Ocrevus pas një viti në treg: Çfarë dimë tani?

Si funksionon Ocrevus

Për shkak se PPMS përfshin më pak aktivitet inflamator dhe më shumë shkatërrim dhe humbje graduale të fibrave nervore, DMT-të e disponueshme nuk janë efektive në ngadalësimin e dëmtimit nervor që ndodh në PPMS. Për shumë vite, studiuesit besonin se vetëm qelizat T – komponentë të përgjigjes imune – ishin të përfshira në procesin e sëmundjes MS; prandaj, shumë nga medikamentet që janë në dispozicion synojnë qelizat T.

Hulumtimi në Ocrevus zbuloi se MS përfshin gjithashtu qelizat B, një faktor tjetër në përgjigjen imune. Ocrevus synon dhe shkatërron një lloj qelizash B të quajtura qeliza B CD20-pozitive.

Rezultatet nga provat klinike mbi Ocrevus janë mbresëlënëse për të treguar efektivitetin e tij për të dyja format e sëmundjes.

Provat mbi njerëzit me RRMS, të njohura si OPERA I dhe II, e kanë bërë Ocrevus një trajtim të linjës së parë për këtë formë të sëmundjes. Ocrevus tregoi efektivitet më të madh në krahasim me dozën e lartë Rebif (interferon beta-1a) dhe uli normën vjetore të rikthimit me 46 dhe 47 për qind gjatë një periudhe dyvjeçare. Gjatë 12 dhe 24 javëve, progresi i aftësisë së kufizuar u reduktua me 43 për qind dhe 37 për qind për të dyja periudhat kohore dhe në të dy studimet.

Prova ORATORIO Faza III e krahasoi Ocrevus me placebo në individë me PPMS. Në këtë studim, gjasat e përparimit të konfirmuar të paaftësisë u zvogëluan me 24 përqind për të paktën 12 javë dhe 25 përqind për të paktën 24 javë. Për më tepër, koha që iu desh pacientëve për të ecur 25 këmbë (një test standard për përparimin) u reduktua me 29 përqind në 120 javë.

Lehtësia një përfitim i Ocrevus

Një tjetër gjë që e bën Ocrevus tërheqës është faktori i komoditetit. DMT-të ekzistuese administrohen nëpërmjet pilulave, injeksioneve ose infuzioneve, disa kërkojnë doza ditore, disa javore, disa çdo dy javë dhe disa çdo muaj. Ocrelizumab jepet si infuzion dy herë në vit.

“Ocrevus ka rezultuar të jetë shumë i përshtatshëm,” thotë Ellen Lathi, MD, drejtoreshë e Qendrës Elliot Lewis për Sklerozën Multiple në Wellesley, Massachusetts. “Për shkak se ju nevojitet vetëm një infuzion çdo gjashtë muaj, ai i lejon pacientët të harrojnë se kanë MS për 363 ditë të vitit.”

Rreziqet dhe efektet anësore të Ocrevus janë të krahasueshme me ato të DMT-ve të tjera, megjithëse disa kërkime kanë sugjeruar që Ocrevus mund të rrisë rrezikun e kancerit të gjirit. Si masë paraprake, gratë që marrin ilaçin këshillohen fuqimisht nga mjekët e tyre që të qëndrojnë të përditësuara për mamografitë.

Përvojat e botës reale të njerëzve që marrin Ocrevus

Sipas Genentech, e cila prodhon ilaçin, rreth 30,000 receta për Ocrevus janë shkruar që nga miratimi i tij.

Ndër njerëzit e parë që morën një infuzion të ilaçit është Kani Nicodemus, 52 vjeç, një instruktor fitnesi në Milford, New Hampshire.

Nikodemi mori një diagnoza e MS në vitin 2001 dhe fillimisht zgjodhi të mos merrte asnjë mjekim për të, përkundrazi u fokusua në dietën e saj dhe regjimin e ushtrimeve.

“Deri në vitin 2008, nuk kisha shumë simptoma,” thotë ajo. “Më pas u zhvilluam neuropatia dhe lodhje, kështu që neurologu im më vuri Gilenya (fingolimod)dhe pas kësaj, Aubagio (teriflumonide).”

Në vitin 2013, Nicodemus vuri re simptoma të reja, duke përfshirë problemet e lëvizshmërisë me këmbën e saj të majtë dhe një gjendje të quajtur “rënie këmbë,” në të cilën keni probleme me ngritjen e pjesës së përparme të këmbës kur ecni. Ndërsa simptomat e saj përparuan, mjekët e saj arritën në përfundimin se ajo ka të ngjarë të ketë PPMS.

“Nuk kishte trajtime për PPMS në dispozicion gjatë asaj kohe, kështu që vazhdova Aubagio dhe e ndërpreu vetëm në janar 2017”, thotë Nikodemi. “Dy muaj më vonë, fillova Ocrevus. Nuk ka pasur ndonjë përparim të mëtejshëm dhe simptomat e mia kanë qenë të kontrolluara mirë. Më duhet më pak kohë që këmba ime të shërohet nga rënia e këmbës. Për mua ky është një përfitim i madh, sepse unë nuk jam një lloj personi që rri i qetë.”

Trish Palmer, 34 vjeç, nga Columbus, Ohio, u diagnostikua me RRMS në 2013 dhe kishte marrë tre barna të ndryshme pa shumë përmirësime. “Kam pasur një rikthim shumë domethënës në vitin 2015,” thotë ajo.

Pas gjashtë muajsh në Ocrevus, Palmer ndjen se ilaçi po funksionon. “Kam pasur një të pastër MRI, dhe kam qenë më aktiv muajt e fundit. Unë kam filluar të ndihem i sigurt se kjo është një zgjidhje afatgjatë.”

Shpresa për të Ardhmen

Është shumë herët për të thënë se si do të shkojnë gjërat me kalimin e kohës, por pas një viti, Dr. Lathi thotë se ilaçi ka marrë një “A-plus” nga pacientët e saj.

Dr. Boster thekson se mjekët “nuk mund ta kthejnë dëmin që tashmë është bërë te pacientët, por ne mund të ndalojmë përparimin e mëtejshëm. U thosha pacientëve të mi: ‘Mund t’ju bëj të përkeqësoheni më ngadalë’. Tani mund të them ‘Le ta bëjmë të ndalojë’. Kjo është shumë emocionuese.”

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,582FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles