Qasja me metotreksat mund të jetë në rrezik për shkak të ndalimeve të abortit

spot_img

Gratë me sëmundje inflamatore si p.sh artrit rheumatoid (RA) kanë hyrë në mediat sociale për të postuar në lidhje me problemet e tyre me aksesin në ilaçin metotreksat që nga ajo kohë Roe kundër Wade u rrëzua nga Gjykata e Lartë. Megjithëse ilaçi është përdorur për dekada për të menaxhuar me sukses RA, lupusdhe artriti psoriatik (PsA), plotësimi apo edhe marrja e një recete për metotreksat në disa pjesë të vendit po bëhet më e vështirë për gratë në moshë riprodhimi.

A janë pilulat metotreksat të njëjta me pilulat e abortit?

Jo, por edhe metotreksati përshkruhet për trajtim shtatzëni ektopike, që është kur një shtatzëni fillon jashtë mitrës (zakonisht në tubat fallopiane) dhe nuk konsiderohet e zbatueshme. Në këto raste, të cilat konsiderohen të rrezikshme për jetën e personit të prekur, metotreksati shpesh mund të përdoret për t’i dhënë fund shtatzënisë pa kirurgji. Ajo funksionon duke ndërhyrë me acid folik në trup, gjë që ndalon ndarjen e qelizave.

Për shkak se ilaçi mund të shkaktojë ndërprerjen e shtatzënisë, disa farmacistë në shtetet që kanë shtuar kufizime të mëtejshme që kufizojnë ose ndalojnë abortet mund të hezitojnë të plotësojnë recetat e metotreksatit për gratë në moshë riprodhuese për shkak të shqetësimeve ligjore.

ACR po e ndjek nga afër këtë çështje

Kolegji Amerikan i Reumatologjisë (ACR) ka lëshuar një deklaratë në rrjetet sociale më 30 qershor 2022, në lidhje me aksesin e metotreksatit.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles