Leximet e oksimetrisë së pulsit janë më pak të sakta për njerëzit me ngjyrë, hispanikë dhe aziatikë me COVID-19

Pajisjet e oksimetrit të pulsit, një mjet i zakonshëm që përdoret për të udhëhequr vendimmarrjen mjekësore në COVID-19 pacientët, mbivlerësuan nivelet e oksigjenit në gjak te pacientët jo të bardhë me COVID-19 dhe i bënë ata të dukeshin më të shëndetshëm se sa ishin në të vërtetë, sipas një të re. Studimi i publikuar më 31 maj në Mjekësia e Brendshme JAMA.

Këto gjetje shtojnë numrin në rritje të provave rreth pasaktësive të pulsoksimetrisë tek njerëzit me ngjyrë, thotë bashkëautori i studimit. Ashraf Fawzy, MD, MPH, një asistent profesor i mjekësisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Johns Hopkins në Baltimore. “Kërkimi ynë është i pari që tregon se mbivlerësimi i ngopjes së oksigjenit midis pacientëve me ngjyrë dhe hispanikë çoi në një njohje të vonuar të nevojës për terapi COVID-19 krahasuar me pacientët e bardhë,” thotë Dr. Fawzy.

Kjo për shkak se nivelet e ngopjes së oksigjenit përdoren shpesh për të përcaktuar nëse përdoren ose jo disa medikamente më agresive për COVID-19, pasi disa trajtime rekomandohen vetëm për njerëzit, nivelet e ngopjes së oksigjenit të të cilëve kanë rënë nën një prag të caktuar. Pasojat e këtyre pasaktësive – dështimi për të marrë trajtimin e duhur ose vonesa në trajtim – duhet të shqyrtohen si shpjegime të mundshme për pabarazitë në rezultatet e COVID-19, sipas autorëve.

Zezakët dhe hispanikët kanë 70 për qind dhe 80 për qind më shumë gjasa të vdesin nga COVID-19 sesa të bardhët, përkatësisht, sipas një raporti të prillit 2022 nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,587FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles