Celiac më vonë në jetë: A mund të bëheni intolerant ndaj glutenit?

Sëmundja celiac mund të godasë në çdo moshë, madje edhe te njerëzit që dikur rezultuan negativë për gjendjen.

Sëmundja e tretjes po diagnostikohet më shpesh tek të gjithë – duke përfshirë edhe të moshuarit, thotë Joseph Murray, MDnjë gastroenterolog në klinikën Mayo në Rochester, Minesota dhe autor i librit Mayo Clinic Pa Gluten: Udhëzues thelbësor për menaxhimin e sëmundjes celiac dhe të tjera Gluteni-Kushtet e ndërlidhura.

Sëmundja celiac është një gjendje autoimune që priret të shfaqet në familje. Njerëzit me celiac nuk mund të tolerojnë glutenin, një proteinë që gjendet në grurë, elb dhe thekër, sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit (NIH). Tek këta persona, gluteni dëmton pjesën e zorrës së hollë që ndihmon në përthithjen e lëndëve ushqyese. Shenjat dhe simptomat mund të përfshijnë dhimbje, diarre, kequshqyerje, aneminëdhe osteoporoza, thotë NIH. Te njerëzit e moshuar, dëmtimi njohës mund të jetë gjithashtu një simptomë, thotë Dr. Murray.

Celiac më vonë në jetë

Hulumtimi i publikuar në Analet e Mjekësisë në vitin 2010 zbuloi se shkalla e sëmundjes celiac u rrit ndërsa njerëzit plaken. Studiuesit analizuan mostrat e ruajtura të gjakut nga më shumë se 3,500 njerëz që ishin marrë në vitin 1974 dhe më pas përsëri në 1989. Në vitin 1974, një në 501 njerëz treguan shënues gjaku për sëmundjen celiac. Pesëmbëdhjetë vjet më vonë, ky numër u rrit në një në 219.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,585FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles