Aty ku mjekët janë në mungesë, farmacistët, mjekët e infermierëve, asistentët e mjekëve dhe terapistët dentarë po shkojnë drejt nivelit, duke ofruar një sërë shërbimesh të kujdesit shëndetësor për pacientët në nevojë.

Këto ditë, ka një grup të ri profesionistësh të kujdesit shëndetësor, duke përfshirë farmacistët, praktikuesit e infermierëve (NPs), asistentët e mjekëve (PAs) dhe terapistë dentarë që mund të diagnostikojnë dhe trajtojnë një sërë sëmundjesh dhe shqetësimesh shëndetësore.

Për më tepër, këta profesionistë të licencuar shpesh trajnohen për të trajtuar pacientët me sëmundje kronike dhe shumë janë të gatshëm t’u shërbejnë pacientëve që jetojnë në zona të pashërbyera nga pikëpamja mjekësore. Aty ku mjekët janë të paktë, këta ofrues mund të shpëtojnë jetë.

Përdorni këto 11 këshilla për të kursyer para në kujdesin shëndetësor »

Disa mjekë janë të shqetësuar se këta ofrues mund të joshin biznesin larg tyre. Por, ndërsa mungesa e mjekëve të kujdesit parësor vazhdon përballë rënies së rimbursimeve nga qeveria dhe rritjes së ngarkesës së pacientëve, shumë mjekë po i mirëpresin me krahë hapur këta profesionistë të kujdesit shëndetësor.

Në fakt, marrëveshja e re duket të jetë një fitore/fitim për mjekët dhe pacientët. Pacientët nuk duhet të presin gjatë për të marrë një takim, dhe ata zakonisht zbulojnë se marrin më shumë vëmendje personale, si dhe edukim parandalues. Ndërkohë, mjekët lirohen për të trajtuar rastet më urgjente.

Dr. Warren Filley, një alergolog i certifikuar nga bordi në Klinikën e Alergjisë dhe Astmës në Oklahoma, dhe një profesor klinik në Kolegjin e Mjekësisë të Universitetit të Oklahomas, i tha Healthline se dy NP-të e tyre janë një ndihmë për praktikën.

“Një NP ka një doktoraturë në infermieri dhe ajo sheh një përzierje të gjerë pacientësh. NP-ja jonë tjetër sheh pacientë të vendosur, si dhe pacientë tanë të sëmurë kur ata nuk mund të shihen nga një nga tetë mjekët tanë të stafit, “tha ai. “Të dy NP-të tanë kanë pasur trajnime subspecialiteti në alergji dhe astmë.”

Filley vazhdoi, “Dy NP-të tona janë një zgjerim i ofruesve tanë MD. Ndihemi shumë me fat që i kemi. Ata nuk e heqin biznesin nga praktika. Në vend të kësaj, ata i shtojnë kaq shumë praktikës.”

Kujdesuni për këto alergji të zakonshme tek fëmijët tuaj »

Farmacistët po marrin gjithashtu frenat kur bëhet fjalë për t’u ofruar pacientëve këshillim për sëmundje kronike, si diabeti.

Merrni rastin e Jerry Meece, R.Ph., CDE, FACA, FAADE dhe pronarit të Shërbimeve Klinike në Plaza Pharmacy and Wellness Center në Gainesville, TX, i cili ka përfshirë kujdesin ndaj diabetit në praktikën e tij të farmacisë.

Meece, e cila ka qenë një edukatore e certifikuar e diabetit për 15 vitet e fundit, ofron një program trajnimi për vetë-menaxhimin e diabetit, i cili përfshin këshillim një-në-një dhe edukim në grup.

Meece u mëson pacientëve se si të përdorin siç duhet matësat e glukozës në gjak dhe shiritat e testimit. “Vetë-monitorimi i glukozës në gjak është gurthemeli i të kuptuarit se si po ecni”, tha ai.

Si shembull, Meece përmendi një pacient që ishte diagnostikuar së fundmi me diabet dhe i cili gjithashtu po merrte më shumë se një duzinë medikamente për kushte të tjera, Meece tha: “Ishte një ulje, për të thënë, ‘gjithçka do të jetë në rregull’. Ne caktuam një takim për të nesërmen dhe i kalova të gjitha medikamentet që ai merrte për ta ndihmuar të kuptonte medikamentet dhe sëmundjen e tij të re. Puna e madhe është të thjeshtojmë atë që është një sëmundje jashtëzakonisht e ndërlikuar dhe misterioze për disa njerëz.”

Ndërsa kritikët argumentojnë se farmacistët si Meece janë duke u futur në biznesin e tyre, Meece tha se pacientët hiqen nga referimet nga rreth 20 mjekë në zonë.

“Kemi shumë bashkëpunim të mirë me mjekët e zonës që referojnë pacientët. Padyshim që shoh më shumë mjekë që i referojnë pacientët këto ditë. Në shumë raste në mbarë vendin, qendrat spitalore të edukimit për diabetin janë jashtë funksionit me një normë prej rreth një ose dy çdo muaj, për shkak të rimbursimit të dobët. Ne kemi mundur të marrim diçka që nuk ishte shumë e ardhur për një spital dhe të marrim pacientë që nuk kanë më personel për t’i akomoduar”, tha Meece.

Së fundi, Meece tha se ka një kosto të lartë që lidhet me trajtimin e komplikimeve nga diabeti, që nuk menaxhohet mirë. “Një këmbë e ulçeruar mund të kushtojë 30,000 dollarë për t’u trajtuar, dhe një amputim kushton 50,000 dollarë,” tha ai. “Nëse shikoni koston e trajtimit të neuropatisë, sëmundjeve të veshkave dhe komplikimeve, të kesh kosto parandaluese është shumë më pak. Është e vogël në krahasim me kostot e përgjithshme për pacientët, të cilat përfshijnë humbjen e punës dhe cilësinë e jetës.”

Mësoni më shumë rreth barnave që përdoren për trajtimin e diabetit »

Ofruesit më të rinj të kujdesit shëndetësor në skenë janë terapistë dentarë, të cilët mund të shpojnë dhe mbushin kavitetet dhe të trajtojnë pacientë të të gjitha moshave.

Aktualisht, Minesota dhe Alaska janë dy shtetet e vetme që kanë ndryshuar ligjet e tyre për të mundësuar një fushë më të gjerë praktike për terapistët dentarë.

Shkolla e Stomatologjisë e Universitetit të Minesotës nisi programin e saj për terapistë dentarë në vjeshtën e vitit 2009. Sheila Riggs, DDS, DMSc, kryetare e departamentit të kujdesit parësor dentar në universitet, tha për Healthline: “Pacientëve tanë u pëlqen shumë koha shtesë dhe vëmendjen dhe edukimin që ata marrin për shëndetin e tyre oral.”

Riggs vazhdoi të shpjegonte se ligji kërkon që terapistë dentarë të punojnë në një ‘zonë të mungesës së shëndetit’ ose në një praktikë ku 50 përqind e pacientëve janë në një program publik ose janë të pasiguruar.

“Rimbursimi i programit publik është aq i ulët sa të kesh një terapist dentar është një fitim/fitim. Paga e një terapisti dentar nuk është aq e lartë sa ajo e dentistit, por ata mund të shohin pacientë të programit publik. Është një formulë ekonomike që funksionon më mirë për zyrën dentare. Kjo është një mënyrë që një dentist të vazhdojë të shohë pacientët e tij ose të saj, por të përmbushë nevojat e komunitetit, “tha Riggs.

Katy Leiviska, e cila ka punuar si terapiste stomatologjike për dy vjet në Klinikën Dentare Midway të HealthPartners dhe Klinikën Dentare Como në St. Paul, Minn, tha për Healthline, “Qëllimi im kryesor është të ndihmoj në rritjen e aksesit në kujdes. Gjithçka që bëj mbulohet përmes programeve shtetërore të Medicaid dhe është shumë më pak e kushtueshme për mua t’i ofroj këto shërbime sesa të shoh një dentist për këta pacientë. Ndihmon gjithashtu në rritjen e aksesit sepse pacientët kanë një ofrues tjetër që mund t’i shohë ata.”

Duke vënë në dukje se shumë zyra dentare nuk trajtojnë fëmijë, Leiviska tha se ajo trajton shumë fëmijë në mënyrë që dentistët të mund të fokusohen në situata të vështira dhe emergjente, të tilla si nxjerrja e dhëmbëve dhe punët e larta si protezat, kurorat dhe kanalet rrënjësore.

Leiviska gjithashtu punon me përkthyes për të trajtuar shumë pacientë që nuk flasin anglisht, të cilët vizitojnë një zyrë dentare për herë të parë.

Mësoni rreth Stomatologjisë Parandaluese »

Trajtimi i personave të pashërbyer mjekësor është gjithashtu i lartë në listën e prioriteteve të Toni Pratt-Reid. Pratt-Reid, MS, APRN, C-NP, FNP është pronar i Family Healthcare & Minor Emergency Clinic Inc. në Oklahoma.

Pratt-Reid hapi praktikën e parë të pavarur NP në Oklahoma në 2001. Tani ajo ka tre klinika dhe punëson shtatë NP.

“Qëllimi im ishte të punoja me të pasiguruarit dhe të pasiguruarit sepse ndjeva se kishte një nevojë reale atje,” tha ajo. “Ne ende shohim këdo dhe këdo që duhet parë. Kam kaq shumë pacientë që vijnë dhe thonë, ‘Kam mbushur 65 vjeç, mjeku im i kujdesit parësor për 15 vitet e fundit nuk i sheh më pacientët e Medicare’.”

Përveç shikimit të pacientëve ditën që ata thërrasin për një takim, Pratt-Reid është gjithashtu i zënë duke i shërbyer popullatës me aftësi të kufizuara zhvillimore në Qendrën Burimore të Oklahomas Jugore, e cila është në proces mbylljeje.

Çdo të mërkurë dhe të shtunë në mëngjes, Pratt-Reid udhëton një orë e gjysmë në çdo rrugë për t’u kujdesur për pacientët, përpara se të kthehet në punë në klinikë. “E vetmja gjë që dua është ofrimi i vazhdimësisë së kujdesit me këta pacientë që kanë qenë në këtë institucion për 20 deri në 50 vjet,” tha ajo. “Ndërsa priren të kalojnë në shtëpi grupore, unë i ndjek nga jashtë.”

Më në fund, Pratt-Reid tha: “Pacientët më thonë se shërbimi më i rëndësishëm që unë ofroj është t’i dëgjoj dhe t’u mësoj atyre atë që ata nuk e dinë, nëse është efekt anësor i ilaçit, apo rezultatet e pritura të shërimit.”

Lajme të ngjashme: Ndryshimi i ritmit të testimit të HIV në farmacitë e komunitetit »

Shumë ofrues po krijojnë vende të reja për veten e tyre në peizazhin e sotëm të kujdesit shëndetësor, duke përfshirë Jennifer Chan Marcelo, PharmD., një farmaciste klinik dhe asistent profesor klinik i farmacisë së kujdesit ambulator në Universitetin e Illinois (UI) në Kolegjin e Farmacisë së Çikagos.

Marcelo, e cila e quan veten një farmaciste hibride, punon në CommunityHealth, një organizatë jofitimprurëse që bashkëpunon me UI Health. Ajo ofron shërbime të menaxhimit të terapisë me ilaçe dhe viziton pacientët ambulatorë që kanë sëmundje të mëdha, si diabeti, hipertensioni, hiperlipidemia.

Për shkak se formulari i farmacisë përbëhet nga barna që dhurohen, nëse një medikament me recetë nuk është i disponueshëm, Marcelo mund të duhet të zgjedhë një ilaç alternativ që ka të njëjtin efikasitet, por që mund të ketë doza të ndryshme. “Duhet t’i këshilloni pacientët përmes një liste medikamentesh ose kujtesës letre për t’u siguruar që ata të mos harrojnë dozën e dytë, nëse kjo është ajo që kërkon doza e ilaçit,” tha ajo.

Marcelo gjithashtu ofron barazimin e ilaçeve për pacientët në Wood Street/PCC Pharmacy.

“Unë shikoj profilet e pacientëve për të parë nëse ka mospërputhje me listën e barnave, si dhe nëse ka ndonjë ndërveprim dhe efekte anësore. Sigurohem që të vazhdojmë të kujdesemi për pacientët kur ata largohen nga spitali dhe që lista e tyre e mjekimeve të përditësohet. Kur vijnë për mbushje, sigurohem që mjekimi të rishikohet vazhdimisht dhe që mjekimi të funksionojë në mënyrë të sigurt dhe efektive”, tha ajo.

Është Marcelo ai që ndoshta përmblodhi më së miri përfitimet e kësaj race të re të profesionistëve të kujdesit shëndetësor, si për pacientët ashtu edhe për mjekët. “Me Obamacare ne po përpiqemi të kuptojmë se çfarë rolesh duhet të marrim, gjithashtu, në drejtim të lehtësimit të barrës së mjekëve, të tilla si vizitat e shëndetit, vaksinimet dhe pajtimi i ilaçeve,” tha ajo.

“Ne ofrojmë shumë shërbime pa pagesë. Ne po e bëjmë atë për të mirën dhe cilësinë e jetës së pacientëve. Ne duam t’u bëjmë të ditur njerëzve me ndërhyrjen e farmacistëve se ne i ndihmojmë pacientët dhe bëjmë ndryshimin.”