Një raport i ri thotë se rrezatimi nga katastrofa bërthamore e Fukushima Daiichi në Japoni në 2011 nuk do të ndikojë në shkallën e kancerit, por fëmijët do të vazhdojnë të monitorohen.

Një e re raporti nga Komiteti Shkencor i Kombeve të Bashkuara për Efektet e Rrezatimit Atomik (UNSCEAR) zbulon se nuk ka asnjë provë për të mbështetur idenë se shkrirja bërthamore që ndodhi në Japoni në vitin 2011, pas një tërmeti me magnitudë 9, do të çojë në një rritje të shkallës së kancerit ose defekte të lindjes.

Në një deklaratë për shtyp nga OKB, Dr. Carl-Magnus Larsson tha se studimi deri më tani nuk ka gjetur vdekje të menjëhershme të lidhura me rrezatimin midis 25,000 punëtorëve në Fukushima. UNSCEAR priste më pak efekte në popullatën në përgjithësi, për shkak të shkallëve të larta të evakuimit të qeverisë japoneze dhe veprimeve të tjera mbrojtëse.

Mësoni më shumë rreth ekspozimit ndaj rrezatimit »

Megjithatë, Larsson i kërkoi komunitetit ndërkombëtar që të vazhdojë me më shumë kujdes kur bëhet fjalë për fëmijët, për shkak të ndryshimit në mënyrën se si energjia atomike prek fëmijët, krahasuar me të rriturit. Kryetari i studimit të UNSCEAR, Dr. Fred Mettler, tha në njoftimin se pas fatkeqësisë së Fukushimës, Komiteti kishte rritur përpjekjet e tij për të shqyrtuar efektet e veçanta të rrezatimit tek fëmijët. Ai kishte zbuluar se fëmijët ishin rreth pesë herë më të ndjeshëm ndaj rrezatimit sesa të rriturit.

“Një program i madh i shqyrtimit të tiroides prej 360,000 fëmijëve ishte miratuar në Japoni, dhe megjithëse kishte rritje të shkallës së zbulimit të kancereve dhe anomalive të tiroides, ato ishin të padallueshme nga kanceret për shkak të shkaqeve të tjera dhe ishin në përputhje me ekzaminime të ngjashme në vende që nuk prekeshin nga aksident”, thuhet në njoftimin për shtyp.

Komiteti konkludoi gjithashtu se ndërsa nuk parashikohet rritje e dukshme e kancerit ose sëmundjeve të tjera, punëtorët më të ekspozuar do të marrin kontrolle të rregullta shëndetësore.

Lajme të ngjashme: Skanimet CT rrisin rrezikun e kancerit tek fëmijët »

Ndërkohë, këtu në shtëpi, studiuesit e Kalifornisë janë të shqetësuar se pasojat radioaktive nga Fukushima mund të arrijnë në SHBA më vonë këtë vit.

Në një përpjekje për të monitoruar çdo rrezik të mundshëm për publikun, Universiteti Shtetëror i Kalifornisë Long Beach ka nisur Projektin Kelp. Me ndihmën e shkencëtarëve përgjatë bregut të Kalifornisë, ata do të monitorojnë nivelet e rrezatimit të leshterikëve. Leshterika, ose “alga deti sentinel”, mund të thithë mbetje të vogla të izotopeve radioaktive.

Steven Manley, një biolog në Universitetin Shtetëror të Kalifornisë Long Beach, zbuloi sasi të vogla të izotopit radioaktiv jod 131 në leshterik jashtë Kalifornisë Jugore në vitin 2011, sipas Kolona e Shtetit.

Chad Nelsen, drejtor mjedisor për Fondacionin Surfrider, tha Kolona e Shtetit se ndërsa ka pasur konfuzion mbi nivelet e zbuluara të rrezatimit dhe ato që janë të dëmshme, aktualisht nuk ka nivele që janë një kërcënim real.

Studimi: Fëmijët e pavaksinuar janë ‘nxitës’ për shpërthime »