Një studim i ri zbulon se dy ose më shumë filxhanë kafe në ditë mund të zvogëlojnë vdekjet e shkaktuara nga cirroza e mëlçisë – me 66 për qind.

Nëse keni menduar ndonjëherë nëse filxhani juaj i mëngjesit, ose dy, me joe po i bën trupit tuaj më shumë dëm sesa mirë, do të jeni të lumtur të dini se një studim i ri ka zbuluar se pirja e dy ose më shumë filxhanëve kafe çdo ditë mund të zvogëlojë rrezikun e vdekjes nga cirroza e mëlçisë me 66 për qind.

Cirroza është dhëmbëza e mëlçisë që ndodh për shkak të lëndimit ose sëmundjes afatgjatë. Indet e mbresë nuk mund të bëjnë atë që bën indi i shëndetshëm i mëlçisë: të prodhojë proteina, të ndihmojë në luftimin e infeksioneve, të pastrojë gjakun, të ndihmojë në tretjen e ushqimit dhe të ruajë energjinë.

Një raport i vitit 2004 nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) vlerësoi se çdo vit 1.3 për qind e vdekjeve totale në mbarë botën shkaktohen nga cirroza e mëlçisë. Hulumtimet e mëparshme tregojnë se 29 milionë evropianë kanë sëmundje kronike të mëlçisë, me 17,000 vdekje në vit që i atribuohen cirrozës. Sipas OBSH-së, cirroza e mëlçisë është shkaku i 11-të kryesor i vdekjeve në SHBA

studim, publikuar ne Hepatologjia, një revistë e botuar nga Wiley në emër të Shoqatës Amerikane për Studimin e Sëmundjeve të Mëlçisë, u drejtua nga Woon-Puay Koh i Shkollës Mjekësore të Diplomuar të Duke-NUS në Singapor dhe Universiteti Kombëtar i Singaporit.

Studiuesit zbuluan se konsumimi i dy ose më shumë filxhanëve kafe çdo ditë zvogëlon rrezikun e vdekjes nga cirroza e mëlçisë – veçanërisht nga cirroza e shkaktuar nga hepatiti jo viral – me 66 për qind.

Çfarë është cirroza alkoolike e mëlçisë? »

Ndërsa efektet e alkoolit, çajit të zi, çajit jeshil dhe pijeve joalkoolike u përfshinë gjithashtu në studim, kafeja u zbulua se ishte pija e vetme që ul këto rreziqe.

Studimi, i quajtur Studimi Shëndetësor Kinez i Singaporit, vlerësoi 63,275 kinezë, të moshës 45 deri në 74 vjeç. Studiuesit morën të dhëna mbi dietën, stilin e jetës dhe historitë mjekësore, nëpërmjet intervistave dhe pyetësorëve që u kryen midis viteve 1993 dhe 1998. Subjektet u ndoqën për një mesatare prej 15 vjetësh. Gjatë asaj kohe, 4,928 nga pjesëmarrësit e studimit vdiqën. Shkaku ishte cirroza e mëlçisë në 114 pjesëmarrës. Mosha mesatare e vdekjes ishte 67 vjeç.

Mësoni më shumë: 6 përfitimet e një filxhani kafeje »

Nuk është për t’u habitur që pjesëmarrësit në studim që pinin të paktën 20 gram etanol (alkool) çdo ditë kishin një rrezik më të madh të vdekshmërisë nga cirroza, kundrejt atyre që nuk pinin. Konsumimi i kafesë u shoqërua me një rrezik më të ulët të vdekjes nga cirroza, veçanërisht për cirrozën jovirale të lidhur me hepatitin.

Në një deklaratë për shtyp, Koh deklaroi se studimi është i pari që demonstron një ndryshim midis efekteve të kafesë në vdekshmërinë nga cirroza jo-virale dhe virale nga hepatiti. “Ky zbulim zgjidh rezultatet në dukje kontradiktore mbi efektin e kafesë në studimet perëndimore dhe aziatike të vdekjeve nga cirroza e mëlçisë. Gjetjet tona sugjerojnë se ndërsa përfitimi i kafesë mund të jetë më pak i dukshëm në popullatën aziatike ku hepatiti kronik viral B mbizotëron aktualisht, kjo pritet të ndryshojë pasi incidenca e cirrozës së lidhur me hepatitin joviral pritet të rritet në këto rajone, duke shoqëruar rritja e pasurisë dhe stili perëndimor i jetesës në mesin e popullatave të tyre më të reja, “tha Koh.

Lajme të ngjashme: Kafeina mund të përmirësojë kujtesën tuaj »