Gjërat që doktori juaj nuk do t’ju tregojë për rezultatet e testit të gjakut

2. ‘Normalja’ mund të ndryshojë midis burrave dhe grave

Nëse i krahasoni rezultatet e analizave tuaja të gjakut me ato të dikujt të seksit të kundërt, mund të habiteni kur të gjeni dallime. Për shembull, diapazoni normal i referencës për numrin e qelizave të kuqe të gjakut në një numërim të plotë të gjakut është midis 5 milion dhe 6 milion qeliza për mikrolitër për një burrë, por për gratë, është midis 4 milion dhe 5 milion, sipas NHLBI.

3. ‘Normale’ mund ose nuk mund të ndryshojë sipas moshës

Për disa teste, siç është testi i hemoglobinës, rezultatet normale ndryshojnë sipas moshës. Për fëmijët, për shembull, një nivel i hemoglobinës prej rreth 11 deri në 13 gram/decilitër (g/dl) është normal, ndërsa për meshkujt, vlera prej rreth 14 deri në 17 g/dl është normale dhe për gratë, 12 deri në 15 g. /dl është normale. Por për teste të tjera, si p.sh Kolesteroli LDL, një nivel më i vogël se 100 miligram/decilitër (mg/dl) konsiderohet optimal pavarësisht nga mosha. Thënë kjo, mosha juaj dhe faktorë të tjerë rreziku për sëmundjet e zemrës mund të ndikojnë në mënyrën se si reagon mjeku juaj nëse testi juaj i gjakut tregon një nivel më të lartë se sa optimali i kolesterolit LDL. Nëse jeni një burrë mbi 45 vjeç ose një grua mbi 55 vjeç dhe keni sëmundje të zemrës ose diabet, mjeku juaj ka të ngjarë t’ju këshillojë të merrni hapa për të ulur kolesterolin tuaj LDL nëse është më e lartë se 100 mg/dl.

4. Një rezultat “pozitiv” i testit mund të mos jetë lajm pozitiv

Disa teste gjaku kërkojnë sëmundje duke kërkuar për shënues molekularë në mostrën tuaj të gjakut – mes tyre testi i anemisë drapërocitare, Testi për HIV, hepatiti C testi, dhe Testi i gjenit BRCA1 ose BRCA2 për gjoksin dhe rreziku i kancerit të vezoreve. Rezultatet konsiderohen “pozitive” kur testi gjen shënuesin e sëmundjes – ADN, antitrupa ose proteinë – që kërkon. Në këto raste, një rezultat pozitiv i testit do të thotë që ju mund të keni sëmundjen ose çrregullimin ose, në rastin e sëmundjeve infektive, mund të keni qenë të ekspozuar ndaj tij në të kaluarën.

LIDHUR: 10 ekzaminimet e kancerit që çdo grua duhet të dijë

5. A ‘Negativ’ Rezultati i testit është zakonisht një lajm i mirë

“Negativi” nuk është i njëjtë me “i keq” kur bëhet fjalë për analizat e gjakut. Një rezultat negativ do të thotë që testi nuk zbuloi atë që kërkonte, nëse ishte një shënues sëmundjeje apo një faktor rreziku për një gjendje shëndetësore. Kur keni bërë një analizë gjaku për të kontrolluar një sëmundje infektive – një analiza e çlirimit të gama të interferonit për tuberkulozinpër shembull – kthimi i një rezultati negativ është një lajm i mirë – kjo do të thotë se testi nuk gjeti prova të një infeksioni.

6. Rezultatet e provës false-pozitive janë të mundshme

Testi i parë i shqyrtimit për një gjendje shpesh duhet të konfirmohet nga një test i dytë, më specifik për të zbuluar nëse rezultatet janë të sakta dhe domethënëse për shëndetin tuaj. Një shembull është i shpejtë HIV testi, i cili shpesh është i saktë, por rrallë do të shkaktojë një pozitiv të rremë (që do të thotë se rezultati i testit është pozitiv, por personi në të vërtetë nuk e ka sëmundjen). Kjo mund të ndodhë me disa teste që matin antitrupat, pasi një person mund të ketë një gjendje imune (si p.sh artrit rheumatoid ose mieloma e shumëfishtë) që gjithashtu prodhon antitrupa dhe ndërhyn në test.

7. Rezultatet e provës false-negative ndodhin gjithashtu

Ndonjëherë një test nuk nxjerr prova të një sëmundjeje ose gjendjeje, edhe pse në të vërtetë e keni atë. Për shembull, nëse keni pasur gjak test për hepatitin C dhe rezultatet u kthyen negative, por ti ishe ekspozuar ndaj virusit në muajt e fundit, ju mund të keni ende një infeksion dhe të mos e kuptoni atë. Në mënyrë të ngjashme, nëse jeni testuar për Sëmundja Lyme brenda javëve të para të një infeksioni, testi juaj i gjakut ka të ngjarë të kthehet negativ, sepse trupi juaj nuk ka zhvilluar ende antitrupa.

8. Vlerat e testimit mund të jenë të ndryshme nga laboratori në laborator

Raportet e teknikëve të laboratorit krahasojnë rezultatet e testit tuaj të gjakut me një gamë që konsiderohet normale për atë laborator. Gama e referencës së laboratorit bazohet në rezultatet e testeve nga shumë njerëz të testuar më parë në atë laborator. Ky interval normal mund të mos jetë i njëjtë me atë të një laboratori tjetër, vëren the Administrata e Ushqimit dhe Barnavekështu që mos u habitni nëse zbuloni se një raport i mëparshëm i testit të gjakut ndryshon nga raportet më të reja – ndryshimi mund të jetë në laborator.

9. Rezultatet jonormale mund të mos jenë për shkak të një sëmundjeje

Një rezultat i testit jashtë gamës normale të vlerave të pritura laboratorike nuk do të thotë domosdoshmërisht se keni një sëmundje ose çrregullim. Rezultatet e testit mund të jenë jonormale për arsye të tjera. Nëse keni pasur një testi i glukozës plazmatike të agjërimit dhe keni ngrënë diçka para testit, ose keni pirë alkool një natë më parë ose keni marrë medikamente të caktuara, rezultatet tuaja mund të jenë përkohësisht jashtë kufijve normalë, por nuk janë dëshmi e një sëmundjeje. Për të shmangur probleme të tilla, është më mirë të bisedoni me mjekun tuaj përpara çdo testi laboratorik nëse keni nevojë të bëni ndonjë përgatitje të veçantë përpara se të merrni gjakun tuaj, siç është agjërimi një natë më parë.

10. Gabimet ndodhin

Megjithëse përzierjet e mostrave të testeve të gjakut janë të rralla, ato ndodhin. Mënyra se si trajtohet mostra juaj e gjakut përpara se të analizohet mund të ndikojë gjithashtu në rezultatet. Për shembull, nëse kampioni mblidhet në enën e gabuar, tundet në mënyrë të papërshtatshme ose ruhet për një kohë të gjatë ose në temperaturë të gabuar, mund të merrni një rezultat të gabuar.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,587FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles