Meksika synon kundër trafikimit të kafshëve detare, por rrjetet kriminale vazhdojnë

spot_img

Më 27 mars, Meksika u sanksionua nga Konventa për Tregtinë Ndërkombëtare të Llojeve të Rrezikuara të Faunës dhe Florës së Egër (CITES), një traktat global që rregullon jetën e egër, që zbuloi se “plani i veprimit” i vendit nuk është adekuat.

Në mjekësinë tradicionale kineze, fshikëza e notit totoaba konsiderohet një burim i shëndetit, si dhe i kolagjenit, që besohet se ngadalëson plakjen. Ajo shkon për mijëra dollarë dhe ka një kërkesë të madhe për këtë specie, kapja e së cilës është e ndaluar në Meksikë për shkak të mbipeshkimit intensiv. Kjo i bën fshikëzat totoaba një nga produktet më të vlefshme në tregun e zi të trafikut të paligjshëm të kafshëve të egra, dhe i referohet si “kokaina e detit”.

Meksika ka pasur pak sukses në luftimin e trafikut të paligjshëm të totoaba-s. Nga viti 2016 deri në vitin 2022, gjithsej 16 persona janë dënuar për këtë veprimtari, sipas të dhënave të Zyrës së Prokurorit të Përgjithshëm Federal për Mbrojtjen e Mjedisit. marrë nga 34 kërkesa për informacion të bëra nga Telemundo News në bashkëpunim me Qendrën Amerikane Latine për Gazetari Hulumtuese (CLIP).

“Meksika duhej të paraqiste një plan veprimi përputhshmërie dhe jo vetëm një plan veprimi,” Ivonne Higuero, sekretari i përgjithshëm i CITES, në një intervistë me Telemundo News.

“Ato rrjeta po fshijnë shumë specie,” tha Higuero. “Kam parë foto që tregojnë oktapodë, breshka, guaska dhe gjithçka. Atë Detin e Kortezit, që është një bukuri, që është akuariumi i botës, ne nuk mund ta prishim. Kemi një krizë të biodiversitetit tani.”

Për më tepër, ekspertë si Enríquez si dhe CITES kanë vënë në dukje një mospërputhje në shifrat e qeverisë në lidhje me kapjen e peshkut totoaba të kapur ilegalisht, gjë që e bën zbatimin më të vështirë për t’u gjurmuar. Për shembull, nga viti 2016 deri në vitin 2022, grupi i Enríquez ka studiuar 2,456 fshikëza totoaba të sekuestruara nga autoritetet, tre herë më shumë se shifra zyrtare e qeverisë për konfiskimet, e cila ishte 743 gjatë asaj kohe, sipas të dhënave të ofruara nga qeveria për Noticias Telemundo.

Më 13 prill, qeveria meksikane njoftoi se kishte miratuar një plan tjetër për të mbrojtur totoaba dhe vaquita, duke hequr kështu sanksionin që e ndalonte vendin të shiste ndonjë nga speciet e rregulluara të kafshëve të egra te 183 kombet e tjera që nënshkruan traktatin.

Një derr vaquita
Një derr vaquita.Paula Olson / NOAA përmes skedarit AP

Qendra për Diversitetin Biologjik, së bashku me dy organizata të tjera mjedisore, paditën Departamentin e Brendshëm të SHBA në dhjetor 2022 për të shkaktuar sanksione dhe një embargo ndaj importeve të ushqimeve të detit nga Meksika.

Në përgjigje, Departamenti i Brendshëm njoftoi më 7 prill se do të përcaktojë nëse Meksika nuk ka përmbushur detyrimet e saj për të mbrojtur derrin vaquita dhe totoaba.

Nëse konstaton se Meksika ka dështuar në përputhje me programet e ruajtjes, administrata Biden mund të embargosë importin e produkteve të detit të egër nga Meksika, duke përfshirë karkalecat dhe peshkun. Njoftimi pritet më 3 qershor.

Shumë konfiskime, pak dënime

Sipas të dhënave zyrtare të cituara nga Traffic, një organizatë globale mjedisore, vetëm nga viti 2015 deri në vitin 2019, Hong Kongu importoi gjithsej 16,899 tonë fshikëza peshqish të llojeve të ndryshme, përfshirë totoaba.

Numri i ulët i dënimeve dhe dënimeve në Meksikë është në kontrast me konfiskimet e mëdha të bëra nga autoritetet në disa vende, përfshirë Meksikën: që nga viti 2013, nga 26,000 deri në 30,000 fshikëza totoaba janë sekuestruar që kanë bërë udhëtimin nga Baja California në Kinë dhe, në shumë raste, kalojnë nëpër Shtetet e Bashkuara, sipas një baze të dhënash të zhvilluar nga Enríquez në Universitetin Autonom të Baja California dhe kërkimeve nga OJQ-të mjedisore si Earth League International dhe Traffic, ndër të tjera.

Në mars 2022, studiuesja e Institutit Brookings Vanda Felbab-Brown publikoi një raport, “Gjuetia dhe trafikimi i kafshëve të egra të lidhura me Kinën në Meksikë”, në të cilën ajo analizoi problemin dhe u thellua në lidhjet midis trafikimit të specieve dhe grupeve të krimit të organizuar.

“Mendoj se një nga konkluzionet më të rëndësishme të raportit tim ishte se ne gjetëm praninë e narkotikëve në zonat bregdetare, Karteli Sinaloa dhe Karteli Jalisco, dhe zbuluam se ata duan të kontrollojnë secilin prej peshkimit. të ligjshme dhe të paligjshme, dhe të gjitha fazat nga përpunimi në eksport, “tha Felbab-Brown në një intervistë.

Në 2018, Earth League International publikoi Operacioni Ari i rremë, një hetim 14-mujor që gjurmoi trafikun e totoaba në Meksikë. Në atë operacion, organizata mblodhi informacion për tetë rrjete trafikimi me gjithsej 1,420 persona, të gjithë kinezë, por me lidhje të shumta lokale.

“Vetëm Meksika” nuk mund të kontrollojë trafikun e paligjshëm

Plani i ri i Meksikës për të luftuar peshkimin e paligjshëm të totoaba-s nuk propozoi domosdoshmërisht zgjidhje novatore, sipas aktivistëve dhe ekspertëve.

Propozimi meksikan fokusohet në përpjekjen për të parandaluar hyrjen e varkave në Zonën e Tolerancës Zero, një zonë e krijuar në vitin 2020 që është jashtë kufijve për peshkim; qeveria tha se qëllimi është ta mbajë atë të lirë nga rrjetat e gushës.

“Është shumë e përgjithshme – nuk flet për asnjë detaj, nuk po propozon asgjë të re,” tha Olivera nga Qendra për Diversitetin Biologjik. “Realiteti është se sot njerëzit vazhdojnë të peshkojnë me rrjeta të ndaluara, kryesisht karkaleca. Nuk ka të bëjë vetëm me totoaba-n, tani është sezoni i curvina-s dhe ata po përdorin edhe rrjetat e gushës. Kështu që gjithçka mbetet në letër”.

Një anije e vendosur për të ndihmuar në përpjekjet për të shpëtuar derrin e rrezikuar vaquita lundron gjatë një prezantimi në media pranë San Felipe, Meksikë
Një anije e vendosur për të ndihmuar në përpjekjet për të shpëtuar derrin e rrezikuar vaquita lundron gjatë një prezantimi në media pranë San Felipe, Meksikë, më 24 janar 2023.Guillermo Arias / AFP përmes skedarit Getty Images

Qeveria meksikane gjithashtu u angazhua për të monitoruar vendet e autorizuara të ngarkimit dhe shkarkimit të varkave, diçka që CITES e ka shënuar: Organizmi ndërkombëtar tha se inspektorët e tij kaluan një orë në shëtitoren në San Felipe, një qytet peshkimi në Baja California, dhe panë që “të paktën 15 varka kanë dalë në det pa autorizim dhe pa kontroll.”

Tre zyrtarë nga Meksika që ishin në takimin e CITES në nëntor, por kërkuan anonimitetin sepse nuk janë të autorizuar të komentojnë publikisht, thanë se presioni ka qenë intensiv për të çrrënjosur rrjetat e gushës dhe peshkimin ilegal në Detin e Cortez dhe zona të tjera aty pranë.

Shumë argumentojnë se 177,000 kilometra katrorë (68,340 milje katrorë) që përbëjnë zonën e mbrojtur janë të paarritshme për një qeveri të vetme për shkak të kompleksitetit të madh gjeopolitik të përbërë nga kartele kriminale, blerës kinezë, peshkatarë meksikanë dhe dështimet e sistemeve të mbrojtjes.

“Kjo nuk është një çështje ekskluzive për ne,” tha Blanca Alicia Mendoza Vera, kreu i Prokurorisë Federale për Mbrojtjen e Mjedisit, në një intervistë me Noticias Telemundo. “Meqenëse ka kërkesë nga vendet aziatike, ata duhet të bëjnë atë që është e nevojshme në mënyrë që ligjet e tyre e ndërprenë atë kërkesë. E njëjta gjë ndodh edhe me vendet tranzit, të cilat tashmë janë edhe destinacione, si Shtetet e Bashkuara. Pretendimi është gjithmonë kundër nesh, por vetëm Meksika nuk mund të kontrollojë trafikun e totoaba-s”.

Ajo theksoi se takimet ndërkombëtare kërkojnë që Meksika të ndajë burime të rëndësishme ekonomike për të luftuar peshkimin e paligjshëm dhe për të ruajtur specie të tilla si vaquita dhe totoaba.

“Ne nuk kemi një buxhet pa fund dhe e gjithë kjo bëhet në kurriz të taksapaguesve tanë. Është koha që të fillojmë të kuptojmë në arenën ndërkombëtare se mbrojtja e specieve është përgjegjësi e të gjithëve, kudo që jemi, dhe mbi të gjitha të ndihmojmë në kontrollin e aktiviteteve kriminale”, tha Mendoza Vera.

Higuero i CITES-it pajtohet me kompleksitetin e metodave dhe rrjeteve kriminale që i dedikohen trafikimit të totoaba-s.

“Kjo nuk mund të luftohet nga një vend i vetëm. Meksika duhet të bëjë përpjekjet e saj në nivel kombëtar dhe të zbatojë ligjin, por në përgjithësi kjo mund të luftohet vetëm në nivel ndërkombëtar dhe kërkesa duhet të reduktohet,” tha ajo. “Ne kemi programe për të ulur kërkesën, Kina gjithashtu i ka ato dhe ata duhet të zbatojnë ligjet sepse ka shumë porte, dhe kufijtë janë poroz midis vendeve të Azisë. Ata janë kriminelë që shumë herë askush nuk i kap dot dhe për këtë nevojitet bashkëpunim ndërkombëtar”.

Duke parë përmirësim

Megjithatë, nuk janë të gjitha lajmet e këqija ekologjike dhe sfidat gjeopolitike në Detin e Cortez.

Enríquez, studiues në Universitetin Autonom të Baja California, zhvilloi një bazë të dhënash për të analizuar popullsinë e totoaba dhe gjeti disa rezultate inkurajuese.

“Ne kemi zbuluar se ka shumë ndryshueshmëri gjenetike në popullatën totoaba. Është mbishfrytëzuar dhe vazhdon të kapet ilegalisht, siç tregojnë incidentet në Meksikë dhe vende të tjera, por fatmirësisht ka prova të ndryshme që, të paktën, nuk gjendet në rrezik kritik të zhdukjes”, tha ai.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,872FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles