Rezultatet nga dy studime zbulojnë rolin në zhvillim të hormoneve në MS.

Shkencëtarët po mësojnë më shumë rreth rolit që luajnë hormonet në sklerozën e shumëfishtë (MS).

Dy studime të publikuara sot sugjerojnë se si mbipesha ashtu edhe marrja e pilulave të kontrollit të lindjes mund të rrisë shanset për t’u diagnostikuar me këtë sëmundje. Rezultatet e këtyre studimeve do të prezantohen në Akademia Amerikane e Neurologjisë 66-ta Takimi Vjetor në Filadelfia, 26 prill deri më 3 maj.

Mësoni shenjat e hershme të MS »

Për studimin e obezitetit, studiuesit matën indeksin e masës trupore (BMI) të 210 pacientëve me MS. Ata i krahasuan këto rezultate me 210 njerëz të së njëjtës moshë dhe seks që nuk kishin MS në moshën 20 vjeçare ose në kohën e studimit.

Studiuesit zbuluan se njerëzit që ishin obezë në moshën 20 vjeç kishin dy herë më shumë gjasa të zhvillonin MS sesa njerëzit që nuk ishin obezë. Studimi zbuloi se me rritjen e BMI-së së një personi, rriteshin edhe nivelet e leptinës, një hormon i prodhuar nga qelizat yndyrore që rregullon urinë dhe peshën.

Leptina gjithashtu reagon negativisht me sistemin imunitar të një personi, duke shkaktuar një rritje të inflamacionit. Kjo “mund të shpjegojë potencialisht lidhjen midis obezitetit dhe MS”, tha në një deklaratë për shtyp autori i studimit Dr. Jorge Correale i Institutit Raúl Carrea për Kërkime Neurologjike në Buenos Aires.

Vishni me krenari: Shikoni këto tatuazhe të frymëzuara nga MS »

Një studim i veçantë zbuloi se gratë që merrnin pilula kontraceptive ishin në rrezik më të lartë të zhvillimit të MS.

Studiuesit shikuan historinë e 305 grave që kishin qenë anëtare të Kaiser Permanente në Kaliforninë Jugore për të paktën 3 vjet dhe ishin diagnostikuar me MS. Këto gra ose merrnin pilula kontraceptive ose kishin ndërprerë marrjen e tyre brenda 3 muajve para fillimit të studimit. Shumica kishin marrë një kombinim të progestinës dhe estrogjenit.

Të dhënat e tyre u krahasuan me ato të 3050 grave që nuk kishin diagnozë të MS. Rezultatet zbuluan se gratë që kishin marrë kontraceptivë hormonalë kishin 35 për qind më shumë gjasa të zhvillonin MS sesa ato që nuk merrnin.

“Këto gjetje sugjerojnë se përdorimi i kontraceptivëve hormonalë mund të kontribuojë të paktën pjesërisht në rritjen e shkallës së MS tek gratë,” tha autori kryesor i studimit, Dr. Kerstin Hellwig, një studiuese pas doktoraturës me Kaiser Permanente.

Shihni fytyrat e famshme të MS »

Për shumë vite, ka qenë konsensus i përgjithshëm që gratë me MS që janë shtatzëna kanë tendencë të përjetojnë më pak relapsa. Kjo mendohej se ishte pjesërisht për shkak të hormoneve që trupi i një gruaje prodhon gjatë shtatzënisë.

Sipas Shoqatës Kombëtare të Sklerozës së Shumëfishtë (NMSS), shumë studime që kanë ekzaminuar qindra gra shtatzëna me MS kanë arritur të gjitha në të njëjtin përfundim: shtatzënia zvogëlon numrin e rikthimeve të MS, veçanërisht gjatë tremujorit të dytë dhe të tretë.

“Përqindjet e rikthimit priren të rriten në tre deri në gjashtë muajt e parë pas lindjes dhe rreziku i një rikthimi në periudhën pas lindjes vlerësohet të jetë 20-40 për qind,” thotë NMSS në faqen e saj të internetit. “Shtatzënia dihet se shoqërohet me një rritje të një numri të proteinave qarkulluese dhe faktorëve të tjerë që janë imunosupresues natyrorë. Për më tepër, nivelet e kortikosteroideve natyrale janë më të larta tek gratë shtatzëna sesa tek gratë jo shtatzëna. Këto mund të jenë disa nga arsyet pse gratë me MS priren të ecin mirë gjatë shtatzënisë.”

Ndërsa këto ishin dy studime të veçanta, të dyja u fokusuan në rolin që luajnë hormonet në MS. Nevojiten më shumë studime përpara se të dimë të gjithë historinë.

Qëllimi i pilulave të kontrollit të lindjes është të rrisin nivelet e hormoneve në mënyrë që të mashtrojnë trupin e një gruaje që të besojë se është shtatzënë. Pra, studimi në lidhje me pilulat e kontrollit të lindjes duket se është në kundërshtim me studimet e mëparshme që tregojnë se shtatzënia redukton rikthimet e MS.

Për më tepër, duke qenë se këto janë dy studime të ndara, pyetja nëse gratë e dhjamosura që marrin pilula kontraceptive janë në rrezik edhe më të madh për të zhvilluar MS sesa secili prej grupeve të studimit, do të ketë nevojë për hetime të mëtejshme.

Ndërkohë, nëse jeni të shqetësuar për rrezikun tuaj për zhvillimin e MS bazuar në këto studime, bisedoni me mjekun tuaj. Ndoshta fillimi i një programi për humbje peshe dhe ndryshimi i metodës suaj të kontracepsionit mund të zvogëlojë shanset tuaja.