Gjenetika, jo dieta, është shkaku i mundshëm i përdhes

Cila është gjëja e parë që ju vjen në mendje kur dëgjoni fjalën përdhes? Kur shumica e njerëzve mendojnë për përdhesin, ata përfytyrojnë një plak të fortë anglez, i ulur pranë zjarrit me këmbën lart pas një raundi tjetër grykësie dhe teprimi. Ky stereotip dhe stigma e “sëmundjes së mbretërve” ka bërë që shumë njerëz të shmangin kërkimin e ndihmës domethënëse.

A e kemi marrë përdhes fare gabim? Hulumtimi i ri hedh poshtë besimet

Hulumtimi i publikuar në gusht 2015 në Reumatologjia Klinike tregoi se njerëzit preferojnë të trajtojnë simptomat e përdhes pasi ato ndodhin në vend që të planifikoni një qasje parandaluese gjatë gjithë jetës. Ide e keqe: Nëse përdhesi nuk trajtohet, çdo sulm do të zgjasë më shumë, do të keni më shumë sulme dhe përfundimisht mund të pësoni dëmtime të pakthyeshme të kyçeve. Ju gjithashtu do të jeni në rrezik më të lartë për sëmundje të veshkave ose gurët në veshka. Një studim i publikuar në BMJ botuar më 10 tetor 2018 parashtron se gjenetika (historia familjare) mund të luajë një rol më të rëndësishëm në zhvillimin e sëmundjes sesa dieta.

LIDHUR: Apnea e gjumit rrit rrezikun për përdhes, sugjeron studimi

Artriti përdhes nuk është rezultat i zakoneve dietike, sugjerojnë kërkimet

“Studimi nga Zelanda e Re është një hap i rëndësishëm në përpjekje për të korrigjuar këto keqkuptime shoqërore se përdhesi shkaktohet nga zakonet dietike. Njerëzit me përdhes duhet të sigurohet se nivelet e larta të uratit ndikohen më shumë nga gjenet sesa nga dieta, duke kundërshtuar keqkuptimin e përhapur se përdhesi është një sëmundje e vetëshkaktuar,” komenton. Edward Roddy, MDnjë bashkautor i Reumatologjia Klinike studim, lexues në reumatologji dhe konsulent nderi reumatologu në Institutin Kërkimor për Kujdesin Parësor dhe Shkencat Shëndetësore në Universitetin Keele, në Staffordshire, Angli.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,582FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles