Hulumtimet e reja sugjerojnë se rritja e popullsisë po nxit kriza të shumta shëndetësore globale, por rrallëherë përfshihet në ekuacion.

Popullsia e botës aktualisht është 7.15 miliardë njerëz dhe ka potencialin të dyfishohet në 50 vitet e ardhshme. Në SHBA, ka një lindje çdo tetë sekonda dhe një vdekje çdo 12 sekonda.

Me një popullsi gjithnjë në rritje në një tokë të kufizuar, çështja e mbipopullimit duhet të jetë një shqetësim kryesor kur vlerësojmë se si do të jemi në gjendje të ushqejmë dhe të kujdesemi për masat.

Por nuk është.

Camilo Mora, një asistent profesor i gjeografisë në Kolegjin e Shkencave Sociale në Universitetin e Hawaiit në Manoa, rishikoi rreth 200 artikuj kërkimorë dhe zbuloi se popullsia po “nënvlerësohet dhe banalizohet”, pavarësisht ndikimit të saj biologjik dhe rolit të tij themelor në mirëqenien njerëzore. .

Vetëm në SHBA, shtatzënitë e padëshiruara janë përgjegjëse për 11 miliardë dollarë shpenzime publike cdo vit.

Hulumtimi i Morës, i botuar në revistë Ekologjia dhe Shoqëria, sugjeron që krizat e mëdha shëndetësore nuk do të rregullohen nëse studiuesit vazhdojnë të injorojnë normat në rritje të lindjeve dhe rënien e shkallës së vdekjeve.

“Në një planet me burime të kufizuara dhe një klimë të ndjeshme, ku shumica e burimeve të tij natyrore janë mbishfrytëzuar dhe sistemet e tij ekonomike të mbingarkuara, përmbushja e kërkesave shtesë të një popullate në rritje njerëzore pa shkatërruar Tokën dhe sistemet tona shoqërore do të jetë një nga provat më të mëdha. njerëzimit në vitet në vijim”, përfundoi Mora.

Duke lënë mënjanë skenarët e Kiametit, Mora tha se sëmundjet si HIV/AIDS dhe malaria do të vazhdojnë të përhapen, kryesisht nëpërmjet sjelljeve të pasigurta të lidhura me mbipopullimin: praktikat seksuale me rrezik të lartë, mungesa e aksesit në kontracepsion dhe një rritje në numrin e punonjësve të seksit.

Në Afrikë, varfëria ekstreme ka detyruar shumë gra të hyjnë në tregtinë “seks për peshk”, në të cilën bëjnë seks me peshkatarët vendas në këmbim të një pjese të kapjes së përditshme. Për shkak se këto gra kanë akses të pamjaftueshëm ndaj kontraceptivëve dhe mjeteve të seksit më të sigurt, kjo praktikë rrit përhapjen e HIV-it dhe i bën më të mundshme shtatzënitë e padëshiruara.

“Njerëzit janë të detyruar t’i bëjnë këto gjëra. Nuk ka asnjë mënyrë për t’i nxjerrë njerëzit nga kjo lloj varfërie, “tha Mora për Healthline. “Kur keni një perspektivë, fotografia nuk është e bukur.”

Në gazetën e tij, Mora vuri në dukje rastin e ish-kandidatit presidencial Mitt Romney, i cili ka 22 nipër e mbesa. Nëse secili nga fëmijët e Romney do të ndiqte gjurmët e tij, ai dhe gruaja e tij, Ann, do të ishin përgjegjës për krijimin e 124 njerëzve në vetëm katër breza.

Ndërsa Romney-t kanë kapacitetin financiar për të ofruar ushqim, arsim dhe kujdes shëndetësor për një tufë aq të madhe sa e tyre, ata janë në pakicë.

Familja ideale mesatare dikur ishte 2.1 fëmijë: një për të zëvendësuar secilin prind dhe 0.1 për të llogaritur normat e vdekshmërisë së fëmijëve. Tani që shkalla e vdekshmërisë së fëmijëve ka rënë dhe përparimet mjekësore kanë ndihmuar më shumë njerëz të jetojnë më gjatë, Mora sugjeron që familja mesatare të ketë vetëm një fëmijë.

“Gjithçka duhet t’u shkojë grave dhe sa fëmijë kanë ato,” thotë ai. “Në disa vende, ky nuk është një opsion.”

Me shkrim-leximin shkencor në SHBA dhe vendet e tjera të zhvilluara që bie nën 17 përqind, pak njerëz i konsiderojnë pasojat e madhësisë së familjes së tyre dhe ndikimin që ajo ka në të ardhmen e tokës.

Ndërsa mandatet e një fëmije mund të perceptohen si ushqim për fantashkencë – ose si praktikë e qeverive shtypëse – Mora thotë se ndryshimi i normave shoqërore është mënyra më e mirë.

“Njerëzit duhet të shikojnë ndikimin total,” thotë ai. “Sa më shumë njerëz të keni, aq më pak shërbime duhet të shkoni”.