Home Bota e Egër A mund të na mësojnë qentë e Çernobilit truke të reja mbi...

A mund të na mësojnë qentë e Çernobilit truke të reja mbi mbijetesën?

0

“Ne e kemi pasur këtë mundësi të artë” për të hedhur bazat për t’iu përgjigjur një pyetjeje vendimtare: “Si mund të mbijetoni në një mjedis armiqësor si ky për 15 breza?” tha gjenetistja Elaine Ostrander e Institutit Kombëtar të Kërkimit të Gjenomit Njerëzor, një nga autorët e shumtë të studimit.

Autori tjetër Tim Mousseau, profesor i shkencave biologjike në Universitetin e Karolinës së Jugut, tha se qentë “sigurojnë një mjet të jashtëzakonshëm për të parë ndikimet e këtij lloj mjedisi” te gjitarët në përgjithësi.

Mjedisi i Çernobilit është jashtëzakonisht brutal. Më 26 prill 1986, një shpërthim dhe zjarr në termocentralin në Ukrainë shkaktoi që rryma radioaktive të derdhej në atmosferë. Tridhjetë punëtorë u vranë menjëherë pas kësaj, ndërsa numri afatgjatë i vdekjeve nga helmimi nga rrezatimi vlerësohet të jetë përfundimisht në mijëra.

Studiuesit thonë se shumica e qenve që po studiojnë duket se janë pasardhës të kafshëve shtëpiake që banorët u detyruan të linin pas kur u evakuuan nga zona.

Mousseau ka punuar në rajonin e Çernobilit që nga fundi i viteve 1990 dhe filloi të mbledhë gjak nga qentë rreth vitit 2017. Disa nga qentë jetojnë në termocentralin, një mjedis distopian dhe industrial. Të tjerët janë rreth 9 milje (15 kilometra) ose 28 milje (45 kilometra) larg.

Në fillim, tha Ostrander, ata menduan se qentë mund të ishin përzier aq shumë me kalimin e kohës sa që do të ishin pothuajse të njëjtë. Por përmes ADN-së, ata mund të identifikonin lehtësisht qentë që jetonin në zona me nivele të larta, të ulëta dhe mesatare të ekspozimit ndaj rrezatimit.

“Ky ishte një moment historik i madh për ne,” tha Ostrander. “Dhe ajo që është e habitshme është se ne mund të identifikojmë edhe familjet” – rreth 15 të ndryshme.

Tani studiuesit mund të fillojnë të kërkojnë ndryshime në ADN.

“Ne mund t’i krahasojmë ato dhe mund të themi: OK, çfarë është ndryshe, çfarë ka ndryshuar, çfarë ka ndryshuar, çfarë ka evoluar, çfarë ju ndihmon, çfarë ju lëndon në nivelin e ADN-së?” tha Ostrander. Kjo do të përfshijë ndarjen e ndryshimeve jo-pasojë të ADN-së nga ato të qëllimshme.

Shkencëtarët thanë se kërkimi mund të ketë aplikime të gjera, duke ofruar njohuri se si kafshët dhe njerëzit mund të jetojnë tani dhe në të ardhmen në rajone të botës nën “sulm të vazhdueshëm mjedisor” – dhe në mjedisin me rrezatim të lartë të hapësirës.

Dr. Kari Ekenstedt, një veteriner që jep mësim në Universitetin Purdue dhe nuk ishte i përfshirë në studim, tha se ky është një hap i parë drejt përgjigjes së pyetjeve të rëndësishme se si ekspozimi i vazhdueshëm ndaj niveleve më të larta të rrezatimit ndikon te gjitarët e mëdhenj. Për shembull, ajo tha: “A do të ndryshojë gjenomet e tyre me një ritëm të shpejtë?”

Studiuesit kanë filluar tashmë kërkimet pasuese, që do të thotë më shumë kohë me qentë në vendin rreth 60 milje (100 kilometra) nga Kievi. Mousseau tha se ai dhe kolegët e tij ishin atje së fundmi tetorin e kaluar dhe nuk panë ndonjë aktivitet të lidhur me luftën. Mousseau tha se ekipi është afruar me disa qen, duke e quajtur një Prancer sepse ajo entuziazmohet kur sheh njerëz.

“Edhe pse ata janë të egër, ata ende e shijojnë shumë ndërveprimin njerëzor,” tha ai, “sidomos kur ka ushqim të përfshirë.” ___

Departamenti i Shëndetit dhe Shkencës i Associated Press merr mbështetje nga Grupi i Medias Shkencës dhe Edukimit të Institutit Mjekësor Howard Hughes. AP është e vetmja përgjegjëse për të gjithë përmbajtjen.

Exit mobile version