Çfarë thotë tingulli i zemrës suaj për shëndetin tuaj

Quajeni tingullin e forcës suaj të jetës – ajo rrahje “lup dub lup dub” që krijon zemra juaj e shëndetshme, që kumbon si rrahje ritmike dhe të përsëritura në një daulle. Kur ato nota humbasin ritmin ose tonin, një vesh i stërvitur mund të tregojë se diçka nuk shkon me shëndetin tuaj.

Zhurma e zemrës mund të diagnostikohet si beninje – e padëmshme – ose mund të ketë nevojë për më shumë vëmendje. Vetem pyet Hiri i verës, tani 38 vjeç, një astrofizikan që është drejtor i shtrirjes për Departamentin e Astronomisë të Universitetit të Kolumbias në New York City. Gjatë një ekzaminimi fizik rutinë kur ajo ishte në kolegj, mjeku i saj dëgjoi një zhurmë zemre dhe e dërgoi Ash për një ekokardiograma. Rezultatet e testit treguan se zhurma e saj nuk ishte asgjë për t’u shqetësuar.

Vitet kaluan dhe Ash e injoroi dëshirën e saj për të ndjekur – derisa nëna e saj u shtrua në spital për një reagim ndaj një ilaçi të ftohtë që ndikoi në rrahjet e saj të zemrës. Ky ishte i gjithë motivimi që i duhej Ashit. Ajo pyeti nënën e saj kardiologu për të shqyrtuar raportin e saj të ekokardiogramit dhe kardiologu urdhëroi një ekokardiogram të ri.

Për tronditjen e saj, Ash zbuloi se ajo kishte një gjendje kongjenitale jashtëzakonisht të rrallë të quajtur a valvula aortale bikuspidale. Ky është një defekt me të cilin lindin vetëm 1 për qind e njerëzve, sipas Bibliotekës Kombëtare të Mjekësisë në SHBA. Valvula e keqfunksionuar ushtron presion shtesë në aortën e zemrës. Në rastin e Ash-it, presioni bëri që muri i arteries të shtrihej dhe tullumbace, duke krijuar një aneurizma e aortës. Këto pika të dobëta kërcënuese për jetën në murin e një arterie mund të çahen, duke shkaktuar gjakderdhje të brendshme që mund të jetë fatale.

Operacioni i Ash-it në zemër të hapur dy vjet më parë për të riparuar valvulën e saj të aortës ishte i suksesshëm. Por pas operacionit, rrahjet e saj të zemrës u bënë më të forta, madje të dëgjueshme, dhe rrahjet ishin aq të forta saqë u bënë një kujtesë e vazhdueshme e operacionit të saj. (Mund të dëgjoni audio e rrahjeve të zemrës së saj në RadioLab ku Summer ndau historinë e saj.)

Tani ajo po merret me çrregullimi i stresit post-traumatik (PTSD) – pasoja emocionale nga të paturit e një përvoje afër vdekjes së bashku me një operacion të tillë traumatik, thotë ajo. Një mënyrë që ajo e çon më tej procesin e saj të shërimit është përmes shkrimit dhe duke ndarë përvojën e saj në blogun e saj në internet.

Nga vijnë rrahjet e zemrës suaj

Një rishikim i shpejtë i anatomisë së zemrës zbulon se nga vijnë tingujt e saj të ndryshëm. Ky muskul me katër dhoma përmban dy dhoma të sipërme, të quajtura atria, dhe dy dhoma të poshtme, të quajtura barkushe. Midis secilës dhomë, katër valvola të vogla hapen dhe mbyllen me çdo rrahje zemre për të mbajtur gjakun të rrjedhë në drejtimin e duhur, vëren Instituti i Zemrës në Teksas. Këto quhen valvulat aortale, pulmonare, trikuspidale dhe mitrale.

Tingujt – normalë dhe jonormalë – që lëshon zemra juaj vijnë nga:

  • Dridhjet kur hapen dhe mbyllen valvulat
  • Gjak që rrjedh shumë shpejt ose në mënyrë jonormale nëpër dhoma
  • Tensioni në indet që lidhin valvulat e zemrës me muskujt e zemrës

“Dëgjimi i tingujve të zemrës përmes një stetoskopi, së bashku me historinë mjekësore të pacientit dhe të dhëna të tjera klinike, mund të na ndihmojë të diagnostikojmë një sërë sëmundjesh të zemrës”, thotë Seth Martin, MD, asistent profesor i kardiologjisë në Shkollën e Mjekësisë Johns Hopkins në Baltimore. Zhurmërat e zemrës, për shembull, janë tinguj të zakonshëm të zemrës që ndonjëherë tregojnë sëmundje të valvulave të zemrës, sipas Institutit Kombëtar të Zemrës, Mushkërive dhe Gjakut. Tingujt e tjerë të zemrës mund të ndihmojnë në diagnostikimin e kushteve më pak të zakonshme.

fërkim me fërkim“Tingulli, për shembull, mund të ndihmojë në diagnostikimin perikarditii cili është një inflamacion i perikardit, mbulesa në formë qeske e zemrës.

nje “galop” e cila në fakt imiton tingullin që lëshon një kalë kur vrapon, mund të tregojë një lloj të infrakt në ata mbi 40 vjeç, thotë Dr. Martin.

Çfarë e bën zemrën të murmuritë

Probleme me valvulat e zemrës zakonisht shkaktojnë zhurmë në zemër, vëren Shoqata Amerikane e Zemrës. Murmuritjet mund të ndodhin kur një valvul nuk mbyllet siç duhet, duke lejuar që gjaku të rrjedhë prapa, një gjendje e quajtur “regurgitim.” Një zhurmë mund të lindë gjithashtu kur gjaku rrjedh nëpër një valvul që është ngushtuar ose ngurtësuar nga sëmundja, një gjendje e njohur si stenozë.

“Zhurmëritjet e ndryshme të zemrës bëjnë tinguj të ndryshëm”, thotë Martin. Ndërsa shumë murmuritje janë beninje, të tjerat mund të tregojnë probleme. “Ne mund të vlerësojmë nëse një zhurmë ka nevojë për vëmendje të menjëhershme ose eksplorim të mëtejshëm duke dëgjuar disa veçori të tingullit,” shpjegon ai.

Fortësia e zhurmës mund të jetë e dobishme – ose mashtruese. Dikush me një zhurmë të fortë mund të mos ketë sëmundje serioze, ndërsa dikush me një zhurmë më të butë mund të ketë. “Pra, ne i kushtojmë vëmendje edhe faktorëve të tjerë,” thotë Martin. “Koha e kulmit të zhurmës, së bashku me çdo simptomë dhe të dhëna të tjera nga ekzaminimi fizik, janë vendimtare për të vendosur se sa e rëndësishme është zhurma e zemrës dhe nëse është beninje ose ka nevojë për më shumë vëmendje.”

Probleme të zhurmshme të zemrës

Përveç zhurmave të zemrës, mjeku juaj mund të jetë gjithashtu në gjendje zbuloni tingujt që tregojnë sëmundje të lindura të zemrës dhe nganjëherë sëmundje të vetë muskulit të zemrës. Këto probleme mund të bëjnë tinguj që një mjek mund t’i dëgjojë nëse ai ose ajo është trajnuar siç duhet, thotë Theo E. Meyer, MD, PhDdrejtor i Programit të avancuar të dështimit të zemrës dhe profesor i mjekësisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Massachusetts në Worcester.

LIDHUR: 10 gjërat që doktori juaj nuk do t’ju tregojë për defektet e lindura të zemrës

Megjithatë, për shkak të ardhjes së testeve të sofistikuara imazherike si ekokardiograma, Skanimet CT, MRIdhe skanimet PET, shumica e mjekëve nuk marrin më trajnime gjithëpërfshirëse auskultim, që është arti i dëgjimit dhe interpretimit të tingujve që lëshon trupi. “Ky lloj trajnimi është një formë arti që po vdes këto ditë,” thotë Dr. Meyer.

Shumica e njerëzve nuk mund të dëgjojnë tingujt e rrahjeve të zemrës së tyre, përveç nëse kanë pasur lloje të caktuara kirurgjia e valvulave, si në rastin e pazakontë të Ash-it. “Njerëzit që kanë pasur një operacion në zemër vite më parë mund të kenë valvula mekanike të zemrës të stilit më të vjetër,” shpjegon Dr. Meyer. “Këto mund të bëjnë tinguj klikues që mund t’i dëgjoni lehtësisht. Valvulat më të reja janë më të qeta,” thotë ai.

Fëmijët mund të kenë zemra të zhurmshme – por të shëndetshme

Nëse i fëmijës suaj pediatër përmend se djali ose vajza juaj ka një Zhurmat e zemrësnuk është domosdoshmërisht shkak për alarm, thotë W. Reid Thompson, MDprofesor i asociuar i kardiologjisë pediatrike, në Qendrën e Fëmijëve Johns Hopkins në Baltimore.

Fëmijët kanë më shumë gjasa të kenë zhurmë zemre sesa të rriturit”, thotë Dr. Thompson. “Në fakt, deri në 70 për qind e fëmijëve do të kenë një zhurmë të rastësishme në zemër, dhe shumica dërrmuese e tyre janë të pafajshëm – që do të thotë se shkaktohen nga gjaku që rrjedh nëpër një zemër të shëndetshme. Megjithatë, dëgjimi i zemrës së një fëmije mund të jetë i komplikuar, sepse fëmijët e vegjël rrallë ulen të qetë dhe qëndrojnë të qetë gjatë një ekzaminimi fizik. Kjo e bën pak sfidë dëgjimin për anomalitë delikate, thotë Thompson.

“Pavarësisht gjithë teknologjisë së re që kemi, thjesht dëgjimi i zemrës na jep ende disa informacione të shpejta dhe të fuqishme që mund të jenë vendimtare për të na bërë të ditur se kush ka nevojë për studime të veçanta imazherike, kur kushtet janë përmirësuar ose përkeqësuar dhe kur gjërat janë ndoshta mirë. ”, thotë Thompson.

“Unë ende e përdor stetoskopin tim pothuajse çdo ditë, edhe pse specialiteti im tjetër është ekokardiografia [ultrasound imaging] të zemrës. Ne ende po mësojmë se si të përdorim teknologjinë për të përmirësuar aftësitë tona të dëgjimit dhe si t’ua mësojmë këtë aftësi ende relevante mjekëve të rinj në trajnim”, thotë ai.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,592FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles