Kur nuk është vetëm OCD

Çrregullimi obsesiv kompulsiv (OCD) është një çrregullim ankthi që prek rreth 2.2 milionë të rritur amerikanë. Karakterizohet nga mendime të pavullnetshme, të përsëritura, obsesive dhe sjellje të përsëritura, kompulsive.

Shumica e njerëzve që jetojnë me OCD kanë sjellje obsesive dhe kompulsive. Shembujt e zakonshëm të obsesioneve – të cilat zakonisht janë shqetësuese dhe ndihen të pakontrollueshme – përfshijnë frikën nga mikrobet ose sëmundjet, frikën nga dëmtimi i vetes ose të tjerëve dhe ideja se gjithçka duhet të jetë e rregullt dhe simetrike. Detyrimet e zakonshme – të cilat zakonisht kryhen për të ndalur mendimet obsesive – përfshijnë pastrimin e tepërt, kontrollimin e vazhdueshëm të gjërave si dyert dhe bravat, dhe sjellje të përsëritura si numërimi dhe trokitja për të reduktuar ankthin.

OCD shpesh shoqërohet me sëmundje të tjera mendore dhe çrregullime të ngjashme. Mund të bashkëngjitet ose të ndajë karakteristika me këto kushte. Më poshtë janë pesë shembuj.

1. Skizofrenia. Diagnoza e OCD shoqërohet me shkallë më të lartë të skizofreninë dhe çrregullime të spektrit të skizofrenisë, sipas një studimi të ri të publikuar në JAMA Psychiatry. Fëmijët e prindërve me OCD kanë gjithashtu më shumë gjasa të zhvillojnë skizofreni dhe çrregullime të spektrit të skizofrenisë. Nevojiten më shumë kërkime për të identifikuar faktorët e rrezikut që janë të përbashkët për çrregullimet e spektrit të OCD, skizofrenisë dhe skizofrenisë, sipas studiuesve.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,585FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles