FDA miraton trajtimin e ri të tumorit neuroendokrin

Njerëzit me tumore neuroendokrine (NET) që ndikojnë në pankreasit ose gastrointestinale trakti zakonisht ka pak mundësi trajtimi nëse terapitë standarde nuk arrijnë të kontrollojnë simptomat e tyre. Në janar, Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) miratoi një ilaç të ri radioaktiv që mund të zgjasë jetën e këtij grupi pacientësh. Ilaçi, i quajtur Lutathera (lutetium Lu 177 dotatate), është ilaçi i parë radioaktiv i miratuar për gastroenteropankreatik. tumoret neuroendokrine – GEP-NET. Këto kancere mund të ndodhin në pankreas, stomak, zorrë, zorrë të trashë ose rektum. Ato janë mjaft të rralla, ndodhin në 5 në 100,000 njerëz.

Lutathera përbëhet nga një izotop radioaktiv, Lu 177, i cili është i lidhur me një molekulë të quajtur dotatate. Molekula lidhet me disa lloje të qelizave të kancerit neuroendokrine që kanë një receptor të quajtur somatostatin në sipërfaqen e tyre, duke dhënë rrezatimin e lëshuar nga Lu 177, i cili ndihmon në vrasjen e qelizave.

Nga terapia pritet të përfitojnë shumë pacientë, sepse shumica e këtyre pacientëve kanë tumore që shprehin receptorët e somatostatinës.

Droga e re jep një avantazh të qartë për pacientët

Pacientët zakonisht trajtohen me injeksione të një analoge të somatostatinës. Ilaçet janë versione sintetike të një hormoni të prodhuar në tru dhe në traktin tretës që ndikon në funksionin e traktit gastrointestinal. Këto barna mund të ndihmojnë në kontrollin e simptomave dhe kontrollin e rritjes së tumorit neuroendokrin gastroenteropankreatik. Disa pacientë me sëmundje që nuk reagojnë ose nuk reagojnë ndaj analogëve të somatostatinës, u përshkruhet gjithashtu ilaçi. Afinitor (everolimus). Por Afinitor është i lidhur me efekte anësore dhe nuk është e qartë se sa mirë përmirëson në të vërtetë mbijetesën e pacientit.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,582FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles