FSHATI SKURAJ

fshati skuraj

Fshati Skuraj  ka një popullsi rreth 3000 banorë  .

Fshati Skuraj njihet si fshat me historinë më të vjetër të zonës , fillesat e së cilës shtrihen që nga hartimi i kanunit të Skënderbeut .

Nga ky fshat dhe  në vazhdim të fshatit Gallatë dhe Vinjoll shtrihet  vargmali i  Skenderbej.

Gjithë popullsia ështe e vendosur në grykën e Skurajt dhe të Gallates .

Mbi fshatin Gallatë ndodhet një nga kishat më të vjetra të zones ku pretendohet se është hapur shkolla e parë shqipe në vitin 1621.

Kjo kishë në vitin 2016 është shpallur Monument kulture.

Gryka e Skurajt dhe e Gallatës ka një potencial turistik të jashtëzakonshëm për peizazhin e veçantë natyror që kanë.

Fauna është e pasur me  disa lloj kafshësh të egra si thëlleza e malit, derri i egër , dhelpra , lepuri.

Si të arrish në Skuraj

• 26 min larg qytetit të Lacit, me gjatësi 13.5 km.
Rruga fillon nga fshati Skuraj cila lidhet me rrugën e Kombit në fillim të fshatit Skuraj dhe vazhdon në fshatin Gallatë përgjatë Luginës së Hurdhazes . Kjo rrugë në nje gjatësi prej 3 km është e asfaltuar, ndërsa pjesa tjetër në një gjatësi prej 10 km është e pa asfaltuar por e shtruar me inerte e kategorizuar rruge rurale.

Çfarë të shohësh

• Kisha më e vjetër e zonës, në Gallatë.
• Mulliri mbi 500- vjeçar i cili quhet Mulliri Falle i cili është shpallur monument Kulture.
• Burimi i ujit ne Vinjoll i shpallur Monument natyror.
• Gryka e Skurajt dhe e Gallatës për peisazhin e veçantë natyror
• Ura e Matit
• Lumi i Hurdhazës
• Lumi i Matit
• Liqeni i Shkopetit
• Kisha e Shën Premtes

Ku mund të drekosh

• Restorant Turi
• Restorant Malci
• Restorant Dodaj
• Restorant Previzi

Si të argëtohesh

• Kamping në lumin e Matit
• Peshkimi në liqenin e Shkopetit
• Vrojtim kafshësh e shpendësh
• Ngjitje shkëmbinjsh dhe kalime në kanionin e Shkopetit

Evente

• Panair në dt. 26 Korrik, për ditën e Shën Premtes, brenda në Kishë

·         Te tjera rreth:

  • Potencial të veçantë konkurrues për të gjithe zonën është mishi i bagëtive të imta dhe i derrit bazë ushqyese për të cilët është natyrale, gështenja, mjalti i geshtenjës , rakia e thanës, djathi i dhisë etj.
  • Zonë përgjithësisht malore e pyllëzuar me shkurre ku mbizotëron shqopa, marea, shkoza etj , dru pyjor ku mbizotëron dushku, ahu, gështenja, rrapi, dru frutore si arra , thana,etj. Pergjatë rrugës ka disa burime uji.
Previous article
Next article

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,702FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles