FSHATI OROSH

Fshati Orosh

Fshati Orosh ndodhet në  lindje të Rrëshenit. Kjo është një zone me mjaft objekte të trashëgimisë kulturore dhe të kultit.

Fshati Orosh ka nje popullsi prej 780 banorë. Janë të përhapura lëndinat, burimet, shpatet e thepisur dhe kullotat alpine.

Zona më interesante është Nënshejti me burime uji dhe” Fushat e Lugjeve” me mundësi për turizmin malor.

Eshte vendbanim i hershem, nga ka marr emrin dhe vetë krahina e Mirditës.

Si të arrish në Orosh

Lidhet me rrugën e Kombit nga dalja e Repsit. Nga këtu vazhdohet në rrugën rurale paasfaltuar) në Mashterkore-Orosh-Nënshejt për të dalë në Fushë Lugje.
Nga dalja në rrugën e Kombit, përshkohet një rrugë prej 15 km deri në Nenshejt duke kaluar në tre fshatrat. Eshtë rrugë e paasfaltuar njëkalimshe

Çfarë të shohësh

• Lumi Fan i Vogë
• Bjeshket e Oroshit
• Mali i Shenjtit
• Përroi i Lgjinit
• Makroliqeni i Fush Lugjeve
• 3 shpellat në Orosh
• Rrenojat e shtëpisë së Gjonmarkajve
• Abacia e Oroshit
• Rrënojat mijëvjecare të kishave romane
• Shpella e Akullit dhe e Stercokeve
• Fusha e Barmuzhakut
• Qafa e Qirit
• Rruga e Qerres

Si të argëtohesh

• Pelegrinazh në Malin e Shenjtit
• Mbledhje të bimëve medicinale
• shëtitjet me kuaj
• ecje, ngjitje
• vrojtimin e kafshëve dhe shpendëve

Ku mund të qëndrosh

Banorët presin turistët në shtëpitë e tyre.

·         Te tjera rreth:

  • Eshtë një zone që ka dhënë rezultate në turizmin kulturore. Ka një frekuentim të herepashershëm .
  • Eshtë i zhvilluar kryesisht në prodhimet e zonës, si ato agro-ushqimore dhe blegtorale.
  • Dallohet kryesisht për blegtorinë dhe arroret. Janë të organizuara në miniferma të vogla.

Dallohet për ndërtimet prej guri, sic janë kullat tradicionale, të cilat mund të sherbejne si  bujtina. Janë organizuar aktivitete eko-sportive. Potenciali më i madhe është në turizëm dhe sporte dimërore

Previous article
Next article

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,702FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles