Një martesë shkëmbore mund ta bëjë më të vështirë rikuperimin nga një atak në zemër

Shprehja “dashuria mund të të thyejë zemrën” mund të jetë më e drejtpërdrejtë nga sa mendoni. Problemet e marrëdhënieve mund të çojnë në stres të lartë, i cili nga ana tjetër mund të ndikojë negativisht në shëndetin e zemrës, duke përfshirë rikuperimin e sulmit në zemër, pasi Universiteti i Rochester shënime.

Hulumtimi paraprak do të prezantohet më 6 nëntor në Sesionet Shkencore të Shoqatës Amerikane të Zemrës 2022 zbuloi se stresi martesor në mesin e të rriturve më të rinj – të moshës 18 deri në 55 vjeç – ishte i lidhur me një rikuperim më të keq pas një ataku në zemër. Gjetjet e studimit nuk janë publikuar në një revistë të rishikuar nga kolegët.

“Profesionistët e kujdesit shëndetësor duhet të jenë të vetëdijshëm për faktorët personalë që mund të kontribuojnë në rikuperimin kardiak dhe të fokusohen në drejtimin e pacientëve drejt burimeve që ndihmojnë në menaxhimin dhe reduktimin e tyre. nivelet e stresit”, tha autori kryesor i studimit Cenjing Zhunjë kandidat për doktoraturë në departamentin e epidemiologjisë së sëmundjeve kronike në Shkollën e Shëndetit Publik Yale në New Haven, Connecticut, në një Njoftimi për shtyp.

Tendosja martesore mund të sjellë dhimbje gjoksi dhe simptoma të tjera

Për analizën e tyre, Zhu dhe kolegët e saj në Yale shqyrtuan të dhënat spitalore për 1,593 të rritur që ishin ose të martuar ose në një partneritet të përkushtuar dhe të trajtuar për një atak në zemër në 103 spitale amerikane në 30 shtete në të gjithë vendin midis 2008 dhe 2012.

Një muaj pas sulmeve të tyre në zemër, pjesëmarrësit plotësuan një pyetësor të quajtur Shkalla e stresit martesor të Stokholmite cila vlerëson martesore stresorët, duke përfshirë cilësinë e marrëdhënies emocionale dhe seksuale me bashkëshortin ose partnerin. Përgjigjet ndonjëherë zbulojnë vështirësi specifike, të tilla si pabesia, abuzimi me substancat dhe problemet që lidhen me paratë.

Më pas pacientët u ndoqën deri në një vit. Bazuar në përgjigjet e vetë-raportuara të pjesëmarrësve në lidhje me stresin, si dhe shëndetin fizik dhe mendor, Zhu dhe bashkëpunëtorët zbuluan se ata që kishin raportuar stres të rëndë martesor kishin 67 për qind më shumë gjasa të përjetonin dhimbje gjoksi sesa njerëzit me stres të lehtë martesor ose pa stres. Ata që kishin stres të rëndë martesor kishin gati 50 për qind më shumë mundësi për t’u ripranuar në spital për çfarëdo arsye.

Studimi theksoi gjithashtu se individët me nivele të larta stresi shënuan më pak rezultate në testet e vlerësimit që matin shëndetin fizik, shëndetin mendor dhe cilësinë e jetës një vit pas një ataku në zemër.

Nieca Goldberg, MDnjë profesor i asociuar klinik i mjekësisë në NYU Grossman School of Medicine, i cili nuk ishte i përfshirë në hulumtim, nënvizoi se çështjet e marrëdhënieve shpesh nuk trajtohen kur bëhet fjalë për shëndetin e zemrës.

“Është koha që të shikojmë ndikimin e cilësisë së një marrëdhënieje dhe se si ajo ndikon në shëndetin kardiovaskular,” thotë ajo. “Sistemi i kujdesit shëndetësor fokusohet shumë më tepër në shëndetin fizik dhe ne duhet ta shikojmë këtë më shumë si shëndet global, duke përfshirë shëndetin fizik dhe mendor, sepse ata janë të varur nga njëri-tjetri.”

Kur bëhet fjalë për seksin në veçanti, Dr. Goldberg vuri në dukje se të mbijetuarit e sulmit në zemër mund të kenë shumë frikë dhe shqetësime se si kjo do të ndikojë në shëndetin e tyre.

Ajo shtoi se fokusi i hetimit te njerëzit e moshës 18 deri në 55 vjeç pranon se sulmet në zemër tek të rriturit më të rinj janë rritur, pasi Qendra e Shëndetit Brigham gjithashtu shënime. A studim i publikuar në vitin 2018 në revistën e Shoqatës Amerikane të Zemrës Qarkullimi tregoi se pranimet në spital për sulm në zemër midis të rriturve të moshës 35 deri në 54 vjeç u rritën vazhdimisht nga 27 përqind në 1995 në 1999 në 32 përqind në 2010-2014. studim i publikuar në vitin 2019 në Gazeta e Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë vërtetoi trendin, duke konfirmuar se më shumë sulme në zemër po godasin ata nën moshën 40 vjeç.

“Në fund të fundit, ne duam që të gjithë ta bëjnë këtë parandalimin e sulmeve në zemërpor ne duam gjithashtu që mesazhet tona për zemrat e shëndosha të arrijnë edhe te të rinjtë,” tha Goldberg, i cili është gjithashtu një ekspert vullnetar me Shoqatën Amerikane të Zemrës.

Gratë kanë më shumë gjasa të përjetojnë stres në marrëdhënie sesa burrat

Dy të tretat e pjesëmarrësve në studim ishin gra dhe mosha mesatare e pacientëve ishte 47 – rreth tre të katërtat ishin të bardhë, 13 për qind ishin të zinj dhe gati 7 për qind ishin hispanikë.

Nga kjo popullatë, gratë kishin më shumë gjasa të shpreheshin se po përjetonin tendosje të konsiderueshme nga çështjet e marrëdhënieve. Pothuajse 4 në 10 gra raportuan stres të rëndë martesor kundrejt 3 nga 10 burra.

Goldberg vuri në dukje se gratë janë shpesh kujdestaret në familje – kujdesen për fëmijët, përgatitjen e vakteve dhe blerjet. Kur ka një ndryshim në atë se kush kujdeset për gjëra të tilla në një marrëdhënie, kjo mund të shkaktojë tendosje.

“Stresorët shtesë përtej stresit martesor, të tilla si tendosja financiare ose stresi i punës, mund të luajnë gjithashtu një rol në rikuperimin e të rinjve. [from heart attack]dhe ndërveprimi midis këtyre faktorëve kërkon kërkime të mëtejshme, “tha Zhu në deklaratën për shtyp.

Sipas Goldberg, nëse njëri partner ka pasur një atak në zemër, ai mund të konsumohet nga shëndeti i tyre dhe kjo ka një ndikim në shëndetin e tyre të përgjithshëm, në marrëdhënien dhe shëndetin e përgjithshëm të njerëzve në lidhje. “Duhet të ketë një theks më të madh te stresi emocional dhe se si ai ndikon në shëndetin fizik.”

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,693FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles