Njujorkezët bllokohen për t’u regjistruar në programet e udhëtarëve të besuar, ASTA dhe NTA kundërshtojnë

spot_img

Banorët e Nju Jorkut nuk do të kenë më të drejtë të aplikojnë ose të rinovojnë regjistrimin e tyre në programe të caktuara të udhëtarëve të besuar si “Hyrja Globale”.

Departamenti Amerikan i Sigurisë Kombëtare (DHS) njoftoi pezullimin në përgjigje të shtetit të Nju Jorkut që zbaton Aktin e Qasjes dhe Privatësisë për Lejen e Shoferit (Ligji i Dritës së Gjelbër). Ligji ndalon Departamentin e Mjeteve Motorike (DMV) të ndajë informacione me Departamentin e Sigurisë Kombëtare të SHBA (DHS), duke e penguar DHS-në të verifikojë plotësisht banorët e Nju Jorkut. Ushtruesi i detyrës së Sekretarit informoi zyrtarët e shtetit me letër për ndryshimin. Letra mund të lexohet këtu.

“Ligji “Green Light” i Nju Jorkut është i konceptuar keq dhe Departamenti është i detyruar të ndërmarrë këtë veprim për të siguruar integritetin e Programeve tona të Udhëtarëve të Besuar. Është shumë e qartë: ky veprim i papërgjegjshëm ka pasoja.” tha Sekretari në detyrë Chad Wolf. “Një aspekt i ligjit për të cilin jam më i shqetësuar është se ai e ndalon DMV-në të sigurojë ICE dhe CBP me të dhëna të rëndësishme të përdorura në zbatimin e ligjit, tregtinë, udhëtimin dhe sigurinë e vendit. ICE përdor informacionin ndërsa hetojnë dhe ndërtojnë raste kundër terroristëve dhe kriminelëve që kryejnë shfrytëzim seksual të fëmijëve, trafikim njerëzor dhe krime financiare. Fatkeqësisht, për shkak të këtij ligji, ata nuk mund ta bëjnë më këtë.”

Ujku vazhdoi: “CBP gjithashtu i përdor ato të dhëna për qëllime të sigurisë kombëtare dhe për të siguruar tregti dhe udhëtime të sigurta dhe të ligjshme. Në mënyrë të veçantë, CBP është në gjendje të ofrojë Programe të Udhëtarëve të Besuar si Hyrja Globale sepse ne jemi në gjendje të përdorim të dhënat e DMV për të bërë një vlerësim të bazuar në prova që ata individë që kërkojnë këtë përfitim janë me rrezik të ulët dhe plotësojnë kërkesat e përshtatshmërisë. Pa informacionin e DMV-së, ne nuk jemi në gjendje ta bëjmë atë vlerësim. DHS njoftoi Nju Jork DMV se banorët e Nju Jorkut nuk mund të regjistrohen ose riregjistrohen më në këto programe udhëtarësh të besuar, sepse ne nuk kemi më akses në të dhëna për t’u siguruar që banorët e Nju Jorkut i plotësojnë këto kërkesa programesh. Ne duhet të bëjmë punën tonë.”

Dogana dhe Mbrojtja Kufitare (CBP) drejton programe të besuar të udhëtarëve si Global Entry, FAST, SENTRI dhe NEXUS të cilat mbështeten në aksesin në të dhënat e DMV për të përcaktuar nëse personi është ai që ata thonë se janë dhe nëse kanë një precedent penal. Kur ato të dhëna mohohen, siguria rrezikohet. CBP pret që lëvizja të prekë deri në 150,000-200,000 banorë të Nju Jorkut, të cilët kërkojnë të rinovojnë anëtarësimin në programet e udhëtarëve të besuar të CBP këtë vit fiskal. Ka pothuajse 30,000 shoferë kamionësh komercialë të regjistruar në programin FAST në katër portet e hyrjes Nju Jork-Kanada.

Presidentja e NTA Catherine Prather tha se pezullimi i DHS dobëson sigurinë e udhëtimit dhe rrit barrën për publikun udhëtues.

“Programet e “Trusted Traveler” thjeshtojnë përvojën e udhëtimit dhe forcojnë sigurinë e vendit duke ofruar një nivel më të lartë të verifikimit të identitetit. Zvogëlimi i kohës së pritjes në pikat e kontrollit të sigurisë së aeroportit në hyrje dhe në dalje – dhe zbutja shoqëruese e mbipopullimit në ato pika kontrolli – rrit sigurinë e përgjithshme dhe pakëson barra e udhëtimit.

Programi i hyrjes globale i Doganës dhe Mbrojtjes së Kufijve është një nga programet më të njohura të Udhëtarëve të Besuar, me 2.4 milionë pjesëmarrës. Global Entry ka reduktuar me sukses kohën e pritjes me më shumë se 70 për qind, me tre nga katër pjesëmarrësit që kalojnë nëpër pikat e kontrollit në më pak se pesë minuta.

Vendimi i administratës zbatohet për katër nga pesë programet federale të Udhëtarëve të Besuar: NEXUS, Global Entry, SENTRI dhe FAST. Nuk ndikon në TSA PreCheck ose anëtarët e regjistruar aktualisht të Global Entry.

Shpresojmë që Departamenti i Sigurisë Kombëtare të rishqyrtojë këtë veprim dhe të rifillojë regjistrimin e aplikantëve të Nju Jorkut në të gjitha programet federale të Udhëtarëve të Besuar. NTA do të vazhdojë të angazhohet me atë agjenci dhe të tjerët për të siguruar përvojën më të mirë të mundshme të udhëtimit.”

Zane Kerby, President dhe CEO i Shoqatës Amerikane të Këshilltarëve të Udhëtimit (ASTA)nxjerr deklaratën e mëposhtme:

“Ne e kundërshtojmë fuqishëm këtë masë në emër të 8700 njujorkezëve që punojnë në agjencitë e udhëtimit në shtet, klientët dhe partnerët e tyre.

Administrata mund të kishte përdorur një bisturi këtu, por në vend të kësaj zgjodhi një vare. Penalizimi i çdo njujorkezi të regjistruar ose që planifikon të regjistrohet në programe të vlefshme udhëtarësh të besuar si Global Entry për një mosmarrëveshje midis qeverisë federale dhe asaj shtetërore është e gabuar. Tani më shumë se kurrë, qeveria duhet të kërkojë mënyra për të lehtësuar udhëtimin, jo për ta penguar atë. “Për më tepër, ky ‘rregullim’ është i pakuptimtë.

Ata në programin Global Entry kanë prodhuar tashmë një pasaportë të vlefshme (që vërteton shtetësinë në SHBA ose vende të tjera pjesëmarrëse), kanë dorëzuar shenjat e gishtërinjve dhe kanë kaluar një kontroll historik për t’u kualifikuar. Nuk ka kuptim t’u mohosh atyre mundësinë për të rinovuar sepse DMV e Nju Jorkut nuk po ndan informacione me Departamentin e Sigurisë Kombëtare në lidhje me emigrantët pa dokumente. “Ne i bëjmë thirrje administratës që të anulojë këtë vendim dhe u bëjmë thirrje anëtarëve tanë të Nju Jorkut të kontaktojnë zyrtarët e tyre të zgjedhur. Ne do t’u japim anëtarëve tanë mjetet për ta bërë këtë në ditët në vijim.”

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles