Pabarazitë racore vazhdojnë në qasjen në kujdesin ndaj kancerit të vezoreve

Shumica e njerëzve me kanceri i vezoreve nuk merrni trajtime të rekomanduara për t’u dhënë atyre rezultatet më të mira të mundshme të mbijetesës dhe gjasat janë edhe më të ulëta kur pacientët janë me ngjyrë, zbulon një studim i ri.

Pabarazitë në trajtimi i kancerit ovarian kanë vazhduar me vite, të shkaktuara pjesërisht nga problemet me aksesin dhe përballueshmërinë. Por edhe pas llogaritjes së këtyre faktorëve, studimi i ri zbuloi se pacientët me ngjyrë kishin 14 për qind më pak gjasa se pacientët e bardhë për të marrë të gjitha trajtimet e rekomanduara për kancerin e vezoreve nga Rrjeti Kombëtar Gjithëpërfshirës i Kancerit (NCCN) (PDF).

“Ndërsa aftësia për të paguar dhe numri i spitaleve dhe specialistëve në zonë ndikon në kujdesin ndaj kancerit të pacientit, këto nuk shpjegojnë plotësisht pabarazitë racore në vezore. trajtimin e kancerit,” tha autorja kryesore e studimit Mary Katherine Montes de Oca, MD, e Shkollës së Mjekësisë të Universitetit Duke, në një deklaratë.

Udhëzimet e trajtimit për kancerin ovarian zakonisht përfshijnë një kombinim të kirurgjisë dhe kimioterapisë dhe ndryshojnë në bazë të asaj që njihet si faza e tumorit, ose sa i avancuar dhe agresiv shfaqet kanceri në momentin e diagnozës, sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit. Stadifikimi llogarit përmasat e tumoreve dhe nëse ato janë përhapur në organet përreth, nyjet limfatike ose pjesët e largëta të trupit.

Shumica e pacientëve kryejnë fillimisht operacionin, zakonisht për të hequr një ose të dy vezoret dhe tubat fallopiane, si dhe mitrën, në varësi të fazës së tumorit dhe nëse pacienti dëshiron të ketë fëmijë pas trajtimit. Kur kanceri është më i avancuar, pacientët mund të kenë nevojë edhe për kirurgji për ta hequr ind yndyror nga barku ose për të hequr pjesë të organeve të tjera ku zbulohen tumoret.

Kimioterapia zakonisht vjen pas, me shumicën e pacientëve që kërkojnë të paktën tre deri në gjashtë cikle trajtimi. Kur kanceri është më i avancuar, pacientët mund të marrin trajtim shtesë me barna të synuara si p.sh bevacizumab (Avastin) pas përfundimit të kimioterapisë.

Për të parë se sa shpesh pacientët merrnin të gjitha këto trajtime të rekomanduara, studiuesit ekzaminuan të dhënat për 5,632 pacientë diagnostikuar me kancer ovarian ndërmjet 2008 dhe 2015 të cilët mbijetuan të paktën një vit pas diagnozës së tyre. Ndërsa shumica e pacientëve në studim ishin të bardhë, 6 për qind ishin të zinj dhe 6 për qind ishin hispanikë.

Shumë pak pacientë morën regjime të plota të rekomanduara të trajtimit – vetëm 24 përqind e pacientëve të bardhë dhe hispanikë dhe vetëm 14 përqind e pacientëve me ngjyrë. studiuesit raportuan në Gazeta e Rrjetit Kombëtar Gjithëpërfshirës të Kancerit.

Kur kujdesi ishte më i përballueshëm për pacientët, ata kishin 5 për qind më shumë gjasa të bënin operacionin e nevojshëm dhe 9 për qind më shumë gjasa për të filluar kimioterapinë. Kur ishte më e lehtë për të aksesuar specialistët, pacientët kishin gjithashtu 6 për qind më shumë gjasa për t’u operuar.

Është interesante se shumë pacientë me ngjyrë në studim prireshin të jetonin më afër zonave urbane ku kujdesi ishte i disponueshëm, ndërsa më shumë pacientë të bardhë jetonin në komunitetet rurale pa qendra të mëdha kanceri aty pranë. Kjo sugjeron që pacientët me ngjyrë mund të kenë sfida aksesi për arsye të tjera, siç është mungesa e transportit për në takime, shkruan ekipi i studimit.

“Për shumë arsye, duke përfshirë trashëgiminë e racizmit strukturor, pacientët me ngjyrë kanë akses më të dobët në kujdesin shëndetësor,” autori i lartë i studimit. Tomi Akinyemiju, PhDi Shkollës së Mjekësisë të Universitetit Duke, thuhet në një deklaratë.

“Kjo lidhet me modelet e punësimit, të cilat parashikojnë mbulimin cilësor të sigurimit dhe modelet e banimit, dhe nga ana tjetër, disponueshmërinë dhe cilësinë e burimeve të kujdesit shëndetësor në lagjet me mbizotërim të zezakëve,” tha Dr. Akinyemiju. “Si shoqëri, ne duhet të kemi biseda të ashpra rreth aksesit në kujdes cilësor dhe kolektivisht të gjejmë zgjidhje në mënyrë që të kemi një diagnoza e kancerit nuk bëhet një dënim me vdekje për anëtarët më të cenueshëm të shoqërisë sonë.”

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,693FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles