qëllimin e tij – kur simptomat janë zbutur ose në një nivel mjaft të ulët sa të mos dëmtojnë funksionin ose shëndetin e përgjithshëm – nuk është gjithmonë e qartë.

Për më shumë se një dekadë, reumatologët kanë debatuar mbi kriteret se si të dihet kur një person është në remision nga RA.

Tani Kolegji Amerikan i Reumatologjisë (ACR) dhe Aleanca Evropiane e Shoqatave për Reumatologji (EULAR) kanë nxjerrë udhëzimet përfundimtare për reumatologët mbi kriteret e tyre për falje.

kriteret e reja, botuar në Artriti dhe Reumatologjia më 23 tetor 2022, rishikoni udhëzimet paraprake të grupeve të lëshuara një dekadë më parë.

Udhëzimi i rishikuar “bazohet në të dhënat e provës që nuk janë përdorur [previously] për nxjerrjen ose vlerësimin e rëndësisë së kritereve të faljes”, thotë Paul Studenic, MD, PhDnjë studiuese post-doc në Institutin Karolinska në Stokholm, dhe një autor përkatës i kritereve të sapobotuara.

Përcaktimi i remisionit për artritin reumatoid

Në reumatologji, falja nuk do të thotë që një person është shëruar. Ata ende kanë artrit rheumatoid.

Por falja është e dëshirueshme. Është kur simptomat dhe nivelet laboratorike, të tilla si masat e citokineve inflamatore, janë jashtëzakonisht të ulëta dhe sëmundja nuk ndërhyn më në aftësinë për të funksionuar mirë.

Derisa RA është një sëmundje progresivenjerëzit që janë në falje gjithashtu në përgjithësi nuk përjetojnë dëmtime të mëtejshme të kyçeve nga sëmundja.

Shumë njerëz me RA janë në gjendje të hyjnë në falje duke marrë medikamenteveçanërisht nëse e bëjnë këtë herët në rrjedhën e sëmundjes së tyre.

Përpjekjet e mëparshme për të vendosur kritere për faljen e RA

Në vitin 2011, ACR dhe EULAR ranë dakord për kriteret e përkohshme për faljen e artritit reumatoid.

Këto kritere përfshinin katër komponentë:

  • Numri i nyjeve të ndjeshme (TJC) dhe numërimi i kyçeve të enjtura (SJC)
  • Një masë funksioni si p.sh Pyetësori i Vlerësimit Shëndetësor (HAQ)
  • Një reaktant i fazës akute si niveli i proteinës C-reaktive (CRP).
  • Vlerësimi i pacientit i aktivitetit global të sëmundjes, i njohur si PtGA, dhe vlerësimi global i vlerësuesit/mjekut (EGA).

Për t’u konsideruar në falje, rezultati PtGA fillimisht kërkohej të ishte më pak se 1 cm, që është një shkallë nga 1 deri në 10.

Kriteret e zbutjes vendosin më shumë pacientë në kategorinë e faljes klinike

Me kalimin e viteve, u bë e qartë se disa pacientë arritën nivele faljeje për tre nga kategoritë, por jo për kategorinë e vlerësimit të pacientit të aktivitetit global të sëmundjes.

Siç vunë në dukje studiuesit në Artriti dhe Reumatologjia Artikull, ekspertët kanë debatuar gjatë mbi rëndësinë e mbajtjes së kritereve strikte për këtë kategori. Në disa raste, për shembull, pacientët me dhimbje nga dëmtimi i pakthyeshëm i kyçeve nuk do ta vlerësonin PtGA-në e tyre jashtëzakonisht të ulët edhe nëse nga të gjitha masat e tjera RA e tyre ishte në remision klinik.

Disa pacientë mezi e humbën klasifikimin e të qenit në remision vetëm për shkak të një PtGA pak të ngritur, thotë Dr. Studenic.

Kriteret e reja e bëjnë faljen një qëllim më të arsyeshëm dhe të arritshëm

Për të përcaktuar nëse mund ta ndryshonin këtë kriter pa ndryshuar progresin e sëmundjes, ACR dhe EULAR shikuan katër prova klinike që krahasuan barnat biologjike vetëm me metotreksatin ose me një placebo.

Pas analizimit të të dhënave, grupet zbuluan se pranimi i vlerësimeve globale të një pacienti për rezultatin e aktivitetit të sëmundjes prej 2.0 cm në vend që ta kufizonte atë në 1.0 parashikonte ende funksion të mirë fizik më vonë dhe e mbajti sëmundjen të mos përparonte, siç matet me radiografi.

Duke përdorur këtë kriter më të shtrirë, përqindja e pacientëve me sëmundje në remision gjashtë muaj pas trajtimit të tyre fillestar u rrit nga 14.8 përqind në 20.6 përqind te njerëzit me RA të hershme dhe nga 4.2 përqind në 6 përqind në ata me sëmundje më të vendosur.

Ky konstatim bëri që grupet të miratojnë kriteret e mëparshme të përkohshme me ndryshimin e nivelit të ri për PtGA, siç theksuan në artikullin e revistës.

“Ne kemi treguar se performanca për sa i përket rezultateve afatgjata ka mbetur e ngjashme dhe parandalon në masën më të madhe dëmtimin radiografik dhe njerëzit ruajnë aftësi të mira funksionale,” thotë Studenic.

Kriteret e faljes Vendosin objektivat për trajtimin e RA

Arritja në një marrëveshje për përkufizimin e faljes është më shumë se një ushtrim akademik.

Reumatologëve u kërkohet të punojnë me pacientët për të rënë dakord paraprakisht për qëllimet e trajtimit, një qasje e njohur si “trajtimi për të synuar”. Pasja e një mase të miratuar dhe të vërtetuar të atij objektivi ndihmon në këtë proces.

Këto kritere të reja, të vërtetuara të faljes “i lejojnë praktikuesit të kenë një qëllim të ri që është i arritshëm për pacientët e tyre RA”, thotë Vinicius Domingues, MDa reumatologu në Daytona Beach, Florida, dhe një këshilltar mjekësor i grupit të mbështetjes së artritit në internet Kreaky Jointsi cili nuk ishte i përfshirë në vendosjen e kritereve.

Pas dhënies së një ose më shumë ilaçeve, një person testohet rregullisht për të parë nëse qëllimi i rënë dakord është më afër arritjes. Nëse jo, medikamentet rregullohen ose ndryshohen.

“Në fund, komunikimi dhe vendimmarrja e përbashkët që rezulton në cilësinë më të mirë të jetës tani dhe në planin afatgjatë është thelbësore,” thotë Studenic.

Mjekimi i hershëm është rruga më e mirë për të arritur faljen

Mjekët reumatologë pajtohen se trajtimi i hershëm dhe agresiv me Barnat antireumatike modifikuese të sëmundjes (DMARDs)duke përfshirë ilaçet biologjike, është mënyra më e mirë për të arritur përfundimisht faljen.

RA e patrajtuar ose e patrajtuar jo vetëm që mund të dëmtojë kyçet, por rrit gjasat që njerëzit të zhvillojnë kushte të tjera, duke përfshirë semundje e arteries koronare dhe goditje në tru, krahasuar me ata, sëmundja e të cilëve është në remision.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,693FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles