Shumica e pacientëve me COPD humbasin përfitimet e rehabilitimit pulmonar

spot_img

Për pacientët që jetojnë me çrregullim pulmonar obstruktiv kronik (COPD), rehabilitimi pulmonar mund të përmirësojë ndjeshëm mirëqenien. Por sipas një studimi të fundit, pak njerëz që jetojnë me COPD po marrin përfitimet e programeve të shumëanshme të rehabilitimit që kombinojnë stërvitjen e ushtrimeve, këshillimin ushqimor, edukimin dhe mbështetjen.

Hulumtimi i botuar më 12 nëntor 2018, në Analet e Shoqërisë Amerikane të Thorakeve zbuloi se vetëm 1.9 për qind e pacientëve të shtruar në spital për COPD morën rehabilitimi pulmonar brenda gjashtë muajve nga lirimi. Autorët theksojnë se këto programe 6-12-javore janë shumë më të aksesueshme tani që Medicare ofron mbulim për këto shërbime.

Studiuesit ekzaminuan të dhënat e Medicare të 223,832 pacientëve që ishin shtruar në spital me COPD në vitin 2012. Ky numër përfaqësonte të gjitha shtrimet në spital të COPD midis përfituesve tradicionalë të Medicare atë vit. Vetëm 4,225 pacientë iu nënshtruan rehabilitimit pulmonar brenda gjashtë muajve nga lirimi. Ky numër u rrit pak në 6,111 (2.7 përqind) kur studiuesit kontrolluan pacientët 12 muaj pas daljes nga spitali.

“Këto janë shifra shumë të vogla kur mendojmë për të gjithë ata që do të përfitonin,” thotë hetuesi kryesor i studimit, Peter Lindenauer, MDnjë mjek spitalor në Qendrën Mjekësore Baystate në Springfield, Massachusetts, dhe drejtor i Institutit për Ofrimin e Kujdesit Shëndetësor dhe Shkencën e Popullsisë në Shkollën Mjekësore të Universitetit të Massachusetts në Worcester.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles