Pasaporta amerikane humbet shkëlqimin e saj në një botë post-pandemike

spot_img

Ndërsa pjesë të globit fillojnë të hapen me kujdes, fokusi është se si do të duket liria e udhëtimit dhe lëvizshmëria globale në një botë pas Covid-19.

Javën e kaluar BE lëshoi ​​një listë të vendeve, banorët e të cilëve do të lejohen të hyjnë në bllok nga 1 korriku bazuar në kriteret e shëndetit dhe sigurisë të lidhura me koronavirusin. Të përfshira në listën e mirëseardhjes janë vende të tilla si Australia, Kanadaja, Japonia dhe Koreja e Jugut që tradicionalisht shënojnë shumë në Indeksin e Pasaportave Henley – renditja origjinale e të gjitha pasaportave të botës sipas numrit të destinacioneve që zotëruesit e tyre mund t’i qasen pa vizë paraprake. . Megjithatë, në një lëvizje të perceptuar si një qortim therës për trajtimin e dobët të pandemisë, SHBA u përjashtua dukshëm nga lista, siç ishin Brazili dhe Rusia.

Edhe pse nuk pasqyrohet në renditjen e fundit, e cila nuk merr parasysh ndalimet e përkohshme të udhëtimit, është hapëse për të parë se si duket aktualisht liria e udhëtimit për mbajtësit e pasaportave dikur prestigjioze. Për shembull, përpara Covid-19 pasaportë amerikane zakonisht renditet në top 10 në Indeksin e Pasaportave Henley në vendin e 6-të ose të 7-të, me qytetarët e saj në gjendje të aksesojnë 185 destinacione në mbarë botën pa kërkuar vizë paraprakisht. Megjithatë, nën ndalimin aktual të BE-së, fotografia duket krejtësisht e ndryshme. Shtetasit amerikanë tani kanë afërsisht të njëjtin nivel të lirisë së udhëtimit si qytetarët e Uruguait (të përfshirë në listën e vendeve të mirëseardhura të BE-së), i cili renditet i 28-ti në indeks, me një rezultat pa viza/vizë pas mbërritjes prej 153. Në një tjetër përmbysja goditëse, e Rënia dramatike e fuqisë së pasaportave të SHBA do të thotë që amerikanët e gjejnë veten me një nivel të ngjashëm të lirisë së udhëtimit që zakonisht disponohet për qytetarët e Meksikës (i 25-ti në indeks, me një rezultat prej 159), pavarësisht nga ndalimet aktuale të udhëtimit, megjithëse përkohësisht.

Kjo është një nga shumë ndryshime të jashtëzakonshme në fuqinë e pasaportave të shkaktuara nga ndalimet e përkohshme të lidhura me pandeminë. Mbajtësit e pasaportave braziliane, për shembull, e shohin fuqinë e pasaportës së tyre të zvogëluar shumë. Vendi zakonisht renditet lart në indeks – së fundi u rendit i 19-ti, me një rezultat pa viza/vizë në mbërritje prej 170 – por humbja e aksesit në BE do të thotë që brazilianët aktualisht kanë afërsisht të njëjtën masë lirie të udhëtimit si qytetarët. i Paraguajit (i 36-ti në indeks, me një rezultat 142).

Pa marrë parasysh ndalimet dhe kufizimet e ndryshme të udhëtimit, Japonia vazhdon të mbajë vendin e parë në Indeksin e Pasaportave Henley me një rezultat prej 191. Singapor mbetet në vendin e 2-të me 190 pikë, ndërsa Gjermania dhe Koreja e Jugut janë në vendin e 3-të, secili me pikë 189. Të dyja Japonia dhe Koreja e Jugut janë përfshirë në Lista e vendeve ‘të sigurta’ të BE-sëndërsa Singapori është përjashtuar, që do të thotë se mbajtësit e pasaportave Singapore kanë aktualisht shumë më pak liri udhëtimi sesa konkurrentët e tyre më të afërt në indeks, i cili bazohet në të dhënat ekskluzive nga Shoqata Ndërkombëtare e Transportit Ajror (IATA).

Dr. Christian H. Kaelin, Kryetar i firmës së migracionit të investimeve Henley & Partners dhe shpikësi i konceptit të indeksit të pasaportave, thotë se vendimi i fundit i BE-së do të ketë efekte të mëdha. “Siç e kemi parë tashmë, ndikimi i pandemisë në lirinë e udhëtimit ka qenë më drastik dhe më afatgjatë se sa ishte parashikuar fillimisht. Ky vendim i fundit i BE-së tregon se do të ketë më shumë trazira. Shikoni pasaportën amerikane, për shembull – në vitin 2014, ajo mbante vendin e parë në botë në indeksin tonë, por shtetasit amerikanë aktualisht kanë shumë më pak liri udhëtimi sesa shumica e qytetarëve të vendeve të tjera të pasura, të industrializuara dhe madje edhe të disa vendeve më pak të zhvilluara. , duke u mbyllur efektivisht jashtë Evropës. Ne shohim një shfaqje të një hierarkie të re globale për sa i përket lëvizshmërisë, me vendet që kanë menaxhuar efektivisht pandeminë duke marrë drejtimin dhe vendet që e kanë trajtuar dobët atë kanë mbetur prapa.”

Kontrollet e imigracionit në SHBA dhe MB forcohen mes thirrjeve për bashkëpunim

Ndërsa SHBA duket se do të ndikohet ndjeshëm nga vendimi i fundit i BE-së, ajo ka lëshuar kontrolle të rrepta të imigracionit gjatë muajve të fundit. Greg Lindsay, Drejtor i Kërkimeve të Aplikuara në NewCities, thotë se pezullimi i përkohshëm i të gjitha vizave të punës nga administrata Trump do të ketë efekte të gjera. Urdhri ekzekutiv, i nënshkruar më 22 qershor, do të ndalojë deri në 525,000 punëtorë të huaj të hyjnë në vend për pjesën tjetër të vitit. Siç thekson Lindsay, ky vendim është vetëm rrëmbimi i fundit në fushatën shumëvjeçare të ndihmësit të Shtëpisë së Bardhë, Stephen Miller, për të kufizuar vizat e punëtorëve, duke argumentuar se ato dëmtojnë perspektivat e punësimit për amerikanët.

Në MB, efekti i pandemisë në lëvizshmëri ka qenë gjithashtu i rëndë. Robert McNeil, Zëvendës Drejtor i Observatorit të Migracionit në Universitetin e Oksfordit, thotë se ndërprerja pothuajse e plotë e ardhjeve ndërkombëtare në vend ka krijuar sfida serioze për industritë që janë bërë të varura nga punëtorët migrantë sezonalë nga BE. McNeil thotë se pavarësisht qëndrimeve të publikut rreth zbutjes së imigracionit, procesi i Brexit nuk është ngadalësuar. “Në maj, qeveria miratoi projektligjin e ri të imigracionit, duke i hapur rrugën një sistemi të ri imigrimi ‘të bazuar në pikë’. Kufizimet e reja do të parandalonin që shumë njerëz të bëhen punëtorë kyç në MB në të ardhmen. Rreth gjysma e qytetarëve të BE-së aktualisht në pozicionet kyçe të punëtorëve në Mbretërinë e Bashkuar nuk do të përmbushin kufijtë e rinj të pagave dhe aftësive të kërkuara për të lëvizur në vend nga viti 2021.

Ndryshimi i prioriteteve në një botë të transformuar

Ndërsa pasaportat premium humbasin shkëlqimin e tyre në një botë pas Covid-it, ekspertët sugjerojnë se kriza ka të ngjarë ta bëjë lëvizshmërinë ndërkombëtare më të kufizuar dhe të paparashikueshme në një afat më të gjatë. “Edhe pse vendet hapin kufijtë e tyre, pritet që shumë qeveri do të përdorin shqetësimet epidemiologjike si justifikim për vendosjen e kufizimeve të reja të imigracionit dhe ndalimeve të udhëtimit të synuara nga kombësia që do të synojnë kryesisht qytetarët e vendeve në zhvillim,” thotë. Prof. Dr. Yossi Harpaz, Asistent Profesor i Sociologjisë në Universitetin e Tel Avivit. Duke vënë në dukje vendimin e fundit të BE-së në lidhje me SHBA-në dhe vendet e tjera, Harpaz thotë: “Pasaportat e vendeve në zhvillim dhe atyre të zhvilluara do të ulen në vlerë, të paktën përkohësisht. Në kohë të tilla të pasigurta, kërkesa globale për shtetësi të dyfishtë dhe viza investitori pritet të rritet.”

Duke diskutuar ndikimin e pandemisë në tendencat globale të migracionit, Charles Phillips, studiues dhe konsulent për Oxford Business Group, sugjeron se shqetësimet e shëndetit mjedisor mund të bëhen prioritet për ata që kërkojnë vendbanim ose shtetësi alternative. “Ne mund të presim që vendet që qeverisen mirë dhe të pajisura më mirë për t’u përballur me pandemitë, të bëhen destinacione ku njerëzit do të kërkojnë të lëvizin. Ashtu si zgjedhjet e udhëtimit ka të ngjarë të ndikohen më fort nga konsideratat shëndetësore, ne mund të shohim që ata që fitojnë vendbanim ose shtetësi alternative i kushtojnë një theks më të madh politikave shëndetësore të një vendi kur vendosin se ku do të banojnë.

Dr. Juerg Steffen, CEO i Henley & Partners, thotë se kërkesa në rritje për opsione shtesë qëndrimi dhe shtetësie nuk është befasi. “Kemi parë trazira të jashtëzakonshme gjatë muajve të fundit, me shumë siguri që janë zhdukur. Për investitorët dhe familjet e tyre, të kesh një shtetësi të dytë ose një vendbanim alternativ është një pasuri edhe më e çmuar se kurrë më parë, pasi shqetësimet për aksesin në kujdesin shëndetësor të klasit të parë, lëvizshmërinë globale dhe cilësinë e jetës marrin një urgjencë të re. Nga ana tjetër, programet e migrimit të investimeve ofrojnë siguri të paçmueshme ekonomike për vendet që i ofrojnë ato. Ndërsa hyjmë në recesionin më të keq që nga Depresioni i Madh, një vend i vogël si Mali i Zi, për shembull, është më i pajisur për t’i bërë ballë stuhisë. Programi i nisur së fundmi në Malin e Zi Shtetësia për Investim ofron akses të përhershëm dhe të drejtën për të qëndruar në këtë vend të bukur dhe të sigurt evropian. Ai gjithashtu i siguron vendit një injektim të menjëhershëm likuiditeti të kapitalit të huaj shumë të nevojshëm pa borxhe që mund të përdoret për të zbutur ndikimin e pandemisë dhe për të krijuar vlera të rëndësishme shoqërore.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles