Derby dëshiron të jetë qyteti i kulturës në Mbretërinë e Bashkuar

I ri nga suksesi i tij në listën e gjatë për Qytetin e Kulturës në Mbretërinë e Bashkuar 2025, Derby do të prezantojë një mori përvojash të reja vizitorësh në vitin 2022.

Pas lavdërimit të fituar për transformimin inovativ të Tregut të tij tradicional në një vend takimesh dhe ngrënieje verore në afresk dhe në një hapësirë ​​vjeshteje, në natyrë dhe të brendshme, për ngjarje, rigjenerimi i qendrës së qytetit të Derby do të rritet në Vitin e Ri.

Si pjesë e planeve të tij të rimëkëmbjes për t’i dhënë jetë të re qendrës së qytetit, rrugët e Derby do të bëhen të gjalla me tenda të reja shumëngjyrëshe dhe ndërtesat e tij do të ndriçojnë me projeksionet ‘son et lumière’, ndërsa projektet e grafiteve në rrugë do t’i shtojnë një avantazh urban rigjenerimi i qytetit.

Këshilli i Qytetit të Derby, në partneritet me organizata të tjera, synon të ofrojë skema të rimëkëmbjes afatgjatë, të gjitha që synojnë transformimin e qendrës së qytetit jo vetëm në një vend për blerje dhe ngrënie, por edhe në një bazë të gjallë për argëtim, shfaqje në rrugë dhe ngjarje.

Ndër përvojat e reja të planifikuara tashmë për vitin 2022 janë instalimet e artit, duke përfshirë projeksionet mbi ndërtesat dhe monumentet e qytetit për të krijuar një perspektivë të re të Derby si një qytet krenar për trashëgiminë e tij industriale dhe reputacionin mbarëbotëror për inovacion.

Pavarësisht pandemisë, Derby tashmë ka ecur përpara me zhvillime të reja, duke përfshirë hapjen e Muzeut të Makingut në maj 2021, duke festuar historinë krijuese dhe prodhuese që ndihmuan për ta bërë qytetin një nga vendlindjet e Revolucionit Industrial.

Një projekt i madh ndërtimi, ai pa Mullirin e Mëndafshit historik të qytetit, në vendin e asaj që konsiderohet gjerësisht si fabrika e parë moderne në botë, e rikthyer në jetë, duke e zbuluar të gjithë ndërtesën për publikun për herë të parë. Në mënyrë të përshtatshme, Muzeu u zbulua për vizitorët gjatë 300-vjetorit të Mullirit të Mëndafshit dhe 20-vjetorit të Mullinjve të Luginës Derwent që u shndërruan në një sit të trashëgimisë botërore.

Një hapësirë ​​bashkëkohore që tregon historinë 300-vjeçare të Derby-t të inovacionit dhe ‘bërjes’, Muzeu i Makingut qëndron si një portë e re frymëzuese për në ‘qytetin e krijimit’, si dhe në Sitin e Trashëgimisë Botërore, dhe është projektuar si një vend për të festuar jo vetëm të kaluarën dhe të tashmen, por edhe inkurajimin e krijuesve të së nesërmes përmes përvojave ‘praktike’.

Derby shfaqi gjithashtu qasjen e tij inovative në verën e vitit 2020, në përgjigje të kufizimeve të Covid, duke krijuar Derby Market Place me pamje të re, duke e transformuar këtë qendër qendrore shekullore në një vend ngrënieje dhe takimesh në afresk – me distancim social të integruar – duke ndihmuar në mbështet 50 restorante, kafene dhe stalla të pavarura në qytet.

Këtë verë, një hapësirë ​​e re e përkohshme, e quajtur ‘Derby Loves You’, iu shtua ambientit si pjesë e planeve ambicioze të rimëkëmbjes së Derby, e krijuar për t’u ofruar vendasve dhe vizitorëve njësoj arsye të reja për të zbuluar ose rizbuluar qendrën e qytetit.

Ndërsa Market Place përfundimisht do të kthehet përsëri në rolin e tij tradicional në ajër të hapur në zemër të qytetit, Derby po i kushton vëmendje iniciativave të tjera të reja për vitin 2022. Ndërsa detajet janë ende duke u finalizuar, mes planeve janë ndriçimi i ri i rrugëve dhe skemat e veprave artistike , dhe arti i rrugës i krijuar nga artistë grafiti në prona të lira.

Muralet tërheqëse do të jenë pjesë e një projekti partneriteti me organizatën e zhvillimit të muzikës dhe artit me bazë në Derby, ‘Baby People’, e cila punon me të rinj të të gjitha moshave që luftojnë për t’u përfshirë në arsimin e zakonshëm.

Të gjitha projektet janë pjesë e një përpjekjeje të madhe partneriteti në mbarë qytetin për të mbështetur Derbin, qytetin e krijimit, për t’u bërë Qyteti i ardhshëm i Kulturës në Mbretërinë e Bashkuar. Derby është ndër tetë ofertat e suksesshme deri në listën e gjatë të vendeve në garë për të qenë Qyteti i Kulturës në Mbretërinë e Bashkuar 2025, me fituesin që do të zbulohet në fillim të 2022.

Për informacione turistike rreth Derbit, shihni www.visitderby.co.uk

Foto tregon: Një familje admiron motorin Rolls-Royce Trent 1000 në Muzeun e Makingut – [c] Fotografia e Chris Seddon

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,585FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles